Šef radiologije KBC-a

Dr. Miletić: Nismo ni znali kakav CT naručuju i zato nam odgovara provjera natječaja

Nađa Berbić

U najmanju je ruku čudno ako ne i sporno da je natječaj, za praktički iznuđen riječki CT, raspisan bez ikakva znanja, a kamoli specifikacije



RIJEKA  Trenutno nema službene informacije o tome hoće li nabavka dugoočekivanog CT uređaja za riječki klinički bolnički centar, biti zaustavljena i odgođena ali Rijeci bi u najmanju ruku odgovaralo da uvjeti nabavke tog skupog i bolesnicima sudbinski važnog uređaja, budu provjereni, možda i promijenjeni.


  Takvo mišljenje proističe iz aktualne situacije, premda su mnogi pomislili kako će toliko dugo očekivani uređaj ponovo izmaknuti iz na svaki način, a posebno opremom, osiromašenog riječkog Kliničkog bolničkog centra. Pokazuje se, naime, da je u pitanju nabavke tog neizvjesnog budućeg CT-a provjeru zaslužila u najmanju ruku i barem jedna – bizarnost! Prof. dr. Damir Miletić predsjednik Hrvatskog društva radiologa pri Hrvatskom liječničkom zboru, i također, predstojnik Kliničkog zavoda za radiololgiju KBC-a Rijeka, u svojoj nam je izjavi potvrdio kako, posve izvan uobičajene prakse on nije u članstvu povjerenstva koje je nabavljalo CT za riječki KBC.


  – Posve razumijem centraliziranu nabavku i posve opravdavam činjenicu da se tako oprema kupuje po nižim cijenama, no, za razliku od ostalih bolničkih ustanova u kojima su predstavnici struke sudjelovali u raspisivanju natječaja i određivanju vrste uređaja koji im je nužan, mi u riječkom KBC-u samo smo dobili obavijest da je natječaj raspisan, rekao nam je prof. dr. Miletić.




  Riječ je o natječaju raspisanom za vrijeme bivšeg ministra prof. dr. Rajka Ostojića koji je uslijedio nakon odista polemičnih i očajničkih vapaja stručnjaka u riječkom bolničkom zdravstvu. Na neki je način ta nabavka jedva iznuđena, nakon što su mjesecima predstojnici mnogih ključnih bolničkih djelatnosti ukazivali na neodrživot stanja odjela, a posebno opreme i dijagnostičkih uređaja.


    Prof. dr. Miletić kaže kako u obavijesti koja je stigla KBC-u o nabavci CT-a prije nekoliko mjeseci nisu opisane nikakve karakteristike uređaja, niti je itko iz redova riječke radiologije konzultiran o tome, što je elementarni običaj pri nabavci tako sofisticirane aparature.   »Propustite li dobro strukturiran uređaj sa svim potrebnim dijelovima za medicinske indikacije koje su vam nuže nabaviti odmah, pojašnjava prof. dr. Miletić, kasnija nabavka pojedinih dijelova posebne namjene izvan natječaja preskupa je i zbog nedostatka bolničkih novaca u Rijeci praktično nemoguća«. Stoga je u najmanju ruku izvan dobre prakse i mimo stručnih standarda nabavljati uređaj bez trenutno službeno prvog čovjeka radiološke struke u Hrvatskoj i čelnog čovjeka riječke bolničke radiologije. Ali, možda nije neobično onima koji znaju da je prof. dr. Miletić prvi digao glas protiv nabavki sličnih uređaja u bolnicama u kojima su takvi natječaji upravo poništeni (KBC Osijek, Split, Sestre Milosrdnice u Zagrebu) .

  »Odgovara nam da se provjeri stručna vjerodostojnost raspisanog natječaja, pa ako uređaj i natječaj nisu odgovarajući bolje da ga odgovorni ponište sada i objave novi, uvjeren je prof. dr. Miletić koji smatra da su Ministarstvo zdravstva i ministar dr. Siniša Varga, ušli u nužno raščišćavanje netransparentnih nabavki i time pokazali brigu o tome gdje odlazi novac građana Hrvatske. Konačno, možda i mi u Rijeci saznamo specifikaciju budućeg uređaja za koji smo zbog naših bolesnika i struke životno zainteresirani, zaključuje prof. dr. Miletić.


Kako stoje stvari s riječkim natječajem, službene informacije o tome za ponedjeljak najavljuje Josip Jagić glasnogovornik Ministarstva zdravstva. Svi će nalazi Povjerenstva koje ispituje uvjete nabavke opreme biti javno izneseni a tko je u njegovu članstvu, ostat će tajna zbog, kako Jagić kaže, mogućeg utjecaja proizvođača. No, sasvim je pouzdano kako riječki bolesnici ne bi trebali ostati bez odgovarajućeg CT uređaja, niti bude li natječaj poništen, jer bi, najavljuje Jagić, u takvom slučaju uskoro ponovo bio raspisan. Nabavka je dio plana opremanja kliničkih bolnica koji će kako saznajemo vjerojatno biti poštovan. 


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u ponedjeljak, 25. kolovoza 2014.