Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
12. prosinca 2018.
Prijedlog proračuna

Državnim i javnim službenicima veće plaće, zdravstvo i dalje nema dovoljno novca

Marko Pavić, Milan Kujundžić / Foto: Novi list
Marko Pavić, Milan Kujundžić / Foto: Novi list
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2017. u 11:11 2017-11-02T11:11:20+01:00

Zdravstveni sustav opterećen je ukupnim dugom od 8,2 milijarde kuna, među kojima dospjeli dugovi iznose oko četiri milijarde kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak, u povodu predstavljanja prijedloga proračuna za iduću godinu na sjednici Vlade, da povećanja plaća mogu očekivati državni i javni službenici, kojima je poručio i da će uskoro dobiti kolektivni ugovor.

Dva najveća povećanja iduće godine mogu se očekivati u indeksaciji mirovina te povećanju plaća državnih i javnih službenika, ukupne vrijednosti preko dvije milijarde kuna, izjavio je Pavić novinarima prije sjednice Vlade, upitan za prve nacrte proračuna za 2018. godinu.

Rekao je i da može umiriti sve zaposlenike u državnim i javnim institucijama jer će njihova prava biti zaštićena potpisivanjem kolektivnih ugovora, koji će vrijediti od 1. studenoga.

Pregovori o kolektivnim ugovorima za državne i javne službenike idu u dobroj vjeri i očekujem da će biti uskoro potpisani, rekao je Pavić.

Kujundžić zadovoljan rebalansom, ali to nije dovoljno za sve potrebe u zdravstvu

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, čiji bi resor rebalansom državnog proračuna trebao dobiti milijardu kuna, izjavio je u četvrtak prije Vladine sjednice da je zadovoljan povećanjem sredstava, ali to nije dovoljno za sve potrebe u zdravstvu.

»Zadovoljan jesam u granicama mogućeg, na žalost to nije dovoljno za sve potrebe«, rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

Zdravstveni sustav opterećen je ukupnim dugom od 8,2 milijarde kuna, među kojima dospjeli dugovi iznose oko četiri milijarde kuna.

»Dugovi su problem i tu su samo dva modela – pokušati što bolje racionalizirati potrošnju i povećati priljev novca u zdravstveni sustav«, rekao je Kujundžić.

Ponovno je odbacio optužbe sindikata i nekih udruga da se u novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je u izradi, predviđa privatizacija primarne zdravstvene zaštite.

»Ne, to nije nikakva privatizacija nego uređenje primarne zdravstvene zaštite. Oni koji to rabe čine to iz nerazumijevanja, a ne zato što je to privatizacije. Ništa se ne događa novog osim što se uređuje sustav«, ustvrdio je Kujundžić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka