Ugovor u roku 14 dana

Dogovoren popust za smještaj roditelja u Hotelu Rebro

Ljerka Bratonja Martinović

Umjesto 580 kuna cijena noćenja za dvije osobe tako će, kaže ministar, iznositi 350 kuna, dok će noćenje za jednu osobu biti 300 kuna a ne više 480 kuna



ZAGREB Roditelji djece s malignim bolestima koja se liječe u KBC-u Zagreb moći će koristiti smještaj u Hotelu Rebro uz popust od 40 posto. Tržišnu cijenu smještaja uprava hotela spustila je za ovu kategoriju korisnika sa 580 kuna na 350 kuna za dvokrevetnu sobu, odnosno sa 500 na 300 kuna cijenu noćenja za jednu osobu u dvokrevetnoj sobi. Rezultat je to sastanka ministra zdravlja Rajka Ostojića s upravom KBC-a Zagreb i menadžmentom Hotela Rebro, upriličenog da bi se riješio problem smještaja roditelja koji dnevno borave uz svoju djecu hospitaliziranu na onkološkom odjelu. Oni su, kao  što smo pisali, na inicijativu bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića, pravo na povlašteni smještaj s popustom od 25 posto dobili u studenom prošle godine, ali  taj dogovor bolničke i hotelske uprave, sklopljen uoči izbora, nije potrajao dulje od mjesec dana. 


– Broj soba koje će biti rezervirane za roditelje još nismo utvrdili, a osigurat će se između pet i deset soba – rekao nam je nakon sastanka ministar Ostojić. Trošak noćenja u Hotelu Rebro pokrivat će najvjerojatnije roditelji iz vlastitog džepa, dok bi bolnica na sebe trebala preuzeti trošak doručka, najavljuje ministar. Novi će se ugovor između uprave KBC-a i Hotela Rebro sklopiti nakon što ministar prouči ugovor o najmu hotelskog prostora, uz koji su sklopljena još tri do četiri aneksa. Roditelji će sobe moći koristiti tek kad se sklopi ugovor, što će se – obećava ministar – dogoditi u narednih tjedan do dva. 


– Obzirom da se radi o najranjivijoj skupini, ovo će nam biti prioritet. Ugovor će se sklopiti za najkasnije 14 dana, a odmah nakon toga sobe će im biti na raspolaganju – kaže Ostojić, koji će se osobno založiti da se roditelji potpuno oslobode plaćanja hotelskog smještaja, te da se povlaštena cijena pokrije iz blagajne HZZO-a.  


Roditelji malih onkoloških bolesnika zadovoljni su ovakvim dogovorom, ali upozoravaju kako to nije trajno rješenje za problem njihovog smještaja dok su djeca na terapijama. Liječenje, naime, zna potrajati i mjesecima, a uz ovakvu cijenu smještaja, ako je budu morali sami plaćati, roditelje bi mjesec dana provedenih uz svoje dijete uz hotelsku logistiku stajalo visokih 10.500 kuna. Podstanarski stanovi koje unajme za trostruko manji iznos u slučaju duljeg boravka i dalje će im u takvim uvjetima biti jedino prihvatljivo rješenje. 


– Za one koji dolaze s djecom na pretrage ili na kontrolu, pa se u Zagrebu zadrže dva, tri dana, ovo je jako dobro rješenje. Većini roditelja ipak treba trajno rješenje, koje će riješiti smještaj za narednih 40 godina – komentira Jasminka Žužić, predsjednica Udruge roditelja djece s malignim bolestima »Hrabro dijete«. Neka djeca na Rebru provedu i po osam mjeseci, a roditelji dnevnicu od 170 kuna što im je plaća HZZO mogu dobiti tek kad bolničko liječenje završi. U međuvremenu mnogi od njih nemaju ni za kruh, navodi Žužić, koja smatra da bi trajno rješenje bili stanovi u trajnom vlasništvu bolnice u kojima bi roditelji mogli boraviti. 


Uz KBC Rebro danas se nalazi samo jedan peterosobni stan kojega roditelji teško bolesne djece mogu koristiti, što je obzirom na broj malih pacijenata koji se liječi na onkologiji daleko od stvarnih potreba. Roditelji su zbog toga prisiljeni snalaziti se za smještaj kod rodbine i prijatelja, mnogi unajme stanove i zadužuju se da bi mogli financijski podnijeti teret stalnih putovanja i boravka uz bolesno dijete.