Moderna tehnologija ugrožava tajnost glasanja

Državno izborno povjerenstvo će zakonski zabraniti korištenje mobitela na biračkim mjestima?

Tihomir Ponoš

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Pretresanje birača prije ulaska na birališta i privremeno oduzimanje mobitela bilo bi neprimjereno, a nitko ne može s biračem ići iza biračkog paravana i gledati što radi,



Tehnologija čini čuda, pa tako povremeno ozbiljno narušava tajnost glasanja na izborima. Nakon prošlonedjeljnog drugog kruga izbora za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić, izborni pobjednik, požalio se na uporabu mobitela na biralištima koja je, sudeći prema njegovoj izjavi, toliko raširena da bi mobitele na biralištima trebalo zabraniti.


Vlahušić je ukazao na niz nepravilnosti, prijetnji koje su upućivane biračima, organizirano zvanje simpatizera pojedine opcije kako ne bi zaboravili izaći na izbore, a posebno se okomio na fotografiranje glasačkog listića mobitelom. Tom fotografijom, na kojoj je uz glasački listić na kojem se vidi koji kandidat je zaokružen i uz to je priložena osobna iskaznica, birač dokazuje kome je dao glas. 


   – Većina tih stvari ne bi bila moguća bez mobitela, pa stoga apeliram da se zabrani njihovo korištenje na biračkim mjestima, kazao je početkom tjedna Vlahušić i dodao da je slobodan izborni proces dramatično ugrožen.  

Kazneno djelo


S obzirom na to da se uređenje biračkih mjesta određuje obvezatnim uputama koje propisuje Državno izborno povjerenstvo, zanimalo nas je kakav je njegov stav o tom Vlahušićevom prijedlogu i što će poduzeti da se takve situacije ubuduće ne događaju. Vlahušić nije prvi koji je upozorio na takvu zloporabu i takvo ugrožavanje tajnosti izbora. Prije osam godina, na parlamentarnim izborima 2007. godine, javno se govorilo da su Lijanovići u Bosni i Hercegovini nudili 100 konvertibilnih maraka onome tko im fotografijom dokaže da su svoj glas dali njihovoj listi. 


   Iz Državnog izbornog povjerenstva su nam odgovorili da su uočili problem koji nastaje uporabom mobilnih telefona i drugih tehnologija na biračkim mjestima.   

– Slijedom navedenog, Državno izborno povjerenstvo će u budućim izbornim procesima navedeni problem riješiti na adekvatan način, stoji u odgovoru DIP-a, bez preciznijeg navođenja kako će taj problem riješiti. Biračka mjesta na izborima u Dubrovniku morala su biti uređena u skladu s Obvezatnim uputama od 12. travnja 2013. godine, sastavljenih uoči lokalnih izbora 2013. U tim se obvezatnim uputama zabranjuje svaka izborna promidžba ispred i u neposrednoj blizini biračkog mjesta, a nije dopušteno na bilo koji način navoditi birače kako da glasaju, ali se mobitel i njihova moguća zloporaba ne spominju.


DIP je uoči lokalnih izbora u svibnju 2009. godine svim županijskim izbornim povjerenstvima dostavio dopis o korištenju mobilnih uređaja tijekom glasovanja. U tom se dopisu navodi da fotografiranje glasačkog listića za osobne potrebe ne predstavlja povredu tajnosti glasovanja. U slučaju da je fotografiranje posljedica nagovora, prisile ili zbog obećane nagrade »moglo bi se govoriti o ponašanju koje je suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama«, a navodi se i da je riječ kaznenom djelu.   

Edukacija birača


Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić smatra da je takva uporaba mobitela na biralištima pogodan alat za kupovinu glasova, a jasno je da se time ugrožava i tajnost glasanja. 


   – Jedno od rješenja je zakonski zabraniti korištenje mobitela na biračkim mjestima kako predlaže Vlahušić, ali pitanje je kako to provesti u djelo. Pretresanje birača prije ulaska na birališta i privremeno oduzimanje mobitela bilo bi neprimjereno, a nitko ne može s biračem ići iza biračkog paravana i gledati što radi, kazao je Zelić. Rješenje, i to dugoročno, za Zelića je edukacija birača, a u slučajevima zloporabe mobitela prilikom glasanja treba pokrenuti kaznene postupke jer je riječ o kaznenom djelu.