U glavnoj ulozi

Donosimo priču o jedanaest najmoćnijih žena Hrvatske. Nemaju sve baš, nažalost, pozitivnu ulogu

Tihana Tomičić

Foto arhiva NL / PIXSELL

Foto arhiva NL / PIXSELL

Nemaju one sve redom pozitivnu ulogu, ima na političkoj sceni i onih s negativnim imidžom. Ali je činjenica da Hrvatska ima moćne žene kojima nije lako u primarnoj borbi – onoj s patrijarhalnim, konzervativnim, često i seksističkim prevladavajuće muškim društvenim obrascima, a onda i s političkim suparnicima i često vrlo širokom javnošću 



Zadnjih mjeseci neke od glavnih uloga u hrvatskom političkom i društvenom životu igraju žene. Iako su i dalje u Vladi i Saboru prevladavajući muškarci, pa tako ovaj saziv Sabora ima najmanji broj žena u zadnjih 20 godina, čini se da su ulogu hrabrih ratnika u društvu preuzele baš žene. Pamtimo zadnjih tjedana istupe baš visoko institucionalno pozicioniranih, ali ipak nezavisnih žena, čije riječi nisu bile po volji vladajućih i stoga su one već sankcionirane, ili bi to nažalost ubrzo mogle biti, ali koje – pomiču granice.


Naravno, nemaju one sve redom pozitivnu ulogu, ima na političkoj sceni i onih s negativnim imidžom ili bagažom. Ali je činjenica da Hrvatska ima moćne žene. Uostalom, jedna smo od rijetkih država koja ima predsjednicu, a ta predsjednica itekako zna privući pažnju i na sebe i na Hrvatsku, čak i na globalnom planu.


Povijest je zapravo prepuna primjera hrabrih žena koje su se morale, svaka u svojoj eri, boriti s raznim oblicima »staklenih stropova«, a ni danas u Hrvatskoj ženama koje smo ovdje izdvojili nije lako u primarnoj borbi – onoj s patrijarhalnim, konzervativnim, često i seksističkim prevladavajuće muškim društvenim obrascima, a onda i s političkim suparnicima i često vrlo širokom javnošću.


LORA VIDOVIĆ Oštra kritičarka vlasti, policije, DORH-a, sudova, Katoličke crkve, HRT-a… 




Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



Sabor joj je izvješće bio odbio i 2016. godine, ali ona nije odustajala i nedavno je Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, nakon što je godinu dana upozoravala na neprimjeren odnos policije prema migrantima, objavila i 11 stranica dug dokument pod nazivom »Relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcije otvara prostor mržnji«. Vidović je kritizirala sve redom: vlast, policiju, DORH, sudove, Katoličku crkvu, HRT. Jasno i glasno upozorila je na relativizaciju ustaštva, čime je apsolutno opravdala ulogu ombudsmana, kao jedne od ključnih u demokratskim društvima. Vladajućima se naravno nimalo ne sviđa njen pristup – već je ranije završila u sukobu s MUP-om, a HDZ traži sve moguće načine da je se riješi, počevši od stigmatizacije i »hejtanja« na desničarskim portalima, što je posebno opasna vrsta javnog pritiska na neovisnu ulogu pravobraniteljice.


No, Lora Vidović je na dužnosti pučke pravobraniteljice vjerojatno ipak mirna do 2021. kada joj istječe mandat, a po zakonu ju je iznimno teško smijeniti, pa će se vjerojatno sve svoditi na ove javne napade. No, jednako kao što su nedavno makli i još jednu ženu, pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić, jednako tako vlast jedva čeka trenutak da nađe zamjenu za hrabru Loru Vidović.


NATAŠA NOVAKOVIĆ I neovisna, i dovoljno prgava da objektivno analizira sve prijave


Foto Davor Puklavec / PIXSELL


Foto Davor Puklavec / PIXSELL



Tek nedavno izabrana, trebala je biti uzdanica vladajućih u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Ali pokazalo se da je Nataša Novaković i neovisna i dovoljno prgava da objektivno analizira sve prijave, pa i one protiv premijera Andreja Plenkovića, a potom i ministra Zdravka Marića i bivše ministrice Martine Dalić. Iako je nakon zadnje maratonske sjednice Povjerenstvo ostalo bez zakljčka o sankcijama za Marića i Dalić, njihova riječ ipak je i ranije znala rušiti moćnike, stoga se očekuje da pravorijek Povjerenstva pod njezinim predsjedanjem o tome da su oni povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti itekako dotakne i aktualnog ministra Marića. Opozicija, ma koliko slaba, već temeljem toga traži da Marić ode, a i Plenković je okrznut nakon što je Povjerenstvo konstatiralo da je premijer trebao upozoriti javnost i izuzeti se kod imenovanja svog kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Londonu.


