Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Dao potporu Josipovićevoj politici

Džakula: Jesam li pomiritelj ili izdajnik pokazat će vrijeme

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2012. u 9:57 2012-08-07T09:57:28+02:00

Upitan da prokomentira prosvjede hrvatskih braniteljskih udruga da je njegovom posjetu Kninu pridavana veća važnost nego braniteljima, Džakula je rekao: »Ta privilegirana skupina nikada nije zadovoljna svojim statusom«

BEOGRAD  Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) Veljko Džakula, koji je u nedjelju nazočio proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno-redarstvene operacije »Oluja« u Kninu, izjavio je za beogradski list »Politika« da nije mogao odbiti poziv predsjednika Ive Josipovića koji prema njegovu mišljenju promiče potpuno novu politiku prema Srbima u Hrvatskoj.

Džakulin dolazak u Knin prvi je put da toj proslavi nazoči netko od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a on u razgovoru za taj beogradski dnevnik, objavljenom u utorak, kaže kako vrijeme treba pokazati je li to pomirljivo ili izdajnički.

»Zbog nespremnosti za pojavljivanje srpskog predstavnika u Kninu, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović isključio je i najmanju mogućnost incidenta koji bi upropastio njegovu iskrenu želju da se odnosi između Srba i Hrvata stvarno i opipljivo poprave«, rekao je Džakula.

»Politika« piše kako je Džakulin dolazak u Knin, na obilježavanje obljetnice »Oluje«, izazvao »pravu političku oluju« i u Hrvatskoj, među tamošnjim Srbima, ali i među izbjeglima iz Hrvatske i njihovim udrugama u Srbiji.

Džakula je za taj list izjavio kako je dao potporu politici predsjednika Josipovića u cilju stvarnog popravljanja odnosa između Srba i Hrvata, kao što su Srbi u najvećoj mjeri dali svoje glasove Josipoviću kao predsjedniku i Kukuriku koaliciji.

Upitan je li, uoči njegova odlaska u Knin na obilježavanje obljetnice »Oluje«, bio svjestan burnih reakcija i kritika Srba u Hrvatskoj i Srbiji, Džakula je rekao kako je bio svjestan da će njegov odlazak u Knin dovesti do burnih reakcija sa sviju strana. 

»Svi se drže svojih pozicija da su bili u pravu, da su žrtve, da su se branili, da su samo oni drugi počinili zločine. Niko ne prihvaća odgovornost za vlastite zločine. Niko ne pruža ruku pomirenja niti pokreće procese za vlastito suočavanje s prošlošću i preispitivanje zločina. Zbog toga isključivog stajališta jednih i drugih normalno je da svaki potez prema normalizaciji odnosa ne bude dobro prihvaćen u javnosti. Takvi pionirski potezi uvijek nailaze na nerazumjevanje mnoštva, ali bolja budućnost nas i naše djece ne može čekati da slijepi progledaju«, pojasnio je.

Na podsjećanje da ga kritiziraju udruge izbjeglih u Srbiji, kao i podpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Džakula je rekao kako pokušava razumjeti sve te udruge, pogotovo što mnoga pitanja koja se tiču njihovih prava nisu riješena i još uvek su otvorena.

Džakula tvrdi da suradnja HDZ-a i SDSS-a nije na dnevni red stavila ni jedno pitanje važno za izbjegle Srbe. Ustvrdio je kako on ne glumi niti pomiritelja ni izdajnika, već čovjeka koji jasno progovara o nerješenim problemima i o potrebi njihovog rješavanja, i to kroz dijalog, a ne kroz prešućivanje i mitove.

»Poziv predsjednika Josipovića, koji promovira potpuno novu politiku prema Srbima u Republici Hrvatskoj, nisam mogao odbiti. Da li je to pomirljivo ili izdajnički, neka pokaže vrijeme. Ja se zbog svojih demokratskih stajališta ne želim nikome ispričavati«, poručio je Džakula.

Po njegovu mišljenju, o »Oluji« Srbija i Hrvatska nikada neće imati isto stajalište, te će ju Srbi uvijek doživljavati kao najveći zločin i egzodus, a Hrvati kao veliku pobjedu.

»Ta pobjeda ima gorak ukus zbog posljedica i zločina koji su učinjeni za vrijeme 'Oluje' i nakon nje, a Srbi moraju priznati da su zbog pogrešne i neodgovorne politike svoga vodstva, ali i vodstva Srbije, dovedeni u bezizglednu poziciju. Da su jednostavno žrtvovani, kao što i danas mnogi manipuliraju njihovim položajem i problemima i drže ih taocima prošlosti za ostvarivanje svojih političkih bodova«, tvrdi Džakula.

Upitan da prokomentira prosvjede hrvatskih braniteljskih udruga da je njegovom posjetu Kninu pridavana veća važnost nego braniteljima, Džakula je rekao: »Ta privilegirana skupina nikada nije zadovoljna svojim statusom«. Dodao je kako ga ne brinu stajališta hrvatskih braniteljskih udruga te da je siguran da će i se ta stajališta omekšati kada se u javnosti bude više govorilo o zločinima nad Srbima. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.