Slučajna podudarnost?

Dvostruka interpelacija: HDZ i ORaH isti dan zatražili raspravu o bušenju u Jadranu

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Obje stranke traže da se obustave svi postupci za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika i zamjeraju Vladi što je posao seizmičkog istraživanja Jadrana dala privatnoj tvrtki Spectrum. Branko Bačić to ocjenjuje »neodgovornim«, a Mirela Holy naziva »veleizdajom«



ZAGREB  U Saboru su jučer predsjednica ORaH-a Mirela Holy i HDZ predstavili svoje interpelacije kojima će tražiti raspravu o odgovornosti Vlade u postupku dodjele koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu.


I dok Holy tek treba skupiti potpise najmanje 15 zastupnika kako bi službeno zahtjev za interpelacijom mogla uputiti Saboru, HDZ je interpelaciju već uputio te, jednako kao i ORaH, traži obustavu svih postupaka koji se provode temeljem provedenog Prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.


Zastupnik HDZ-a Branko Bačić Vladu je pozvao zbog neodgovornosti jer je privatnoj tvrtki Spectrum Geo Limited dala da radi seizmičko istraživanje Jadrana bez javnog natječaja i bez ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.


Nepoznato je u kojoj je mjeri Vlada osigurala zaštitu nacionalnih interesa oko raspolaganja strateškim energetskim podacima dobivenim ovim istraživanjem, rekao je Bačić.   

Eksploatacija




On je naglasio da HDZ nije a priori protiv istraživanja i eksploatacije, ali jest protiv nezakonitog i netransparentnog postupka.


   – Ovaj je projekt pokrenut na temelju okvirnog plana i programa istraživanja, što je čudnovata izmišljotina čije donošenje nije predviđeno ni jednim dokumentom, rekao je Bačić. Dodao je da se trebalo donijeti Strategiju gospodarenja mineralnim sirovinama, upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem mora, te održivog razvitka, kao i Zakon o sigurnosti pri obalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Ni HDZ-u ni ORaH-u nije jasno zašto se Vladi toliko žuri s ovim projektom.


   – Sabor je sredinom 2013. izmijenio Strategiju prostornog uređenja, čime je omogućio da se na prostoru srednjeg i južnog Jadrana izvan teritorijalnog mora ugljikovodici istražuju, ali ne i eksploatiraju, rekao je Bačić. Dodao je da je Sabor odredio da se istraživanje i eksploatacija može obavljati 22 kilometara od obale, te se upitao odakle »Vlada crpi pravo istraživati u teritorijalnom moru«.


   – I to ne samo istraživati, nego i eksploatirati? Vlada je raspisala natječaj da je moguće istraživati i eksploatirati deset kilometara od obale. Iz kojeg strateškog dokumenta i zakona si je dala pravo raspisati takav natječaj, upitao je Bačić. Naglasio je da je na tu činjenicu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka u svom mišljenju upozorila i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.


  


Veleizdaja


Posebnim problemom Bačić smatra činjenicu da Vlada »nije pravodobno provela prekogranične konzultacije u skladu s ESPOO konvencijom«.


   – One su pokrenute tek na inzistiranje susjednih država, zbog čega bi se potpisivanje ugovora moglo odgoditi do kraja godine, rekao je Bačić. Dodao je da je ravnateljica Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić izjavila kako je možebitni godišnji profit milijarda kuna godišnje, što je jedna šezdesetina prihoda od turizma.


   Gotovo jednake zahtjeve u svojoj će interpelaciji imati i ORaH, čija je predsjednica Mirela Holy jučer kazala kako Agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo gospodarstva tvrde da će Hrvatskoj pripadati od 55 do 60 posto prihoda od ugljikovodika, no to će zapravo biti do najviše 50 posto.


ORaH se ne protivi eksploataciji plina u Jadranu, pa zato Holy poručuje kako će u slučaju referenduma na ovu temu trebati vrlo oprezno sročiti referendumsko pitanje. Naime, potencijalno protivljenje građana istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranu u pitanje bi dovelo rad postojećih plinskih platformi.


Dodjeljivanje posla seizmičkog istraživanja Jadrana Spectrumu, koji je tako dobio i prijašnje geološke podatke Ine, nazvala je »veleizdajom«.


   Komentirajući činjenicu da i HDZ traži istu interpelaciju, Holy je kazala kako je sve slučajnost, i kako nije bitno tko je autor interpelacije, već je bitno da se pokrene preispitivanje odgovornosti onih koji vode postupak dodjele koncesija na Jadranu.