Degutantno pismo

‘Doći ćemo ti na sprovod…’: Otkrivamo sadržaj novih prijetnji povjesničaru Hrvoju Klasiću

Zdenko Duka

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

»Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe poklič Za dom spremni«, pišu



ZAGREB – Poznati povjesničar, publicist Hrvoje Klasić primio je jučer u svom uredu na zagrebačkom Filozofskom fakultetu pismo u kojem mu se prijeti smrću a koje je potpisano ustaškim pokličem »Za dom spremni«. Klasić je pismo odnio i predao policiji. Kaže da je dobio dosad dosta pisama sličnih ovome, a da je ovo možda najdegutantnije. »U mom slučaju se ne radi ni o kakvom incidentu, ovo je moje redovno stanje zadnjih nekoliko godina«, kaže nam Klasić.


U tom pismu se ustaše, kako se sami nazivaju, raduju vijesti da je Klasić likvidiran pa žale što ta vijest ipak nije istinita te se nadaju da će ipak sljedeća vijest o njegovoj likvidaciji biti istinita.


»Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama na kojima se lijepo ističe poklič Za dom spremni«, stoji u toj anonimnoj prijetećoj bljuvotini.




»Što se tiče Za dom spremni on će ostat i nadživjet tebe, četnike i jebene antifašiste. Grizete si od muke jajca kada vidite koliko ljudi, a naročito mladih dolazi na koncerte Marka Perkovića Thompsona i odzdravljaju mu na Za dom. Ti si respektabilni povjesničar u tebi dragoj četničkoj Srbiji. Tamo si uvijek dobrodošao«, stoji nadalje u pismu u kojem se Klasića naziva i izdajnikom. Pismo potpisuju »ustaše« a kao slogan stoji »Smrt izdajnicima – Sloboda narodu«.


Nedosljednosti stavova


»Odlučio sam reagirati. To nije prva prijetnja koju sam dobio, nije ni prvi put da idem na policiju. Pošto se radi o anonimnoj prijetnji ne očekujem ništa posebno, ali sam ipak odlučio javno istupiti jer sam htio da javnost vidi dvije stvari«, rekao nam je Klasić i nastavio:


»Prvo je to da smo okruženi ljudima koji su spremni na sve. Drugo da ono u što nas već danima uvjeravaju političari, ali i neke druge udruge, da je atmosfera u Hrvatskoj normalna i da pravne i demokratske institucije funkcioniraju – da nije tako. Kažu nam da se samo događaju incidenti, ali da je klima dobra.


Ako ja koji pripadam privilegiranoj većini, dakle kao Hrvat, branitelj, dobrovoljac koji je u ljeto 1991. bio u Domovinskom ratu, doktor povijesti koji svoje stavove iznosim na temelju znanstvenih istraživanja, moram strepiti za svoju sigurnost zbog izrečenih riječi kako onda mora biti pripadnicima »pogrešnih« skupina u društvu koje nemaju mogućnost kao ja doći u medije i nemaju mogućnost da im podršku izraze različiti pojedinci ili organizacije?«, ističe Hrvoje Klasić.


Kazao nam jje da mu svakako nije ugodno, nije toliko uplašen koliko je razočaran društvom u kojem živi i u kojem se pokazuju sve nedosljednosti iz zadnjih 30-ak godina. Država u kojoj političke elite s jedne strane osuđuju NDH, a s druge strane gradovi imaju ulice po ustaškim političarima, u kojoj su političari u stanju reći da je jedan ustaški pozdrav stari hrvatski pozdrav i time relativizirati njegov zločinački karakter, a drugi političari su u stanju reći da je taj pozdrav u jednoj situaciji protuustavan, a u drugoj nije. Dok imamo takvu nedosljednost kako u stavovima tako i u kažnjavanju, daleko smo od Austrije koja je na primjeru Bleiburga pokazala kako dosljednim i rigoroznim kažnjavanjem stvari mogu biti riješene brzo i efikasno. Kod nas to očito nije tako.


Klasić ističe da je niz situacija u zadnjih 30-ak godina kad zločinci ne završavaju u zatvoru, nego postaju heroji, a zločinački se režimi proglašavaju patriotskima. U takvoj atmosferi jednostavno je verbalna agresija samo početak nečega što brzo eskalira u fizičku agresiju, a što smo imali prilike vidjeti i na Braču, u Kninu, u Splitu.


Oštre kazne


Pitali smo ga što bi vlast konkretno trebala učiniti da promijeni takvu atmosferu?


Kaže da se Margaret Thatcher obračunala s nogometnim huliganima 80-ih godina u Velikoj Britaniji oštrim kaznama. To se pokazalo i u Bleiburgu ove godine. A kod nas se na nekim mjestima može ustašovati a na drugim se ne smije. Zapitajmo se koliko je ljudi osuđeno i na kolike kazne za desetke tisuća spaljenih kuća 1995. godine i za stotine ubijenih civila? Ako takve stvari mogu ostati nekažnjene, što se onda može dogoditi ako nekom Srbinu opalite dva-tri šamara? odgovorio nam je Klasić.


Zamolili smo ga da malo prokomentira i jučerašnju press konferenciju braniteljskih udruga na kojoj je čak (posredno) zatražen i zatvor za Milorada Pupovca.


»Hrvatsku sramote oni koji prebijaju nedužne ljude, oni koji relativiziraju ustaški pokret i izvikuju ustaški pozdrav, političari koji ističu u sobama Pavelićevu fotografiju, oni koji su korumpirani i volio bih da braniteljske udruge na takve stvari reagiraju i da sazivaju press konferencije onda kad je Hrvatska zaista ugrožena i to od onih koji su na vlasti.


U ovom slučaju radi se o tipičnoj zamjeni teza – da se ne bi moralo pričati o ljudima koji se u Hrvatskoj osjećaju ugroženo bilo zato što su konobari koji su došli iz Srbije ili što gledaju utakmice »pogrešnih« klubova, sada se jedva dočekala izjava Milorada Pupovca da bi se njega proglasilo najvećim problemom u Hrvatskoj«, kazao nam je Hrvoje Klasić.


Franjo Tuđman se danas okreće u grobu kada vidi što oni koji se kunu u njega danas rade od njegove prošlosti. Ako se negira antifašizam i partizani proglašavaju zločincima, onda treba upitati kakvog smo to predsjednika imali.