Sukob interesa?

Dvostruka uloga generala Josipa Čuletića: MORH o avionima savjetuje zastupnik zainteresirane tvrtke!

Danko Radaljac

MORH smatra da treba iskoristiti generalovo znanje / Snimio Nenad Reberšak

MORH smatra da treba iskoristiti generalovo znanje / Snimio Nenad Reberšak



ZAGREB Umirovljeni general Josip Čuletić, čelnik MORH-ova Savjetodavnog tijela vezanog uz stanje i perspektive borbenog aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, poslovno je vezan uz tvrtku čiji se dijelovi ugrađuju u jedan od aviona koji su Hrvatskoj ponuđeni.


Naime, proteklih mjeseci general Čuletić u više se navrata predstavljao kao zastupnik izraelske tvrtke Elbit za Hrvatsku te je u tom svojstvu, kao stručni komentator, davao i izjave u brojnim tv-prilozima koji su se bavili problematikom nadzvučne eskadrile HRZ-a. U isto vrijeme, Izrael je Hrvatskoj ponudio svoje stare F-16 A/B avione, uz nadogradnju na ACE standard koju izvodi Israel Aerospace Industry, s brojnim podizvođačima. Jedan od njih je i već spomenuti Elbit, koji u kokpit ugrađuje tri nadzorna ekrana, zadužen je za borbenu kacigu te head-up display, prozirni stakleni ekran koji projicira mnoge potrebne podatke ispred samog pilota.


Dijelovi koje Elbit ugrađuje u F-16 ACE nisu jeftini, iako nisu niti najskuplji dio nadogradnje na ovaj američki avion, tu titulu ipak ima radar koji se ugrađuje. No, ostaje pitanje koliko umirovljeni general Čuletić može biti objektivan, s obzirom da s jednim od punuđača ipak ima poslovne odnose, makar i posredne, kroz podizvođača radova. Čuletić neće sudjelovati niti u jednoj izvršnoj odluci, pa se ne radi o sukobu interesa. Naime, u tom Savjetodavnom tijelu su još dva umirovljena generala, Josip Štimac i Vlado Bagarić, ali je upitno imenovanje nekoga tko ima veze s jednim od ponuditelja, a da drugi ponuditelji nemaju sličnu mogućnost.




Iz MORH-a su odgovorili kako ne smatraju da ovakvo stanje stvari diskvalificira generala Čuletića iz savjetodavnog tijela. »Vjerujemo kako će svi članovi Savjetodavnog tijela, koristeći znanja i iskustvo, dati objektivno, neovisno i naglašavamo neobvezujuće mišljenje, koje će biti iznad osobnih interesa i koje će pripomoći u donošenju najbolje odluke. MORH smatra kako treba iskoristiti sva raspoloživa iskustva i znanja u cilju očuvanja borbene komponente HRZ-a«, navode iz MORH-a, pozivajući zainteresiranu javnost da sudjeluje u raspravi.


Neslužbeno se iz redova HRZ-a može čuti kako je Savjetodavno tijelo i osnovano kako bi se generalima dalo bar na savjetodavnoj važnosti, a znalo se da će tijekom rješavanja problematike oko borbenih aviona ionako biti javno aktivni, makar kroz medije. Ovako im se daje i neka operativna važnost, a od njih se očekuju da onda savjete, kojima su nerijetko punili medije, najprije daju samom MORH-u, prije nego li se odluči što i kako dalje sa zrakoplovstvom, odnosno njegovim borbenim dijelom.


No, u potpunosti je jasno da će mnogo veću ulogu na odluku imati Ministarstvo financija nego li Ministarstvo obrane, a projekcije proračuna za sljedeće godine nikako ne idu u korist opciji nabave nadzvučnih lovaca.