Zlatni standard

Dodatno zdravstveno osiguranje za obitelj 2.000 kuna mjesečno?

Ljerka Bratonja Martinović

Ako najmanja cijena police dodatnog osiguranja bude 500 kuna, koja će si četveročlana obitelj moći priuštiti četiri police za 2.000 kuna?! – pita se Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata



ZAGREB  I dalje je nepoznato što će sve pokrivati polica dodatnog zdravstvenog osiguranja koja će, prema Nacionalnom programu reformi, od jeseni biti dostupna u privatnim osiguravateljskim kućama, a pokrivat će posebne usluge koje prelaze osnovni zdravstveni standard. U Ministarstvu zdravlja ne mogu se dobiti čak ni okvirne informacije o tome što će konkretno ući u košaricu osnovnog zdravstvenog osiguranja, i to zato što takva košarica, kako doznajemo, još uvijek nije definirana.


Ministar zdravlja Dario Nakić objasnio je da se tim poslom bave stručna društva koja će procijeniti točan opseg usluga koje će pacijentima biti dostupne preko police osnovnog zdravstvenog osiguranja. Sve izvan toga smatrat će se nadstandardom i bit će dostupno onima koji sklope policu dodatnog zdravstvenog osiguranja kod privatnih osiguravatelja.


Osnovni standard


Riječ je o opsežnom poslu s kojim ne valja žuriti, jer bi loše ili na brzinu sastavljena košarica osnovnih zdravstvenih usluga pacijente mogla stajati zdravlja, pa i života. Osnovni standard liječenja mora jasno odrediti koje sve usluge pokriva osnovno zdravstveno osiguranje u primarnoj i sekundarnoj zaštiti, na koje lijekove pacijent ima pravo, kakve dijagnostičke pretrage, operacijske procedure i ugradbene materijale pokriva »obična« zdravstvena iskaznica. Ako se nadstandard namjerava uvesti već ujesen, ostaju samo četiri mjeseca za dovršetak zahtjevnog posla. Nakić je obećao da će o toj temi konzultirati i zainteresirane skupine, što dodatno skraćuje rokove za realizaciju njegove zamisli.




Na potrebu temeljitog utvrđivanja osnovnog standarda upozorovaju u Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ). Predsjednik UPUZ-a, Dražen Jurković, kaže kako velik dio posla još mora odraditi i Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, jer je bez katalogizacije i standardizacije ugradbenih medicinskih pomagala i materijala nemoguće odrediti nadstandard i mogućnost doplate pojedinih usluga.


Podvući crtu


– Paket standardnih usluga mora se donijeti vrlo temeljito. Ako toga ne bude, nadstandardom će se vrlo brzo narušiti postojeći standard u zdravstvu. Mora se jasno podvući crta između standarda koji mora imati svaki pacijent i dodatnih usluga. Nadstandard nikako ne smije ugroziti kvalitetu zdravstvene usluge – upozorava Jurković.


Za udruge pacijenata je uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja koje će za 500 kuna mjesečno osiguravati bolju zdravstvenu uslugu, skuplje lijekove, kvalitetnije medicinske materijale i druge pogodnosti, porazna odluka.


– To je strašno. Događa se ono što smo prognozirali, da će tri milijuna ljudi ostati bez kvalitetnog liječenja na zlatnom standardu. Ako najmanja cijena police dodatnog osiguranja bude 500 kuna, koja će četveročlana obitelj moći sebi priuštiti četiri police za 2.000 kuna?! – pita se Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata (UHP). Takve odluke, dodaje, donosi »odnarođena ekipa koja uopće ne razumije osiromašeni hrvatski puk«.