Eurozastupnica o Brexitu

Dubravka Šuica: Želimo popraviti a ne uništiti Europu koja treba promjene

Hina

NL arhiva

NL arhiva

"Zalažem se za aktivno sudjelovanje Europske Unije u procesu stvaranja bolje Europe, jer ne smijemo dopustiti da rezultati britanskog referenduma ostave prostor za stvaranje političke i gospodarske nesigurnosti. Treba vratiti povjerenje europskih građana u Europu, jer Europa može bolje i to smo dužni našim građanima", ocjenjuje Dubravka Šuica, priopćio je ured zastupnice



“Zalažem se za aktivno sudjelovanje Europske Unije u procesu stvaranja bolje Europe, jer ne smijemo dopustiti da rezultati britanskog referenduma ostave prostor za stvaranje političke i gospodarske nesigurnosti. Treba vratiti povjerenje europskih građana u Europu, jer Europa može bolje i to smo dužni našim građanima”, ocjenjuje Dubravka Šuica, priopćio je ured zastupnice.


“Političari koji su se zalagali za Brexit imali su privilegij živjeti u Europi bez granica i nacionalizama i upravo sada zagovornici britanskog izlaska iz EU-a zalažu se za podizanje novih zidova. Naš odgovor može biti samo: mladi Britanci mogu i ubuduće imati povjerenje u svoje prijatelje u Europi”, poručuje Šuica.


Pet dana nakon britanske odluke na referendumu o napuštanju Europske unije u Bruxellesu je na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prihvaćena rezolucija u kojoj Velika Britanija u okviru članka 50 Lisabonskog sporazuma poziva da što je prije moguće preda zahtjev za napuštanje EU-a. U raspravi su uz dužni respekt prema Britancima upućene i jasne riječi na adresu vlade u Londonu.




Tako je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponovno uputio poziv Velikoj Britaniji da započne proces napuštanja EU-a, dodajući kako je osobno zbog toga žalostan, ali da Europa sebi ne može priuštiti stanje nesigurnosti.


Europski zastupnici priznali su da je rezultat referenduma pobjeda populista te da se Europa sada nalazi na raskrižju. Pokazalo se da je bilo pogrešno biti suzdržan u predreferendumskoj fazi.


Europski parlamentarci, posebice iz redova Europske pučke stranke, su naglasili da su “Europi potrebne promjene” i da “u tome žele sudjelovati pozitivno i konstruktivno”, kaže se u priopćenju.


Europska pučka stranka, u kojoj Dubravka Šuica predvodi peteročlanu hrvatsku delegaciju, u utorak je još jednom naglasila da se zalaže za ideju ujedinjene, miroljubive i tolerantne Europe. Tako je predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber istaknuo kako “danas govorimo o boljoj Europi i odbacujemo svaki zahtjev za promjenom europskih ugovora”.


On je dodao kako bi “predstojeći pregovori i dugo razdoblje nesigurnosti predstavljali bi sol na rane na obje strane. U procesu razdruženja Britanije od Europske unije potreban je pošteni proces i sigurnost”.


U procesu razdruživanja EPP će imati na umu 444 milijuna građana Europske unije, a ne više londonski City, poručuje EPP. To je rezultat referenduma, a prve posljedice osjećaju već sada prije svega Britanci  kroz pad vrijednosti britanske funte, nadalje Britanija je bez političkog vodstva, a škotska vlada se priprema za drugi referendum o neovisnosti.