Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Saborski zastupnik tvrdi kako je suspendiran jer se zalaže za reviziju ugovora s Vatikanom

Don Grubišić: Ne može se Crkvi davati pola milijarde dok narod kopa po smeću

Don Ivan Grubišić, Foto: R. BRMALJ
Don Ivan Grubišić, Foto: R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2012. u 17:15 2012-01-09T17:15:09+01:00

Ja sam narodni zastupnik u Hrvatskome saboru i ne može se mene ovako napadati, izmišljati i podmetati«, poručio je i dodao da ga je jedan odvjetnik iz Zagreba izvijestio da je nadbiskup Barišić tom suspenzijom prekršio 26 zakona i ustavnih zakona, rekao je don Ivan Grubišić

Saborski zastupnik don Ivan Grubišić, kojeg je nedavno nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić kaznio suspendirajući mu ispovijedanje, propovijedanje i slavljenje misa, ustvrdio je kako je razlog suspenzije njegovo zauzimanje za reviziju ugovora s Vatikanom i poništavanje svih privilegiranih mirovina.

Ne može se Crkvi godišnje davati 380 milijuna kuna ili pola milijarde ako se uzmu u obzir i ostale crkvene zajednice, a da siromašni narod kopa po kantama za smeće, istaknuo je don Ivan Grubišić na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu te dodao da se Crkva treba baviti »naukovanjem Isusa Krista i evanđelja, a ne približavanjem bilo kojoj političkoj garnituri«.

 Najavio je da će Kongregaciji za biskupe u Vatikanu poslati priziv te je optužio nadbiskupa Barišića da mu 'podmeće' neistinu navodima da je osnovao stranku tzv. Građansku inicijativu.

»Nabdiskupa sam izvijestio da ću uložiti priziv (utuk) Kongregaciji za biskupe u Vatikanu, a po kanonskome pravu nijedna se kazna ne smije primijeniti dok se o njoj ne izjasni ili dok je ne potvrdi viša vlast«, rekao je don Grubišić. Zamjerio je nadbiskupu Barišiću što u nedavnom obrazloženju o njegovoj suspenziji nije naveo pravo na utuk (priziv).

»Ova suspenzija nema pravnu formulaciju jer po crkvenim (kanonskim) zakonima mora biti određeno otkad počinje kazna i ona ne smije biti duža od pet ni manja od tri godine, ali to ništa nije napisano u obrazloženju i ja je po savjesti ne mogu prihvatiti jer se ne poštuju crkveni kanoni«, kazao je don Ivan Grubišić.

Nekoliko je puta isticao kako se slaže s obrazloženjem nadbiskupa Barišića da se po kanonskome pravu svećenik ne može uključiti u rad političkih stranaka, ali je pritom dodao kako neovisna lista s kojom je ušao u Hrvatski sabor na nedavnim izborima nije politička stranka, nego projekt Saveza za građansku i etičku Hrvatsku koji je potaknula Hrvatska akademska udruga (HAU).

Don Ivan Grubišić danas je među ostalim rekao da Savez za građansku i etičku Hrvatsku želi sudjelovati u zakonodavnoj vlasti »gdje se donose zakoni radi općeg dobra«.

»Ja sam narodni zastupnik u Hrvatskome saboru i ne može se mene ovako napadati, izmišljati i podmetati«, poručio je i dodao da ga je jedan odvjetnik iz Zagreba izvijestio da je nadbiskup Barišić tom suspenzijom »prekršio 26 zakona i ustavnih zakona«.

Umirovljeni svećenik don Ivan Grubišić također je izvijestio kako je hrvatski intelektualac Mirko Vidović, koji živi u Parizu, u vezi s njegovom suspenzijom pisao Vatikanu tražeći da se »učini nešto da Crkva u Hrvatskoj ne postane progonitelj onih koji svjedoče po svojoj savjesti«.

»U tom pismu Vidović također navodi da Titovi doušnici opet progone svećenike«, naveo je don Ivan Grubišić. Dodao je kako je njegova odluka da se kandidira za Hrvatski sabor preko građanske inicijative bila »crvena krpa za uzbunu u hijerarhiji (crkvenoj), pa i tajnih službi«.

Istaknuo je kako je »na Braču« adresa na koju se treba obratiti glede njegove suspenzije, a na novinarsko pitanje je li pritom mislio na monsinjora Nikolu Eterovića, koji je podrijetlom s Brača i angažiran je u Vatikanu, don Ivan Grubišić je odgovorio: »Prošlog ljeta održan je sastanak na Braču i donesena je strateška odluka da se moraju obračunati sa mnom.«

 »Čudno je da su u vlast mogli ući svećenici Duka i Rebić, a kad je don Grubišić u pitanju, onda ga treba razapeti«, ustvrdio je.

Također je rekao kako se ne priklanja ni HDZ-u ni Kukuriku koaliciji.

O dolasku na božićnu misu u zagrebačku katedralu trojice državnih čelnika – Ive Josipovića, Zorana Milanovića i Borisa Šprema don Ivan Grubišić je rekao kako »nije slučajno da su tri prve klupe u katedrali ostale prazne, nego je dogovoreno da će doći državni vrh i nije slučajno da se poslije išlo na čašćavanje.«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.