STROŽI ZAKON

Drastično skočio broj oduzetih vozačkih dozvola, najviše su nastradali pijanci za volanom

Hina

Foto V. SITNICA

Foto V. SITNICA

I po starome i po novome, vozačka dozvola oduzima se i ukida vozaču koji je u roku od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova. Za mlade je vozače ta granica niža i iznosi 9 bodova. Ponovno polagati vozački ispit oni mogu tek dvije godine nakon ukidanja vozačke i to nakon što prođu obuku u autoškoli



ZAGREB – Otkako je ljetos pooštren Zakon o sigurnosti prometa na cestama, znatno je skočio broj vozača kojima je vozačka dozvola trajno oduzeta, odnosno ukinuta.


Bez dozvole je, tako, ostalo njih 139 u Hrvatskoj, u razdoblju od početka kolovoza do kraja prosinca.


Usporedbe radi, u prvih sedam mjeseci protekle godine dozvola je ukinuta za 106 vozača u našoj zemlji, navodi Večernji list pozivajući se na podatke MUP-a.




Rezultat je to, u prvom redu, oštrijeg zakona, zbog kojeg su vozači brže i “lakše” skupili negativne prekršajne bodove, ali i postavljanja kamera te većih kontrola na cestama. Dozvolu su vozači najčešće gubili jer su za upravljač sjedali pijani ili su previše stiskali papučicu gasa.


I po starome i po novome, vozačka dozvola oduzima se i ukida vozaču koji je u roku od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova. Za mlade je vozače ta granica niža i iznosi 9 bodova.


Ponovno polagati vozački ispit oni mogu tek dvije godine nakon ukidanja vozačke i to nakon što prođu obuku u autoškoli.


Onima koji su vozili iako nikada na to nisu stekli pravo, vozačka se, naravno, ne može oduzeti, jer je nisu ni imali.


No, ako takvi vozači u dvije godine prikupe 9 negativnih bodova, izriče im se zabrana podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine.