O "aferi dnevnice"

Dragan Zelić iz GONG-a: “Nakon ulaska u EU, kao da je stala borba protiv korupcije”

P. N.

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

"Najvjerojatnije je da su mehanizmi unutarnje kontrole zakazali. Dakle, Vlada RH ima Ured za unutarnje revizije. Nije jasno kako taj Ured ranije nije primijetio takve stvari. Zatim je Državni ured za reviziju to otkrio. Ne znamo je li se u ovom trenutku događaju ovakve stvari u drugim institucijama. Treba jačati unutarnje kontrole", smatra Zelić



Gostujući u Dnevniku N1 Televizije Dragan Zelić iz GONG-a komentirao je ‘aferu dnevnice’ te istaknuo kako se čini da je u Hrvatskoj prestala borba protiv korupcije nakon što je postala članicom Europske unije.


Nakon što je u petak GONG priopćenjem osudio ‘tešku i primitivnu zloupotrebu novca građana na najvišoj državnoj razini kojom se duboko narušava povjerenje građana u državne institucije i politiku općenito’, u subotu je Dragan Zelić komentirao ‘Aferu dnevnice’ u programu N1 Televizije.


“Građani su umorni od korupcije. Ovo je jedna pljuska svima nama, građanima koji očekuju od građana da s posebnom pažnjom odnose prema javnom novcu. Znamo da velika većina građana teško zarađuje taj novac. Cijelo društvo je prošlo traume od korupcije. Ovo je pljuska svim građanima Hrvatske. Očekujemo od DORH-a da saznamo što prije rezultate te istrage. Činjenica je da nema tog novca. Bilo bi zanimljivo doznati gdje je taj novac potrošen. Ovo je udarac povjerenju građana prema institucijama, ako su ga uopće imali. Naše institucije se obezvrjeđuju i urušavaju”, rekao je Zelić.




“Saucha je fizički isključen iz politike. Međutim, treba se utvrditi i odgovornost SDP-a, također se treba utvrditi politička i moralna odgovornost Zorana Milanovića. Tu se mogu konkretne stvari napraviti. Povjerenje u političke stranke je vrlo nisko i ovdje se ono može popraviti. Iznenađuje me što SDP automatski nije isključio Sauchu iz stranke. Imamo prijašnje slučajeve da su i SDP i HDZ isključivali ljude samo zato što su kritizirali stranku, dakle zbog dobrih savjeta. Gospodin Milanović treba objasniti kako se moglo dogoditi da je jedna takva osoba bila na tako visokoj funkciji. To se nije dogodilo preko noći, nego je trajalo godinama. Očekujemo da se prihvati odgovornost i i da se i SDP i Milanović ispričati građanima zbog ovoga”, istaknuo je.


Upitan tko su, osim Sauche, osobe u ovom lancu odgovornosti izvlačenja javnog novca, Zelić je odgovorio: “Najvjerojatnije je da su mehanizmi unutarnje kontrole zakazali. Dakle, Vlada RH ima Ured za unutarnje revizije. Nije jasno kako taj Ured ranije nije primijetio takve stvari. Zatim je Državni ured za reviziju to otkrio. Ne znamo je li se u ovom trenutku događaju ovakve stvari u drugim institucijama.Treba jačati unutarnje kontrole”.

“Nakon što smo ušli u EU, očito se zaboravila borba protiv korupcije i ulaganje u prevenciju korupcije. Važno je da institucije reagiraju, da Vlada kaže da je jedan od pririteta borba i prevencija korupcije. Odgovornost je također i na građanima. Ne mogu na izborima birati ljude iza kojih se vuku repovi korupcijske naravi”, upozorio je.