Realna kakva jest, Novaković sad već očekuje smjenu – vladajući pripremaju novi zakon, a u tom paketu će vjerojatno i raspustiti ovo Povjerenstvo i izabrati novo. U tom slučaju, Novaković bi mogla biti nova Dalija Orešković, ako se pokaže da takvih političkih ambicija ima.


DALIJA OREŠKOVIĆ Nova nacionalna heroina i trn u peti HDZ-a na izborima


Foto arhiva NL


Foto arhiva NL



Otkako je zbog odluka Povjerenstva bio prisiljen otići Tomislav Karamarko, a pritiskom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog njenih neugodnih afera koje je analiziralo Povjerenstvo Dalija Orešković morala na kraju otići s te funkcije, Orešković je postala nova nacionalna heroina. Najavljuje angažman u politici, a javnost je percipira izuzetno pozitivno.


Svakako, njezina je velika uloga u tome što je javnost upoznala sa snagom ovog neovisnog tijela te pokazala da nema nedodirljivih. Povjerenstvo je prvo upozorilo na »slučaj konzultantica« i šef HDZ-a Karamarko morao je otići, a s nove pozicije buduće političarke s vlastitom listom ili čak strankom, Dalija Orešković ovih dana nastavlja upozoravati na neprimjereno ponašanje vladajućih prema Povjerenstvu nakon stava o Mariću i Martini Dalić – po njoj i Vlada treba podnijeti ostavku: »Ako ovo nije za ostavku Vlade, trebamo se svi ispričati Karamarku«, kazala je Dalija Orešković.


Pokazuje se da bi upravo ona mogla biti trn u peti HDZ-u na narednim izborima, jer ona jasno poručuje »želim razmontirati HDZ«, a Plenkovića upozorava da »nije monarh Hrvatske«.


VANJA MARUŠIĆ Njezin posao tek počinje


Foto Željko Lukunić PIXSELL


Foto Željko Lukunić PIXSELL



Slijedom svoje struke, koja je na neki način iza zavjese, a i činjenicom da je tek nedavno imenovana, ravnateljica Uskoka Vanja Marušić vjerojatno je slabije poznata javnosti. No, njena uloga mogla bi biti itekako pozitivna ako svoj posao nastavi obavljati kako je to činila dosad: Vanja Marušić je od siječnja 2015. do imenovanja na čelo Uskoka obnašala dužnost županijske državne odvjetnice u Rijeci, a u široj je javnosti prvi put spomenuta kao zastupnica optužbe u antikorupcijskom postupku bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, u koji je naknadno uključen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, sada nedostupan hrvatskom pravosuđu. Prije stupanja na dužnost u Rijeci, Marušić je više godina radila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a u Zagrebu te je uz predmet Ina-MOL radila i na slučajevima mita u HEP-u itd.


Njezin posao tek počinje i zasad je nemoguće procjenjivati njenu ulogu, no činjenicom da vodi Uskok, automatski se svrstala među moćnije žene u Hrvatskoj.


JADRANKA SLOKOVIĆ Vodila je neke od najtežih, ali i najatraktivnijih slučajeva


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



Iako nije usustavljena, nego radi u privatnom sektoru, Jadranka Sloković nezaobilazna je figura hrvatske političke i društvene scene – zajedno sa svojim partnerom Čedom Prodanovićem vodila je neke od najtežih, ali i najatraktivnijih političko-pravosudnih slučajeva koji su obilježili Hrvatsku zadnjih desetak godina. Bila je odvjetnica mnogim javnim osobama, od kontroverznog Zdravka Mamića, preko Severine, do Ive Sanadera. Ranije se više kretala u umjetničkim krugovima pa je prevodila poznate američke pjesnike, poput Johna Updikea i Sylvije Plath, ali danas je isključivo u odvjetništvu u kojem je branila Zdravka Mamića, no nakon njegova ispada u sudnici ta je suradnja naglo prekinuta. Sloković je sa svojim timom branila i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Ivana Čermaka, Rahima Ademija i mnoge druge, a svakako ostaje upamćeno da je nakon prvostupanjske presude Sanaderu, na kraju ta presuda srušena, kad je Ustavni sud poništio presudu za slučajeve INA-MOL i Hypo.


