Trendovi

Dron taksi čeka ljeto za let: Dubai uvodi bespilotne letjelice

Doris Žiković

arhiva NL

arhiva NL

Putnici će moći pozvati dron na određenu lokaciju, ući u njega i na ekranu unijeti svoje odredište



Dok se diljem Lijepe Naše ne stišavaju dugogodišnji sporovi oko neusklađenih usluga brojnih taksi službi i odnedavni žestoki sukobi na tržištu zbog pojave američkog servisa Ubera koji nerijetko završavaju i fizičkim razračunavanjima taksista, istodobno nam iz raskošnog arapskog svijeta stižu vijesti koje nam se čine kao da su iz neke nedostižne budućnosti.


Svjedoci smo da nam nove tehnologije koje često nisu ni revolucionarne uvelike mijenjaju način života. Više bez kompjutora ili pametnog telefona ne možemo zamisliti normalno funkcioniranje, a pristupačne cijene omogućuju nam da ni prijevoz taksijem više ne predstavlja nekakav pretjerani luksuz. No što mislite o letećem taksiju s kojim na odredište stižete točno u minutu kad ste isplanirali, kojeg na predviđenoj relaciji neće ograničavati prometna gužva, semafori ili preregulacija prometa zbog radova na cesti. Mnogi će se zapitati kuda ide taj svijet, no u Dubaiju u kojem je stacionirana neviđena koncentracija bogatstva svaka inovacija je dobrodošla. Podrazumijeva se da cijena nije prepreka.



kabina za 1 osobu




8 propelera


pogon na struju


23 minute u zraku


leti do 3,300 metara


cijena od 200-300 tisuća dolara



Kinezi napravili prototip


I tako dok se mi svađamo zbog Ubera, Dubai uvodi bespilotni leteći taksi. Ako se pitate o čemu je riječ, pokušat ćemo pojasniti.


Za dron ste sigurno čuli i vidjeli ga barem na televiziji, a bespilotna letjelica je zapravo malo veći dron u kojeg se može smjestiti jedna osoba. Prototip takvog drona već je odavno napravljen. Naime, kineska tvrtka Ehang za koju se čulo zbog konstruiranja malog Ghostdrone drona, na prošlogodišnjem CES 2016 sajmu u Las Vegasu predstavila je prvi quadcopter u potpuno funkcionalnom stanju koji je u stanju prevoziti ljude.


Kineska tvrtka je na sajmu otkrila podatak da bi se leteći taksi u komercijalnoj prodaji trebao naći tijekom ove godine, a cijena će mu iznositi između 200 i 300 tisuća dolara, odnosno 1,4 i 2,1 milijuna kuna. A nakon Las Vegasa kompletna priča seli i komercijalizira se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dužnosnici Dubaija na nedavno održanoj konferenciji za novinare najavili su da će prvi putnički dron taksi početi s letovima ovoga ljeta.


Ehang 184 ima osam propelera i za pogon koristi struju, odnosno elektromotore. U zraku može ostati 23 minuta i poletjeti do visine 3.300 metara. U kabinu može stati samo jedna osoba, što je veliki nedostatak. Stručnjaci smatraju da će proći godine dok ne bude spreman za komercijalnu upotrebu, ali kineska tvrtka ne misli tako i najavljuje praktična testiranja u američkoj Arizoni jer leteći taksi želi pretvoriti u svakodnevni osobni gradski prijevoz, što podsjeća na davnu ideju o letećim autima.


Daljinsko nadziranje letova


A da je letjelica vrlo sigurna, konstruktori su predvidjeli da se pri kvaru pogonskog sustava može sigurno i lagano sama spustiti na tlo. Taksi dron može biti upravljan na daljinu ili programiran da automatski slijedi unaprijed određeni plan leta. Putnici će moći pozvati dron na određenu lokaciju, ući u njega i vrlo jednostavno na ekranu unijeti svoje odredište. Svi letovi će biti daljinski nadzirani putem 4G bežične mreže.


Naravno da je ova najava izazvala skeptične komentare pogotovo transportnih stručnjaka koji smatraju da nema govora o sigurnom prijevozu bespilotnih letjelica u urbanoj sredini. Mnogi s nestrpljenjem iščekuju kako će to izgledati ovoga ljeta iznad Dubaija, no ne treba sumnjati ako projekt uspije da će uskoro dronovi taksiji vladati nebom mnogih gradova. A kako će ih prihvatiti naši taksisti teško je zamisliti jer bi im zračna konkurencija nesumnjivo pomrsila račune. Srećom po njih naši građani nisu ni približno situirani kao arapski pa ne treba ni zamišljati takvu novotariju u našem okruženju.