Konferencija za novinare

Dobrović: Vodi se medijska kampanja protiv mene kao Mostovog ministra

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u četvrtak je rekao kako on ne zaustavlja projekt centra za gospodarenje otpadom (CGO) Lećevica, već se u medijima vodi kampanja kojom ga se pokušava ocrniti kao Mostovog ministra i rad Ministarstva koje vodi, te poručio kako je jasno da se radi o predizbornoj kampanji jer Most smeta mnogima



ZAGREB Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u četvrtak je rekao kako on ne zaustavlja projekt centra za gospodarenje otpadom (CGO) Lećevica, već se u medijima vodi kampanja kojom ga se pokušava ocrniti kao Mostovog ministra i rad Ministarstva koje vodi, te poručio kako je jasno da se radi o predizbornoj kampanji jer Most smeta mnogima.


Dobrović je na konferenciji za novinare u Ministarstvu o »aktualnostima vezano uz projekte sanacije odlagališta otpada Karepovac i izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju« poručio kako on »ne zaustavlja projekt Lećevice, posebno ne zbog svog hira«.


»Radi se o proceduri koja zahtjeva da se na ozbiljne primjedbe koje postoje na projekt ozbiljno odgovori jer ja sam kao ministar dužan uzeti u obzir sve primjedbe, provoditi zakon i proceduru, štiteći time interese Republike Hrvatske i hrvatske građane«, rekao je.




»U optužbama na moj račun ide se tako daleko da me se tereti za korupciju zbog pogodovanja hrvatskim gospodarstvenicima. Pitam interese kojih gospodarstvenika bih ja trebao zastupati, jesu li to možda interesi stranih kompanija, kao što je to ustvari često bio slučaj u hrvatskoj povijesti«, rekao je. Pitao je ne postoji li možda neki skriveni motiv u obliku zajamčenih provizija koje bi se zaradile pogodovanjem, odnosno lobiranjem, odnosno osiguravanjem uvjeta za daljnje značajno prisustvo stranih kompanija na području sektora gospodarenja otpadom.


Time je Dobrović odgovorio na navode da on zaustavlja projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica a sanaciju Karepovca uvjetuje gradnjom mobilnog pogona za obradu otpada, što radi u Hrvatskoj jedino tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca, s kojom je, kako piše Slobodna Dalmacija, ministar već prije surađivao.


»Svakako bih htio postaviti i pitanje zna li uopće hrvatska javnost da je u dosadašnjim projektima u ovom području hrvatsko gospodarstvo participiralo u vrlo malom udjelu. I doista mislim da to treba promijeniti, da ja kao ministar u Vladi imam dužnost i obavezu brinuti o provođenju zakona a isto tako i o zaštiti svih hrvatskih interesa, a pritom mislim i na interese hrvatskog gospodarstva. Naravno, ne tako da se pogoduje, ne tako da se namještaju javni natječaji… Samo trebamo osigurati da prestanu prepreke,» rekao je Dobrović.


Što se tiče Karepovca rekao je da prethodne vlasti i političari desetljećima šute i ignoriraju taj problem te da se zbog toga grad Split i građani Splita danas nalaze u nezavidnoj situaciji. Rekao je da je on kao ministar uspio okupiti predstavnike županije i grada za istim stolom i predstaviti im rješenje koje počinje što skorijom sanacijom u dvije faze da bi Karepovac radio do otvaranja centra u Lećevici. Kaže da za to treba nekoliko godina i tu postoje uvjeti koji su u prijedlogu zadovoljeni.


»Nije bilo pritisaka«


Dobrovića su novinari pitali i za komentar napisa Slobodne Dalmacije da Mario Bukmir, koji je nakon pritiska javnosti zbog kumskih veza s čelnikom Sabora i Mosta Božom Petrovom odustao od mjesta zamjenika direktora Hrvatskih voda, »s ulice’ vlada Hrvatskim vodama«. Taj splitski dnevni list piše da je Bukmir djelatnice splitskog ureda Hrvatskih voda tjerao da lažiraju izvješće o utjecaju na okoliš Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.


Na pitanje je li Bukmir zaposlen u Hrvatskim vodama generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković odgovorio je da nije, nego je, koliko on zna, djelatnik komunalnog poduzeća u Metkoviću zadužen za vodno-komunalne projekte »i u tom pogledu sudjeluje u koordinaciji rada s Hrvatskim vodama za potrebe realizacija brojnih vodnih komunalnih projekata«.


Na pitanje kako je onda moguće da se Bukmiru šalje email iz Hrvatskih voda vezan za projekt u izgradnji, Đuroković je rekao da će ispitati sve okolnosti kako je do toga došlo.


Ustvrdio je da nije bilo pritisaka na djelatnice splitskog ureda Hrvatskih voda zbog CGO-a Lećevica, a da te dvije djelatnice po prijedlogu direktora u Splitu nisu više voditeljice.


Dio kolegica je smatrao, kazao je, da je hidrološki elaborat dostatan za izradu mišljenja za Lećevicu, no utvrđeno je da Elaborat zaštite okoliša za CGO Lećevica nije usklađen s Pravilnikom o uvjetima za utvrđivanje zona sanitarne zaštite te je zatraženo da postupe u skladu s propisima.


Dobrović je također odbacio navode o pritiscima i objasnio da je nedostajalo »zoniranje« u uvjetima visokih voda. »Imamo 22 primjedbe na elaborat o zaštiti okoliša za projekt Lećevica. Te primjedbe ne diskvalificiraju projekt kao takav. Zoniranje treba napraviti u uvjetima visokih voda. Na tome ćemo inzistirati«, poručio je. Rekao je i da će, ako bude informacija o nepravilnostima prema djelatnicama, poduzeti mjere.


Rekao je i da se čuo s Petrovom i upoznao ga sa situacijom Karepovac i Lećevica te da Petrov nije od njega tražio da angažira Bukmira.