Izvor iz Vlade

Dokument koji otkriva laž ministra Kujundžića: Evo kada je zapravo donio odluku o smjeni Oreškovića

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Ministar je po svemu sudeći u zakonske izmjene, odnosno prilagođavanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodao Oreškovića, iako to nije bilo predviđeno. Kako doznajemo od izvora bliskog Vladi, prijedlog za smjenu Oreškovića jedini je došao na dan sjednice, dok su ostali bili pripremljeni ranije



Jutarnji list objavio je dokument iz kojega je vidljivo da je ministar zdravstva Milan Kujundžić smjenu predsjednika Upravnog vijeća bolnice Sestara milosrdnica pokrenuo tek 9. siječnja, iako je tvrdio da je odluku donio još prije Božića. 


Na prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića prije tjedan dana smijenjen je predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice, Slavko Orešković. Njegova smjena dogodila se dva dana nakon što je ministar stopirao sjednicu Vijeća na kojoj je trebala biti smijenjena Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja te bolnice.


Jutarnji list posjeduje dokument koji je poslan Vladi 9. siječnja, dakle na sam dan sjednice Vlade, što govori da ministar Kujundžić nije govorio istinu kada je tvrdio da je smjena prof. Oreškovića koincidencija, te da nema veze sa slučajem Zadravec, nego je riječ o izmjenama u upravnim vijećima po bolnicama koje su se pripremale gotovo četiri tjedna, navodi dnevnik.




Ministar je po svemu sudeći u zakonske izmjene, odnosno prilagođavanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, dodao Oreškovića, iako to nije bilo predviđeno. Kako doznajemo od izvora bliskog Vladi, prijedlog za smjenu Oreškovića jedini je došao na dan sjednice, dok su ostali bili pripremljeni ranije, piše Jutarnji list.


»Izmjene u upravnim vijećima bile su vezane uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je donesen lani, tako da je zaista u bolnice kojima je osnivač jedinica regionalne samouprave i Grad Zagreb trebalo imenovati članove koji su predstavnici Republike Hrvatske«, kaže izvor Jutarnjeg lista i dodaje kako je bilo poznato i da će se smijeniti predsjednika Upravnog vijeća KBC Rijeka Željka Krznarića, na čije je mjesto instaliran državni tajnik Željko Plazonić.


Sugovornik tvrdi kako je smjena Oreškovića dobro odigrana i zapravo »neprimjetno« ubačena u paket. »Nejasno je samo kako ministru nije jasno da je riječ o eksponiranoj vijesti koja neće proći ispod radara, te da će svi povezati dva i dva«, kaže izvor.


Smijenjeni predsjednik Vijeća Slavko Orešković kaže kako ne zna kada je donesena odluka o njegovoj smjeni te da predsjednika Upravnog vijeća bira i razrješuje Vlada RH.


»Ono što je činjenica jest da nikada nisam dobio prigovor na svoj rad, ni pismeno ni usmeno. S druge strane, o smjeni sam doznao iz medija i još, tjedan dana kasnije, nisam dobio ni usmenu niti pismenu obavijest o smjeni«, kaže Orešković, donosi Jutarnji list.