Ravnatelj je ostao bez riječi

Dok Zurrof traži njegovu ostavku, ravnatelj koji je zabranio izložbu o Anni Frank više ne progovara

Hina

foto: web

foto: web

Čelnik Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff optužio je Izrael da se »odrekao svoje dužnosti« prema preživjelima holokausta. nakon što izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izjavi o Hrvatskoj tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića nije spomenuo "kontroverze u Hrvatskoj".



ŠIBENIK – Ravnatelj Tehničke škole Šibenik Josip Belamarić ne želi komentirati traženje Efraima Zuroffa, direktora za Istočnu Europu Centra Simon Wiesenthal, da ga se smijeni jer je tražio da se s izložbe o Anni Frank maknu panoi koji prikazuju ustaše i partizane, koji po njegovoj ocjeni nisu prikazani realno, pa su organizatori povukli cijelu izložbu.


Smjenu Belamarića Zuroff je tražio u pismu hrvatskome veleposlanstvu u Tel Avivu, koje su prenijeli mediji. »Pretpostavljam da ste itekako svjesni ustaških zločina i da prepoznajete važnost učenja hrvatske djece o opasnostima nacionalističkog ekstremizma.


Nadamo se da će ravnatelj Belamarić biti smijenjen sa svoje funkcije u najbržem mogućem roku. Ako ne bude smijenjen, to će biti pokazatelj da je nostalgija za ustašama legitimna u hrvatskom školskom sustavu«, stoji u pismu Efraima Zuroffa koje je u utorak uputio opunomoćenoj ministrici i privremenoj otpravnici poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu.




Ravnatelj Tehničke škole Šibenik u srijedu je samo kratko kazao kako ‘nema komentara’ na njegovo pismo.


Izložba »Anne Frank – povijest za sadašnjost« koja je 17. siječnja bila otvorena u Tehničkoj školi Šibenik povučena je jer je ravnatelju škole Josipu Belamariću zasmetalo što su partizani prikazani »kao cvijeće«, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Židove i izgladnjivali djecu pa je tražio da se ti, po njemu, sporni paneli uklone.


Organizatori izložbe udruga HERMES su u priopćenju nakon povlačenja izložbe istaknuli da oni ne bježe od spominjanja Bleiburga, Golog otoka i savezničkog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija.


»Bili smo spremni na kompromise oko ostanka izložbe, ali naše je rješenje odbijeno te je ravnatelj Belamarić ostao pri zahtjevu za uklanjanjem zadnjih šest panoa. Budući da je tema putujuće izložbe podizanje svijesti o Drugom svjetskom ratu i njegovu značenju za druge zemlje u Europi, izložbu smo povukli.


Uklanjanjem zadnjih šest panoa ojačavamo ideju da je Drugi svjetski rat nešto što se događalo ‘tamo nekim’ Nijemcima i Židovima i da se taj rat tiče samo njih. Ignorirati činjenicu da je i Hrvatska itekako bila dio tog rata je zatiranje povijesti i na takav lažni kompromis nismo spremni«, napisali su u priopćenju.


Hrvatski premijer Andrej Plenković je za posjeta Izraelu u torak obišao Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem koji je na njega, kako je rekao, ostavio dubok dojam, te je naglasio da će ovaj posjet osnažiti njegovu posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i nijekanja holokausta.


Izraelski mediji su javili kako je čelnik Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff optužio Izrael da se »odrekao svoje dužnosti« prema preživjelima holokausta nakon što izraelski premijer Benjamin Netanyahu u izjavi o Hrvatskoj tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića nije spomenuo, kako je rekao, kontroverze u Hrvatskoj, smatrajućio da – iako njeguje prijeteljske odnose – izraelska država ima mogućnosti izraziti »svoju zabrinutost zbog revizionizma holokausta i zloporabe sjećanja na holokaust a da ne naškodi bilateralnim odnosima«.