Loše društvo

Državni odvjetnik Jelenić pismeno se žali Vladi jer je u HNK sjedio pored Bandića, a njemu nije ni neugodno

Hina

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga«, stoji u priopćenju DORH-a



ZAGREB – Državno odvjetnišvo izvijestilo je da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u petak uputio pismo Vladi u kojem je izrazio negodovanje zbog rasporeda sjedenja na koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.


Jelenić je u HNK snimljen u loži u kojoj je sjedio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić protiv kojega je državno odvjetništvo podiglo više potvrđenih optužnica.


U priopćenju koje je Državno odvjetništvo u petak, nakon niza medijskih upita, objavilo na svojoj internetskoj stranici novinare upućuju da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru.




»Budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini«.


»Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga«, stoji u priopćenju.


No, dodaju da je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja Vladi uputio pismo u kojem je, »s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke, izrazio negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja na navedenom događanju, čime je mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini«.


Dodaju i da »sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu koje je propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona«.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u petak da mu nije neugodno što je sinoć u svečanoj loži HNK na koncertu u povodu hrvatskog predsjedanja EU-om sjedio pokraj glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, jer, kaže, institucija presumpcije nevinosti vrijedi i za njega.


»Meni nije ništa neugodno. Pravda na kraju pobijedi. Ovo nije 45. i ‘6., ne možete vješati čovjeka. Institucija presumpcije (nevinosti) vrijedi i za zagrebačkog gradonačelnika«, rekao je gradonačelnik Bandić na pitanje novinara je li mu neugodno, s obzirom na optužbe koje ima, to što je sinoć u loži Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) sjedio pokraj glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.


”Ja vam mogu reći da sam se ugodno osjećao. Program je bio fenomenalan.


Sjedio sam u loži broj sedam, mislim, tamo gdje je protokol Vlade smjestio državne dužnosnike, pa i sudomaćina, gradonačelnika grada Zagreba«, istaknuo je Bandić na pitanje je li znao da će sinoć u HNK sjediti pokraj Jelenića, šefa institucije koja je protiv njega podigla više potvrđenih optužnica.


Dodao je kako misli da su s njim sjedila dva potpredsjednika Sabora i gospodin Jelenić i da nema tu što više ni oduzeti ni dodati.


Protokol Vlade Republike Hrvatske je smjestio gradonačelnika tamo gdje treba, a gradonačelnik ide tamo gdje je pozvan i gdje ga smjeste, izjavio je Bandić novinarima u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje su predstavljene nastambe za endemske vrste čovječju ribicu i dinarskog voluhara.