Ususret lokalnim izborima

Dragan Markovina: Bit ću kandidat Nove ljevice i Radničke fronte za gradonačelnika Splita

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

»Nova ljevica i Radnička fronta ići će zajedno na izbore i ja ću biti zajednički kandidat za gradonačelnika Splita«, rekao je Markovina novinarim

SPLIT Predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina objavio je u ponedjeljak u Splitu da će na lokalnim izborima biti kandidat te stranke i Radničke fronte za splitskoga gradonačelnika.  

»Nova ljevica i Radnička fronta ići će zajedno na izbore i ja ću biti zajednički kandidat za gradonačelnika Splita«, rekao je Markovina novinarima.


Objasnio je kako živi na nekoliko mjesta, a prijavljen je u Splitu.


 »Moj život je na nekoliko loakcija s bazom u Splitu i s idejom da želim živjeti u Splitu dugoročno i zato se kandidiram«, rekao je Markovina.




 Ovo je drugi put da se Markovina kandidira za gradonačelnika Splita. Prvi put, 2013. godine, bio je kandidat liste »Drugo lice Splita«, ali je uoči izbora odustao od kandidature. Na upit hoće li i ovaj put odustati, Markovina je odgovorio kao neće jer ovaj put »ide do kraja«.


 Po njegovoj ocjeni, koalicija Nove ljevice i Radničke fronte je »jedina opcije ljevice«, u koju ne ubraja SDP.


 Prošle četiri godine, bez obzira na to što je zadnju godinu izbacio Ivu Baldasara, SDP je u Splitu pokazao da se takvom vlašću može biti gori čak i od Željka Keruma, ocijenio je Markovina.


 Na upit s kim bi mogao koalirati nakon izbora, odgovorio je kako »o splitskom SDP-u misli sve najgore«, ali ako kolacija koju on vodi uđe u Gradsko vijeće, »jedine dvije relativno pristojne stranke s kojima bi se moglo surađivati bile bi stranka ‘Pametno’ Marijane Puljak i SDP«.


 »Nisam Božo Petrov i ni u kom slučaju ne bih išao u koaliciju s Mostom, s desnicom, ni s HDZ-om ni s Lukom Podrugom i s Kerumom i sličnima«, poručio je Markovina. Rekao je kako još nisu poznata imena koja će biti na njegovoj koalicijskoj listi lokalne za izbore, ali razgovara s mnogim predstavnicima splitske, kako se izrazio, aktivističke i intelektualne ljevice.


 »Split ne poštuje vlastitu prošlost, nema ozbiljnu viziju vlastite budućnosti i živi u svojemu komunalnom i institucionalnom kaosu«, istaknuo je Markovina i dodao da je Split »neprijatelj vlastitih građana«. To se, kako je objasnio, vidi po najnovijim planovima za izmjenu Generalnog urbanističkog plana (GUP) u kojima su odbijeni svi prigovori građana i gradskih kotareva, a prihvaćeni su, kako se izrazio, »eventualno prigovori investitora«.


 Također je rekao kako Split živi »monokulturni turizam« u kojem se privatiziraju javni prostori i plaže, što je očito i na gradskom kupalištu Bačvicama, gdje će hoteli svojom arhitekturom »upropastiti taj prostor«.


 Uspoređujući izbore u Splitu i Zagrebu, Markovina je rekao kako Split ima svoje posebnosti jer se još nije dogodilo da netko na izborima za gradonačelnika mandat osvoji dva puta, a u Zagrebu je dvojba »jeste li za Milana Bandića ili protiv njega«.