Problemi s cestama

Dok se u Saboru odvijala drama, Vlada odobrila novih 260 milijuna eura zaduženja

Jagoda Marić

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

HAC je tako dobio odobrenje za dva zaduženja od po sto milijuna eura, ukupno 200 milijuna eura, i time će vratiti dospjele dugove, rekao je ministar prometa Oleg Butković.



Dok se u Saboru čekao ishod glasovanja o opozivu ministra Zdravka Marića stotinjak metara dalje Vlada je dala odobrenje HAC-u i HC-u za nova zaduženja ukupno vrijedna 260 milijuna eura, za koja je država jamac, a iz kojih će se najvećim dijelom platiti dospjeli dugovi te dvije tvrtke, dok će manji dio otići u investicije.


HAC je tako dobio odobrenje za dva zaduženja od po sto milijuna eura, ukupno 200 milijuna eura, i time će vratiti dopsjele dugove. HAC-u ove godine na naplatu dolaze glavnice kredita u ukupnom iznosu od 4,8 milijardi kuna ili 633 milijuna eura, a tijekom 2017. planirano je da se HAC ukupno za refinanciranje dijela svojih obveza zaduži za 546,9 milijuna eura, objavio je ministar prometa Oleg Butković.


HC će podići kredit od 60 milijuna eura uz državno jamstvo, a 391 milljun kuna će potrošiti na otplatu duga, dok će 52,8 milijuna otići na investicije. HC-u na naplatu ove godine dospIjeva 1,7 milijardi kuna, a planirano je da se ove godine ukupno zaduži za više od 1,6 milijardi kuna, za refinanciranje starih dugova, ali i financiranje investicija.




Vlada je odlučila i osigurati 200 milijuna kuna za podmirenje dugova zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama. Najviše novca, 50,7 milijuna kuna, dobit će Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb, za KBC Split osigurano je 29,8 milijuna kuna, KBC Sestre Milosrdnice 28,2 milijuna kuna, dok će riječki KBC dobiti 26,7 milijuna kuna.