Afarak grupa

Dodatni posao IDS-ovog eurozastupnika: Ivan Jakovčić radi i kao član uprave tvrtke Danka Končara

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Jakovčić za svoje sudjelovanje u »boardu« »Afarak grupe« dobiva, kako je navedeno u dokumentu EP, između jedne i pet tisuća eura na mjesec. Iz redova hrvatskih zastupnika u EP čuje se kako nitko od njih (još) ne sudjeluje u radu privatnih kompanija, ali da to nije rijetka ili nelegalna aktivnost



ZAGREB  Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, prijavio je da odnedavno radi i kao član uprave »Afarak grupe«, globalne kompanije za trgovinu rudama i mineralima čiji je većinski vlasnik poduzetnik Danko Končar.


Jakovčić za svoje sudjelovanje u »boardu« »Afarak grupe« dobiva, kako je navedeno u dokumentu EP, između jedne i pet tisuća eura na mjesec.


 »Nakon što sam izabran za zastupnika u EP dobio sam nekoliko ponuda za sudjelovanje u radu »boarda« velikih tvrtki ili ustanova. Dvoumio sam se da li prihvatiti mjesto u nadzornom odboru jednog talijanskog aerodroma ili tvrtke »Afarak Grupa«, objasnio je Jakovčić svoj angažman.




 »Odlučio sam se za »Afarak grupu« jer je to tvrtka koja posluje na svim kontinentima, te ima dobru perspektivu,« napomenuo je IDS-ov zastupnik u izjavi za »Glas Istre«.  


 »Odmah nakon izbora u vodstvo »Afarak Grupe« upisao sam sve informacije na obrazac o financijskom interesu u EP. Sve dodatne informacije ću vrlo rado naknadno iznijeti čim provjerim procedure i nakon konzultacija u EP kako ne bih moguće povrijedio parlamentarnu praksu«, poručio je Jakovčić.


 Elektronski mediji prenijeli su i izjavu poduzetnika Danka Končara, koji je angažman uglednog političara objasnio nastojanjem »Afarak grupe« da se proširi na europska tržišta.


»Ideja kompanije je da se širi u Europi. Jasno, jedno poznavanje europskih mogućnosti ili šansi koje Europa pruža bilo kojem investitoru je ta komponenta koja je dovela do izbora gospodina Jakovčića kao predstavnika Hrvatske u Europskom parlamentu,« izjavio je Končar.


Iz redova hrvatskih zastupnika u EP čuje se kako nitko od njih (još) ne  sudjeluje u radu privatnih kompanija, ali da to nije rijetka ili nelegalna aktivnost. Statut EP dopušta ovakve aktivnosti zastupnika.