GORDANA DERANJA Ne libi se poslati žestoke poruke državnom vrhu


Foto Darko Jelinek


Foto Darko Jelinek



Da je ženama u politici teško uspjeti, to je poznato iz svih statistika, ali da je to još teže u gospodarstvu, to je stvarnost koju svi vidimo. No, ipak, na čelu Hrvatske udruge poslodavaca je žena, predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja, svakako jedna od 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Prva je žena ikad na čelu Hrvatske udruge poslodavaca, i to već u drugom mandatu. Nekoliko je puta proglašavana menadžericom godine i dobitnica je različitih strukovnih priznanja.


U svojim govorima, kao predsjednica HUP-a, nikada se ne libi poslati žestoke poruke hrvatskom državnom vrhu i upozoravati na položaj poduzetnika i građana. »Kažu da bi politika trebala biti časno zanimanje. Zato svim političarima postavljam pitanje: ima li u miru veće časti i domoljublja nego svojim djelovanjem i radom pridonijeti napretku?«, nedavno je kazala. Uz to, HUP je jasno poručio Vladi da u Hrvatskoj nema nikakvih reformi: »Situacija je došla do grla i ove mjere neće omogućiti zadržavanje radne snage, niti će plaće rasti«, kazala je Deranja u zadnjem istupu. Pametnome dosta.


ANKA MRAK TARITAŠ Borkinja za građanska i ljudska prava i sve liberalne vrijednosti


Foto Darko Jelinek


Foto Darko Jelinek



Šefica liberalnog GLAS-a Anka Mrak Taritaš danas je u hrvatskoj politici ono što je ranije bila Vesna Pusić: borkinja za građanska i ljudska prava i sve liberalne i progresivne vrijednosti u društvu. Jedna od rijetkih političarki, odnosno ukupno gledajući političara, koja ima pozitivnu percepciju u javnosti, a također i jedna od onih koja vodi stranku s kojom dobar dio lijevog centra želi biti u koaliciji. Naravno, riječ je o Amsteramskoj koaliciji koja raste i mijenja ulogu posrnulog SDP-a na tom dijelu političke scene te se lako može prognozirati da je pred GLAS-om dobra budućnost.


Iako je i sama imala neke afere, Anka Mrak Taritaš ipak danas na političkoj sceni Hrvatske simoblizira rijetki primjer političarke posvećene liberalnim vrijednostima. U Hrvatskoj u kojoj jačanju nazadnjačke tendencije, želi se donijeti novi restriktivniji zakon o pobačaju i zabraniti udomljavanje djece u »nepodobnim« obiteljima, takvi pojedinci su dragocjeni.


MARTINA DALIĆ Rehabilitaciju će malo duže pričekati, ali sigurno će se vratiti u politiku


Arhiva NL


Arhiva NL



Željezna lady Martina Dalić svakako je i nakon odlaska iz Ministarstva gospodarstva ostala jedna od utjecajnijih ženskih figura hrvatske politike – to je dokazalo predstavljanje njene knjige »Slom ortačkog kapitalizma« koju je nedavno izdala, a gdje se okupila politička i medijska krema Hrvatske te je Dalić praktički rehabilitirana.


No, za njenu stvarnu ulogu u slučaju Agrokor, te u aferama Borg i Hotmail, morat će se ipak prvo pobrinuti pravosuđe. Tu rehabilitaciju morat će malo duže pričekati.


Martina Dalić svoju moć među ostalim crpi i iz činjenice da joj je suprug član uprave Ine, a pozitivnu ulogu sigurno je imala u načinu na koji su, nakon izbijanja krize, spašena radna mjesta u Agrokoru. No, nakon što se pokazalo da su zakon pisali isti ljudi koji su kasnije kao konzultanti crpili novac iz Agrokora, sigurno je da je ta pozitivna uloga potpuno poništena, a i Povjerenstvo za sukob interesa zaključilo je da je svojim radom povrijedila načelo javnog djelovanja.


Sigurno je da će se Martina Dalić vratiti u politiku – kad-tad, jer se tako već i ranije događalo, a i jasno je pokazala da to želi. No, prije toga, morat će se baviti dokazivanjem svoje uloge u aferama Borg i Hotmail.


KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ Ikona desne politike u Hrvatskoj


Foto Darko Jelinek


Foto Darko Jelinek



U okolnostima simboličnih ovlasti predsjednika Republike, Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je biti – popularna. Sebi je pripisala gotovo pa ulogu estradne zvijezde koja je pravi »celebrity« i, kako je mnogi pogrdno prozivaju, »posvuduša«. Zbog toga je izložena i grubim seksističkim napadima, poput posljednjeg da pokušava osvojiti trofej »četiri svlačionice«.


No, uloga Kolinde Grabar-Kitarović nije negativna samim time što je možda estradizirala i trivijalizirala ulogu predsjednice države. Uostalom, ima u tome i neke koristi, pa je Hrvatska sa svojom predsjednicom – i nogometašima – postala planetarno poznata.


Njena negativna uloga je međutim u tome što se opredijelila postati ikonom desnice, i što iza nje stoje sumnjivi tipovi od Velimira Bujanca preko Zdravka Mamića do Milijana Brkića, kojega vjerojatno uskoro čeka odlazak s političke scene nakon najnovijih afera. Iako iz umjerenog kraja Grobnišćine, Grabar-Kitatović je danas glavni predstavnik desne politike u Hrvatskoj. To je vjerojatno samo niša putem koje želi osvojiti drugi mandat, ali svrstavanjem na poziciju protivnika umjerenog desnog centra Andreja Plenkovića, možda si radi u korist vlastite štete. Hrvatska nije toliko konzervativna država – uostalom, izabrala je ženu za predsjednicu.


GORDANA KOVAČEVIĆ Četvrtu godinu zaredom najmoćnija žena hrvatskog biznisa


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



Još jedna žena u biznisu – predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević proglašena je ponovo ovih dana najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa 2018. godine u organizaciji poslovnog tjednika Lider.


Gordana Kovačević četvrtu je godinu zaredom proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa, a uvijek tvrdi da ne razmišlja o nagradama, nego samo radi svoj posao. Ona je živi dokaz ženske izvrsnosti i na STEM području, a vrlo često govori o položaju žene u muškom svijetu biznisa, ističući da je važno da žene to rade zato što to žele, a ne zato što je netko propisao kvote. Želimo li ohrabriti veći broj žena za preuzimanje najodgovornijih i najzahtjevnijih poslova i pozicija, puno bi pomoglo ukoliko bi se i u društvu stvarali mehanizmi podrške za balansiranje poslovnog i privatnog života jer to nisu problemi koji muče samo nas žene, ponavlja, a pritom je riječ o osobi koja vodi veliku tvrtku u kojoj je prosječna plaća 12.000 kuna, i koja se dnevno dokazuje na tržištu najmodernije visoke tehnologije.


ŽELJKA MARKIĆ Politički faktor iako ne djeluje izravno politički


Foto Darko Jelinek


Foto Darko Jelinek



Iako u cijelom jednom spektru lijeve javnosti omrznuta i prezrena kao nositeljica najnegativnijih konzervativnih ideja, i politički opasna osoba koja Hrvatsku vraća »u rikverc«, čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić ima političku snagu koju joj nosi Crkva koja je podupire, dobar dio desnice, a i vojska aktivista koja sudjeluje u njezinim referendumskim i drugim inicijativama. U svemu što pokreće ona nije neuspješna – nametnula se kao politički faktor iako ne djeluje izravno politički, a premda je Ministarstvo uprave vratilo »na doradu« njezina dva referendumska zahtjeva, odnosno prikupljene potpise među kojima je bilo mnogo lažiranih i falsificiranih, jedno je jasno – ona neće tako lako odustati.


Završila je medicinu, ali u njoj nikad nije radila, umjesto toga bila je i novinarka i aktivistkinja u Human Rights Watchu, a potom osnivačica Hrasta i Grozda, pri čemu je teško podcijeniti 749.316 potpisa za raspisivanje referenduma o braku koje je bila prikupila prije nekoliko godina. Među ostalim, stigla je biti i majkom četvero djece, a glede i unatoč svojim rigidnim konzervativnim stavovima i protivljenju Istanbulskoj konvenciji i pravima žena, ujedno sa suprugom vodi privatnu tvrtku za klinička istraživanja lijekova pod nazivom Sermon koja se razvila u vrlo uspješan biznis te joj je prihod na kraju prošle godine bio osam milijuna kuna, a tvrtka je registrirana i u Srbiji. Trenutno joj je u fokusu inicijativa za referendum kojim bi se u Saboru smanjio utjecaj manjinskih zastupnika, te uvođenje dopisnog glasanja čime se želi povećati broj zastupnika dijaspore.