Nezadovoljna oporba

Dodatnih godinu i pol za varanje potrošača o kvaliteti hrane

Hina

Odredbe će se primjenjivati od prosinca 2014., što je rok od kojega će se nova pravila primjenjivati i u sadašnjim članicama EU



ZAGREB  Saborski klubovi pozdravili su danas prijedlog zakona o informiranju potrošača o hrani, ali i upozorili da će odgoda primjene dijela odredbi novog zakona dati godinu i pol dana vremena za prilagodbu onima koji varaju potrošače uvozeći i prodajući hranu niske kvalitete.


Predloženi zakon potrošačima od ulaska Hrvatske u EU jamči točnu, potpunu i jasnu, neobmanjujuću informaciju o nazivu, sastavu i porijeklu hrane, kakvu imaju potrošači u EU.


Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor upozorila je, međutim, da se predložena odgoda odnosi na primjenu odredbi na temelju kojih će se kažnjavati oni koji svjesno ili nesvjesno obmanjuju potrošače.




»Zašto ključne odredbe ovog zakona počinju važiti tek 6,5 mjeseci nakon ulaska Hrvatske u EU«, upitala je Kosor, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovorio joj je da će se te odredbe zapravo primjenjivati od prosinca 2014., te da je riječ o roku od kojega će se nova pravila primjenjivati i u sadašnjim članicama EU.


»To je još gore«, reagirao je HDSSB-ovac Boro Grubišić, ocijenivši da uvozni lobi tako »ima mogućnost još cijelu 2014. uvoziti smeće i polusmeće i daje im se rok prilagodbe od godinu i pol«.Upozorio je da je razina zaštite potrošača u EU znatno veća nego u Hrvatskoj, gdje se, tvrdi, uvozi i prodaje staro zamrzavano meso.


»U Europskom parlamentu za to vrijeme se vode rasprave o tzv. stresnom mesu pa se uvode nova pravila za prijevoz živih životinja, kojima samo što nisu stavili ‘tapecirung’ u kamione kojima ih prevoze«, rekao je Grubišić.


Njegov stranački kolega Josip Salapić kazao je, pak, kako se nada da će, uz zaštitu potrošača, EU Hrvatskoj donijeti i gospodarski oporavak, upozorivši da »po kontejnerima vise vrećice na kojima piše zdrava hrana, jer ljudi nemaju od čega živjeti«.


Željko Reiner (HDZ) pohvalio je rješenje po kojem će slova na deklaracijama na hrani morati biti veća od najmanje 1,2 milimetra, ocijenivši da je do sada obvezno označavanje hrane bilo besmisleno, jer ga »nije mogao vidjeti ni onaj s normalnim, a kamoli netko sa slabijim vidom«.