Ustavno pravo

‘Dopuštanje glasanja onima koji su u samoizolaciji otvara prostor za pokretanje prava za naknadu štete’

Arhiva NL

Arhiva NL

Jedna je stvar ono što gospodin Krunoslav Capak izgovara u javnosti kao svoje mišljenje, prijedlog, ali ako Stožer to ozbiljno razmatra, i mjera bude usvojena, otvara se pravo na naknadu štete



Stručnjakinja za ustavno pravo na riječkom Pravnom fakultetu, prof. dr. sc Sanja Barić drži kako bi dopuštanje odlaska na izbore ljudima kojima je propisana samoizolacija moglo otvoriti pitanje prava na naknadu štete.



– Ako se doista ljudima u samoizolaciji omogući izlazak na izbore, to će biti ustavno-pravno kršenje načela jednakosti prema onima koji su samoizolaciju odradili u cijelosti, upozorava Barić, stručnjakinja za ustavno pravo. Ako se to u Stožeru ozbiljno razmatra, kaže, otvorit će se pravo na naknadu štete onima koji su bili u samoizolaciji cijelo vrijeme, kako je propisano. Bit će povrijeđeno pravo jednakosti i moći će se tražiti naknada za duševnu bol, ali i dokazivati neke druge štete nastale u samoizolaciji zbog ograničavanja kretanja, kaže profesorica s Pravnog fakulteta u Rijeci za 24 sata.




– Jedna je stvar ono što gospodin Krunoslav Capak izgovara u javnosti kao svoje mišljenje, prijedlog, ali ako Stožer to ozbiljno razmatra, i mjera bude usvojena, otvara se pravo na naknadu štete. Epidemiološki je mogućnost zaraze sad možda manja, ali bez obzira na to, bilo bi prekršeno načelo jednakosti, kaže dodala je i naglasila keko glasanje na izborima u ovom slučaju postaje važnije od javnog zdravlja.


– Nerazumno je zato dozvoliti izlazak na izbore, što odjednom više ne bi bila zdravstvena prijetnja. Tko će, na kraju krajeva, te ljude kontrolirati na putu na birališta, kaže dr. Barić.