Domovina predaka

Dodijeljeno 108 stipendija za učenje hrvatskog jezika u RH

Hina

Cilj projekta je očuvanje, njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika i kulture. Ovim projektom potiče se i povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka te se stvaraju preduvjeti za lakše uključivanje u gospodarski i društveni život Hrvatske



ZAGREB Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je 108 stipendija pripadnicima hrvatskog naroda koji žive u drugim državama za učenje hrvatskog jezika u domovini njihovih predaka.


U akademskoj godini 2014./2015. bit će dodijeljeno 47 stipendija za zimski i 61 stipendija za ljetni semestar. Kandidati za učenje stižu iz cijelog svijeta, no najviše ih je iz Južne Amerike, priopćio je Državni ured za Hrvate izvan RH.


Cilj projekta je očuvanje, njegovanje i promicanje hrvatskoga jezika i kulture. Ovim projektom potiče se i povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka te se stvaraju preduvjeti za lakše uključivanje u gospodarski i društveni život Hrvatske.




Unatoč činjenici da se veći dio polaznika tečaja vraća u zemlje iz kojih su došli, u Uredu smatraju da smisao projekta nije umanjen jer će oni zasigurno biti dobri promicatelji hrvatske kulture i jezika u sredinama u kojima žive.


Pravo na školarinu ostvaruje se putem Javnog poziva za dodjelu naknade za učenje hrvatskog jezika, na koji se prijavljuju potomci hrvatskih iseljenika iz cijelog svijeta.


Od 2013., osim na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske polaznicima je pružio mogućnost učenja hrvatskog jezika i u drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima – Rijeci, Splitu, Zadru, Puli i Osijeku.


Svi oblici nastave na tečaju „Croaticum“ obuhvaćaju izvannastavne aktivnosti koje se stalno organiziraju i u koje se studenti aktivno uključuju kako bi jezik i kulturu učili na praktičan način.


Organiziraju se razgledavanja gradova u kojima se uči hrvatski jezik ili odlasci u druga okolna ili dalja mjesta tijekom kojih se upoznaje hrvatska kulturna povijest i baština. U svakom se semestru za studente organiziraju i kraća, jednodnevna putovanja u pojedine nacionalne parkove i hrvatske gradove. Polaznicima viših stupnjeva priređuju se odlasci na kazališne i filmske predstave, a polaznicima početnih stupnjeva nude se projekcije s prijevodom na engleskom jeziku. U svakom se semestru organiziraju i gostovanja različitih hrvatskih kulturnih djelatnika.