Pismo za državni vrh

Documenta i GOLJP: Odustati od Alke dok je tamo osuđeni ratni zločinac Mirko Norac

Tihomir Ponoš

Reuters

Reuters

Documenta i GOLJP smatraju moralnom i političkom obvezom da Kolinda Grabar-Kitarović odustane od pokroviteljstva, a Zoran Milanović od predsjedanja Organizacijskim odborom 300. Alke



ZAGREB  Documenta i Građanski odbor za ljudska prava traže od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leke da odustanu od pokroviteljstva, odnosno predsjedanja Organizacijskim odborom 300. Sinjske alke i to zato što je počasni član Viteškog alkarskog društva Mirko Norac koji je u dva sudska postupka osuđen na ukupno 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.


U pismu upućenom predsjednici Republike, predsjednicima Vlade i Sabora navodi se i da je Norac osuđen i zato što je blizu Gospića osobno ubio nepoznatu žensku osobu i kako navodi prvostupanjska presuda nije iskazao ni »pijetet prema poginulima i suosjećanje s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje«.


Sve predsjednike poziva se da javno zahtijevaju od VAD-a da primijeni 20. članak statuta u kojem se navodi da se osobu koja se ogriješila i o običajna pravila ponašanja i opća društvena pravila može isključiti iz društva.




Takvu odluku VAD donosi »ako od redovnog suda ii drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas«, a udruge konstatiraju da »vjerojatno, ipak, nema dvojbe u to da ubijanje civila, uza sve ostalo ‘krnji dobar glas’ svake udruge«.


Zbog svega toga Documenta i GOLJP smatraju moralnom i političkom obvezom da Grabar-Kitarović odustane od pokroviteljstva, a Milanović od predsjedanja Organizacijskim odborom u slučaju da organizatori Alke ne ispune zahtjev.


U slučaju da ne ispunje zahtjev udruge smatraju i da bi trebalo sugerirati diplomatskom zboru izostanak s alke, kao i mogućim drugim gostima iz inozemstva.


   U pismu se podsjeća i da je iz državnog proračuna posljednjih godina izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna za uređenje Alkarskih dvora i Muzeja Alke što pokazuje razumljivu skrb za jednu od ključnih hrvatskih tradicijskih svečanosti i baš zbog toga smatraju da je krajnje vrijeme da se upozori na bitan moralni skandal vezan uz Sinjsku alku, odnosno status počasnog člana kojega ima Mirko Norac.