Odjeci izbora u BiH

Dragan Čović okupio cijeli hrvatski državni vrh: Svjesno se radilo protiv prava hrvatskog naroda

Hina

foto: FaH

foto: FaH

Sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan i legitiman politički izbor, poručuju iz vlade.



ZAGREB -Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u subotu u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem te potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić koji su iskazali punu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda u BiH za jednakopravnošću, priopćila je Vlada.


Tema razgovora bili su odnosi između dviju zemalja, političke prilike u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora i perspektive njezina euroatlantskog puta, pri čemu je Hrvatska jedan od najsnažnijih podupiratelja BiH.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić čestitali su koaliciji stranaka okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru, predvođenim predsjednikom Draganom Čovićem, na povijesnim rezultatima koje su postigli na općim izborima u BiH 7. listopada.




Sjenu na izborni proces stavlja činjenica da su još jednom svjesno iskorištene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan i legitiman politički izbor, poručuju iz vlade.


Svi su sugovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda. Republika Hrvatska će nastaviti pružati snažnu potporu legitimnim zahtjevima hrvatskog naroda za jednakopravnošću u kontekstu izmjena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko sudjelovanje i suodlučivanje na svim razinama vlasti u BiH kako je definirano ustavom i njegovim temeljnim načelima, što je u interesu cijele Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju vlade.Na izborima održanima 7. listopada Željko Komšić pobijedio je u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH protukandidata Dragana Čovića.Hrvatske stranke i brojne udruge upozoravaju kako je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka koji su brojniji u Federaciji BiH.