Ipak ravnopravnost

Dulji odmor svima, a ne samo “njima”: Zimski praznici produljeni do 16. siječnja

Ljerka Bratonja Martinović

Školski praznici produljeni i onima koji ne idu na skijanje / snimio M. GRACIN

Školski praznici produljeni i onima koji ne idu na skijanje / snimio M. GRACIN

Bivši ministar Predrag Šustar planirao je da praznike do ponedjeljka, 16. siječnja, imaju samo oni učenici koji idu na skijanje, dok bi za ostale nastava počinjala u četvrtak, 12. siječnja



Zimski školski praznici ipak će trajati do 16. siječnja za sve učenike, a ne samo one koji idu na skijanje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je, naime, preporuku svim osnovnim i srednjim školama gdje ih upućuje na mogućnost da 12. i 13. siječnja 2017. godine proglase nenastavnim danima. Preporukom se daje mogućnost školskim odborima da donesu odluku prema kojoj će drugo polugodište umjesto 12. siječnja započeti 16. siječnja. Pritom škole, stoji u preporuci MZO-a, moraju voditi računa o minimumu nastavnih dana koji moraju ispuniti u školskoj godini, a odluku o početku drugog polugodišta moraju na vrijeme najaviti roditeljima, učenicima, osnivaču i nadležnom uredu državne uprave.


– Svaka škola će autonomno donijeti odluku koja će, vjerujemo, biti donesena u najboljem interesu učenika – kažu u MZO-u.


Ovime ministar Pavo Barišić ispravlja zbrku koju je njegov prethodnik Predrag Šustar stvorio formiranjem školskog kalendara za 2016/17. u kojem je početak drugog polugodišta lociran u četvrtak. Objašnjenje je bilo da se tako moralo zbog maturanata kojima nastava završava ranije, jer u suprotnom ne bi uspjeli »odraditi« potreban broj nastavnih dana. Da stvar bude gora, Šustar je odlučio izaći ususret učenicima koji idu na skijanje, te objavio da će oni koji se u to vrijeme nalaze na skijanju imati opravdani izostanak s prva dva nastavna dana drugog polugodišta.




Zahtjev za početkom nastave 16. siječnja pravodobno su, još ljetos, podnijele Primorsko-goranska, Istarska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska županija, dok u ostatku države škole to moraju regulirati sada, u deset dana preostalih do početka zimskog odmora.