Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
22. listopada 2019.
Nagodba

Dvije ruske banke zajedno će imati 46,7 posto udjela u novom Agrokoru

Sberbanka / Reuters
Sberbanka / Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2018. u 18:21 2018-06-19T18:21:00+02:00

Među prvih 20 vjerovnika koji će ukupno imati preko 92 posto udjela vlasništva u novoj Agrokor grupi su i domaće banke, primjerice Zagrebačka banka, Erste banka, PBZ, Splitska banka, Raiffeisenbank, ali i tvrtka Adris grupa koja bi trebala postati vlasnik 1,4 posto udjela, a stopa povrata kroz to vlasništvom joj je tek 25 posto

Budući najveći pojedinačni vlasnik novog Agrokora ruska Sberbanka pretvorit će svojim 1,212 milijardi eura u 39,2 posto vlasništva.

To znači da će u nagodbi koju je danas jednoglasno potvrdilo privremeno vjerovničko vijeće imati stopu povrata 52 posto, odnosno da se u nagodbi odrekla naplate 48 posto svojih potraživanja.

Imatelji obveznica imaju stopu naplate 63 posto i u novom će Agrokoru imati 25 posto vlasništva.

Treći najveći vlasnik ruska VTB banka ostvarila je povrat od 66 posto i bit će vlasnik 7,5 posto Agrokora.

To znači da će dvije ruske banke zajedno imati 46,7 posto udjela u Agrokoru koji će nastaviti poslovati nakon nagodbe.

Ukoliko se ostvare planovi po kojima bi Agrokor preuzeo 18 posto vlasništva u slovenskom Mercatoru, Sberbanka bi zauzvrat dobila 1,6 posto vlasništva u Agrokoru pa se njezin udio u toj kompaniji penje na 41,8 posto.

Među prvih 20 vjerovnika koji će ukupno imati preko 92 posto udjela vlasništva u novoj Agrokor grupi su i domaće banke, primjerice Zagrebačka banka, Erste banka, PBZ, Splitska banka, Raiffeisenbank, ali i tvrtka Adris grupa koja bi trebala postati vlasnik 1,4 posto udjela, a stopa povrata kroz to vlasništvom joj je tek 25 posto.

Upravo je ta domaća kompanija jedan od najvećih vjerovnika koji se dosad nije suglasio s prijedlogom nagodbe, a u izvarednoj upravi Agrokora ističu da se nadaju da je ipak do 10. srpnja moguć dogovor novih vlasnika i Adrisa.

Kako se čini, novi su vlasnici i izvanredna uprava postigli kompromisno rješenje s Agramom i Alcom pa će se i te kompanije pridružiti dogovoru, a slično bi se moglo dogoditi i s Franckom.

Nova kompanija na svoja leđa preuzima 530 milijuna eura kredita kojeg će otplaćivati bankama koje su imale hipoteke na nekretnine odnosno jaka osiguranja, a među njima je i Hrvatska banka za obnovu i razvoj kojoj bi na taj način u portpunosti trebalo biti isplaćeno 72,5 milijuna eura.

Puno lošije prošla je je Hrvatska poštanska banka koja je od 44 milijuna eura potraživanja kroz vlasnički udio od 1,3 posto uspjela ostvariti povrat 47 posto svojih tražbina.

Puno veći teret od tih 530 milijuna eura je kredit roll-up od 0,6 milijardi eura koji izvanredna uprava nije uspjela refinancirati nego su ga prolongirali na još godinu dana, no uz puno teže uvjete nego što su vrijedili dosad.

Osim jednokratne naknade od 2 posto, kredit je odobren uz kamatu od 6 posto, te se još dva posto nakon godinu dana pribraja glavnici.

Na primjedbu da to svjedoči tomu da investitori možda i ne vjeruju u budućnost novog Agrokora, iz izvanredne uprave ogovaraju da će u trenutku kad kompaniju preuzmu novi vlasnici sigurno biti moguće dogovoriti povoljnije uvjete pod kojima će se refinancirati ta obveza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.