Cirkus oko natječaja

Dopunsko zdravstveno za MORH rješavat će Bruxelles?

Danko Radaljac

HZZO se žalio na odabir Ministarstva obrane da svoje zaposlenike osigura kod Croatia osiguranja



ZAGREB  Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (KPJN) poništila je MORH-ov natječaj za zdravstvene police za svoje zaposlenike, a prema obrazloženju poništenja, čini se kako je moguće policu dogovoriti samo s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.


   Naime, MORH je zbog četiri milijuna kuna bolje ponude odlučio izabrati Croatia osiguranje (CO) (40 naprema 44 milijuna kuna), ali se HZZO, kao drugi sudjelovatelj žalio i KPJN je prihvatio njihovu žalbu. HZZO je tvrdio da Croatia osiguranje ne pokriva svojim dopunskim zdravstvenim osiguranjem sve »zdravstvene ustanove te zdravstvene radnike privatne prakse – ugovorne subjekte HZZO«. Laički kazano, ne pokriva sve liječničke ordinacije u Hrvatskoj.


   Kako bi potkrijepili svoju žalbu, HZZO je dostavio i ovjerene izjave nekoliko vlasnika privatnih ordinacija te Doma zdravlja Slunj, u kojima se potvrđuje da nitko od njih nema potpisan ugovor s CO o korištenju dopunskog zdravstvenog osiguranja. U svom odgovoru na žalbu CO je istaknuo kako to ne znači da nije moguće konzumirati zdravstvene usluge, te su oni od Doma zdravlja u Slunju dostavili izjavu kako bi najnormalnije obavili uslugu i osiguranicima CO-a te da bi dopunsko naplatili od osiguravatelja, a ne pacijenta. Također, CO je ustvrdio kako neke od ostalih ordinacija čije izjave je HZZO dao uopće ne osiguravaju nikakve usluge iz domene dopunske zdravstvene zaštite.




   No, glavni prigovor CO-a je bio kako zapravo nije uopće moguće napraviti ugovore sa svim ugovornim subjektima HZZO-a, s obzirom da ova javna institucija niti na jednom mjestu nema popis ordinacija i zdravstvenih ustanova s kojima surađuje. Odnosno, svi ostali osiguravatelji jednostavno moraju nagađati s kime HZZO surađuje, na stranu što se liste ugovornih ustanova i mjenjaju. Da sve bude hrvatski komičnije, HZZO ima ugovore potpisane s 4.959 pravnih subjekata u zdravstvu, dok je Croatia osiguranje u svojim dokumentima dostavila ugovore sa čak 6.003 zdravstvena subjekta.


   No, KPJN je donio odluku da se natječaj poništava, s obzirom da jednostavno Croatia osiguranje nije mogla ispuniti uvjete, odnosno imati potpisane ugovore sa svim zdravstvenim institucijama s kojima HZZO ima ugovor. Što, logički gledano, zapravo ne može imati nitko osim samog HZZO-a. CO-u se navodi kako je mogao podnijeti žalbu na same uvjete natječaja.


   U nebranom grožđu sada je MORH. Nije najjasnije što treba napraviti – raspisati novi natječaj ili potpisati ugovor s HZZO-om. U prvom slučaju, vrijeme potpisa novog ugovora prolongira se za još nekoliko mjeseci, a u drugom prijeti tužba Croatia osiguranja, koje je već preko medija najavilo tužbu na ovakvu odluku KPJN-a Upravnom sudu, kao i mogućnost tužbe Europskoj komisiji zbog remećenja slobode tržišta