Mali odaziv

E- dokumenti: Do putovnice i vozačke s kauča

Irena Frlan Gašparović

Početkom godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ponudilo je novu uslugu, tzv. e-putovnicu / arhiva NL

Početkom godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ponudilo je novu uslugu, tzv. e-putovnicu / arhiva NL

Od početka rujna 2017. godine pa do kraja siječnja ove godine na taj način podneseno je 485 e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, a dostava na kućnu adresu tražena je za njih 258 



Za putovanje u inozemstvo potrebno je pomaknuti se s vlastitog kauča, ali za dobivanje putovnice više nije: shvatilo je to devedesetak ljudi koji su u nepunih mjesec dana novu putovnicu zatražili putem interneta.


Početkom godine Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ponudilo je novu uslugu, tzv. e-putovnicu. Građanima, koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom, omogućeno je da od 2. siječnja zahtjev za izradu putovnice predaju elektroničkim putem, kroz sustav e-Građani. U Hrvatskoj trenutačno takvu osobnu iskaznicu ima nešto manje od 1,1 milijun ljudi. Neki od njih su, očito, odmah iskoristili novu pogodnost pa su izradu nove putovnice zatražili elektroničkim putem. Prema podacima koje smo dobili iz MUP-a, u prvih mjesec dana primjene nove usluge, preko sustava e-Građani predana su 93 zahtjeva za izdavanje putovnice. Od toga je 36 građana zatražilo i dostavu na kućnu adresu. Podsjetimo, cijene izrade putovnice su iste kao na šalterima, 320 kuna za putovnicu i 35 kuna upravne pristojbe, a može se tražiti i dostava kući što stoji dodatnih 30 kuna. Opcija dostave, prema ranijim najavama MUP-a, trebala bi biti dostupna i onima koji zahtjev predaju na šalterima. Osim za putovnicu, elektroničkim putem se može podnijeti zahtjev i za novu vozačku dozvolu. Ta je usluga dostupna nešto duže, od početka rujna prošle godine. Iako je broj zahtjeva veći nego za putovnice, i dalje je, čini se, relativno skroman.


Od početka rujna 2017. godine pa do kraja siječnja ove godine na taj način podneseno je 485 e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, a dostava na kućnu adresu tražena je za njih 258, odgovorili su nam iz MUP-a. Ovoga tjedna je ministar uprave Lovro Kuščević službeno pustio u uporabu još jednu uslugu, e-Novorođenče, koja omogućuje prijavu rođenja djeteta preko interneta. »E-Novorođenče je usluga koja omogućava prijavu djeteta digitalnim putem s bilo kojeg mjesta pomoću osobne elektroničke iskaznice«, kazao je, kako je izvijestila Hina, Kuščević,




Radi se o najsloženijoj e-usluzi u javnoj upravi kojom je ostvarena integracija nekoliko različitih tijela državne uprave – Ministarstva uprave, unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje«.