Privatizacija

Država prodala rapski Imperijal: Najveći gospodarski subjekt na Rabu u rukama privatnika

Ivor Balen

Rabljani se nadaju investicijama i novom zapošljavanju / foto I. TOMIĆ

Rabljani se nadaju investicijama i novom zapošljavanju / foto I. TOMIĆ

Od mogućih rješenja ovo je najbolje za Rab i Imperial. Valamar je garancija nastavka uspješnog poslovanja, još bržeg razvoja i time novog zapošljavanja, kaže Vlado Miš, direktor Imperiala



Rabljani neće imati problema pamtiti točan datum kada je potvrđeno da će najveći gospodarski subjekt na otoku iz državnog prijeći u privatno vlasništvo. Na treći dan Fjere, blagdan svetog Kristofora, zaštitnika Raba i najveći praznik na otoku, Centar za restrukturiranje i prodaju objavio je vijest sa sjednice Upravnog vijeća:


– Prihvaća se obvezujuća ponuda Valamar rivijere d.d. Poreč za kupnju 318.446 dionica društva Imperial d.d. Rab u vlasništvu RH, HZMO-a, DAB-a i CERP-a, što čini 50,08 posto kapitala društva, za iznos kupoprodajne cijene od 260.807.274 kuna odnosno 819 kuna po dionici. Slijedom navedenog CERP će u idućim danima pokrenuti radnje s ciljem sklapanja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica društva Imperial.


Time je konačno okončano višegodišnje nastojanje da se privatizira Imperial, jedna od posljednjih turističkih tvrtki u državnom vlasništvu. Vijest da je Valamar novi vlasnik nikoga nije iznenadila jer je ovaj hrvatski turistički div i u prijašnjim natječajima slovio za najozbiljnijeg pretendenta. Cijena koja je sada postignuta je za desetak milijuna kuna veća, ali bez dodatnih uvjeta.




– Nadamo se da će prioritet novog vlasnika biti povećanje kvalitete, ulaganja i briga oko zaposlenih. Normalno da očekujemo i da će se otvoriti i nova radna mjesta, u smislu nove ponude koja će se investicijama otvoriti. Budućeg vlasnika očekujem kao partnera lokalnoj zajednici jer bez simbioze tako velikog subjekta i lokalne zajednice i stanovništva, niti jedan projekt u destinaciji neće saživjeti. U tom smislu se nadamo i uvjereni smo da će se koncept turizma na Rabu, a to je da svi participiramo u zajedničkom interesu i cilju, održati i da ćemo kroz ulaganja i kvalitetu svi na otoku od toga imati izravne i neizravne koristi. Kada vidim konkretnije planove i ideje moći ću više reći. Situacija na Rabu je puno povoljnija nego u nekim drugom sredinama gdje je Valamar dolazio jer imamo gotov, profiliran i obrazovan kadar koji je iznio najteže trenutke za Imperial – rekao je Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba i bivši direktor hotelskih operacija u Imperialu.


Optimizam uz oprez


Alen Andreškić, načelnik Općine Lopar na području koje Imperial ostvaruje veći dio prometa, izrazio je žaljenje što jedinice lokalne samouprave nisu bile aktivnije uključene u proces privatizacije.


– Očekujem da će i Valamar i Vlada obznaniti investicijski program za Imperial jer jedino to može biti garancija za podizanje kvalitete usluge, zapošljavanje i produženje sezone. Kako imamo informacije, gdje god se pojavio kao kupac ili preuzimatelj, Valamar je odradio značajan investicijski ciklus u kvalitetu te vjerujemo da će se tako dogoditi i na Rabu. Također vjerujem da ćemo otvorena pitanja neriješenih imovinskopravnih odnosa i koncepcije razvoja objekata na području Lopara usuglasiti u interesu novog kupca, ali i cjelokupnog stanovništva općine. Dok ne vidimo investicijske planove i namjere novog kupca, suzdržali bismo se od daljnjih komentara, uz vjeru za dobrom suradnjom – rekao je Andreškić.


Direktor Imperiala Vlado Miš naglasio je da je ovakva odluka očekivana. Malo sumnje pojavilo se prošli tjedan kada CERP nije donio očekivanu odluku koju je donio jučer, ali dvojbe je riješio ministar turizma Anton Kliman na konferenciji za novinare uoči otvaranja Fjere u ponedjeljak, kada je rekao da će odluka u privatizaciji biti donesena u srijedu.


– Od mogućih rješenja ovo je najbolje za Rab i Imperial. Valamar je garancija nastavka uspješnog poslovanja, još bržeg razvoja i time novog zapošljavanja. To je uspješna tvrtka iza koje su uspješne akvizicije. S Imperialom će postati najveća turistička tvrtka u Hrvatskoj. Ulažu u razvoj i znanje i imaju dobro razvijen društveno-socijalni osjećaj kada su u pitanju destinacija i zaposlenici. U razgovorima do sada, stekli smo dobar dojam, tako da smo optimisti kada je u pitanju budućnost Imperiala kao člana obitelji Valamar – rekao je Miš, naglasivši ozbiljnost Valamara tijekom izrade dubinske analize Imperiala, posebno kada je riječ o utvrđivanju potencijala, kojeg su oni, kako je naglasio, i prepoznali te se zato i odlučili na prihvaćanje ponude CERP-a.



Centar za restrukturiranje i prodaju prihvatio je i ponudu društva PTR Prime Tourist Resorts iz Nikozije s Cipra za preuzimanje dionica društva Sunčani Hvar d.d. po cijeni u iznosu od 24 kuna po dionici, što za 5.880.849 dionica u državnom vlasništvu iznosi 141.140.376 kuna. Rok za preuzimanje je do 29. srpnja 2016.



Najavili ulaganja


Kako ističu iz Valamara, oni i AZ obvezni mirovinski fondovi u ovom zajedničkom investicijskom projektu vide veliki potencijal za daljnji razvoj turističke ponude na otoku Rabu kao jedne od vodećih hrvatskih turističkih destinacija te očekuju rast prihoda Imperiala i rast operativne efikasnosti.


– Valamar Riviera i AZ obvezni mirovinski fondovi potpisali su Ugovor o suradnji te zajednički nastupaju u procesu privatizacije Imperijala Rab, navodeći značajne sinergije između iskustva i snage vodećeg institucionalnog investitora u Hrvatskoj te upravljačkh znanja, stručnosti i vrhunskih rezultata vodeće tvrtke u turizmu u Hrvatskoj. AZ obvezni mirovinski fondovi drže 9,45 posto vlasništva Imperiala Rab. Prema Ugovoru o suradnji, Valamar Riviera i AZ kroz proces privatizacije ciljaju postići omjer vlasništva nad dionicama Imperiala Rab od 60:40 u korist Valamar Rivijere. Valamar Riviera i AZ obvezni mirovinski fondovi vide veliki potencijal za daljnji razvoj turističke ponude na otoku Rabu kao jedne od vodećih hrvatskih turističkih destinacija. Daljnji razvoj destinacije temeljit će se na budućim ulaganjima u portfelj s ciljem podizanja kvalitete usluge i sadržaja prema višoj kategorizaciji, unapređenom korporativnom upravljanju i bliskoj suradnji s lokalnom zajednicom u postizanju održivog turizma i gospodarskog razvoja otoka Raba – rekli su iz Valamara.