Obećavajuće najave

Dobra uvertira u sezonu: Za prvomajski vikend na Kvarner stiže više od 20 tisuća gostiju

Biljana Savić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Buking je nešto slabiji jer praznik pada u nedjelju, a i vremenske prilike nisu baš najbolje. No, gotovo su svi turistički kapaciteti spremni za goste, a turistički djelatnici su pripremili brojne zanimljive događaje



RIJEKA Špica turističke sezone na Jadranu nestrpljivo se očekuje, a jedna od uvertira u dobru sezonu je prvomajski vikend koji bi na Kvarner mogao dovesti više od 20 tisuća gostiju. Prema najavama kvarnerskih turističkih zajednica – sve je isto kao lani, a Slovenci su najbrojniji gosti. Barem kad je o prvomajskom vikendu riječ.


Prema najavama hotelskih kuća i privatnih iznajmljivača, tijekom prvomajskih praznika u Opatiji se očekuje dolazak oko 5.000 gostiju, koji će ostvariti više od 10.000 noćenja u 29 otvorenih opatijskih hotela, što je na razini ostvarenja 2015. godine. Najviše gostiju tradicionalno se očekuje iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske. Uz bogatu gastronomsku ponudu, kulturna i zabavna događanja, Opatija nudi i posebne programe ljubiteljima aktivnog odmora i boravka u prirodi.


Praznik u Sloveniji


Hoteli Jadran Crikvenica očekuju 1.200 gostiju.




– Booking u Jadranu za prvomajski vikend je ispod razine prošle godine s obzirom na nepovoljnu okolnost što ove godine 1. maj pada u nedjelju, dok je lani bio u petak, što je bilo idealno za vikend-aranžmane. Dodatno, investicije koje se odvijaju, a posebno u hotelu Varaždin koji ima i unutarnji bazen s morskom vodom, što je posebno atraktivno u ovom dijelu godine, ograničavaju nas u broju gostiju koji možemo primiti. Najveći broj gostiju bit će iz Slovenije i Hrvatske, a posebno s obzirom na činjenicu da je 2. svibnja u Sloveniji također praznik te imamo povećanje od 25 posto gostiju iz Slovenije, kaže direktor crikveničkog Jadrana Dino Manestar.


Na Rabu će tijekom vikenda boraviti oko 1.200 gostiju, od kojih su najbrojniji gosti iz Slovenije, što opravdava pojačane promotivne aktivnosti upravo na tom tržištu, a slijede ih Nijemci te Austrijanci.


– Ovaj broj gostiju je u odnosu na prošlu 2015. godinu gotovo identičan, što je dobar rezultat kad se uzme u obzir činjenica da je ove godine u ovom terminu radi cjelovite rekonstrukcije hotela Padova otvoren jedan hotel manje, a rezultat bi bio zasigurno i još bolji da su praznici drukčije posloženi i vremenske prilike nešto povoljnije, kaže predsjednik TZ Raba Nedjeljko Mikelić. I Rab je za prvomajske praznike pripremio niz zanimljivih događanja, poput gastromanifestacija Dani šparoga, koncerata i izložbi.


Na otoku Krku očekuje se oko 6 tisuća dolazaka i 20 tisuća noćenja, što je na razini 2015. godine. Najveći broj dolazaka i noćenja očekuje se u hotelima i u kampovima (85 posto), a u manjem dijelu i u privatnom smještaju (15 posto), što će ovisiti i o meteorološkim prilikama. Najveći broj dolazaka i noćenja očekuje se iz Slovenije zbog praznika i proljetnih školskih praznika, te Njemačke, Austrije, Italije i Hrvatske. Ovo su tradicionalna tržišta koja posjećuju otok Krk i u sezoni.


– Domaće goste očekujemo i u nekomercijalnim objektima, kućama i vikendicama za odmor, te u privatnom smještaju, a ovisno o vremenu očekuje se i posjet izletnika. Svi hoteli i kampovi, kao i privatni pansioni, te smještaj u domaćinstvu su otvoreni, a rade i svi ugostitelji. Turističke zajednice u svim destinacijama potrudile su se organizirati niz događanja i programa za goste, kaže nam direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale.


Dani janjetine


Cres ovog vikenda ugošćuje oko tisuću gostiju, koji će ostvariti oko 2.700 noćenja, što je na razini prošle godine.


– Dani janjetine preklapaju se s prvomajskim vikendom. Prema izjavama ugostitelja, posjećenost restorana ove je godine bila iznad svih očekivanja, a gotovo svi smještajni kapaciteti su otvoreni – kaže direktorica TZ-a otoka Cresa Sanja Živanović.


Otok vitalnosti Lošinj jučer je imao 5.000 gostiju, a tijekom ovoga vikenda očekuje ih se još 500, prednjače Slovenci, zatim domaći gosti, Nijemci i Austrijanci. – Najviše je obitelji i ljubitelja zdravoga života koji koriste lijepo vrijeme koje nas je poslužilo pa borave u prirodi i uživaju u nizu programa koje smo im pripremili. Iz godine u godinu broj gostiju se u razdoblju prvomajskih praznika povećava, a povećanje ove godine nije vezano uz otvaranje Muzeja Apoksiomena. Povećanje zbog muzeja očekujemo u idućim mjesecima i tek idućih godina za 1. maj, ali ove godine broj gostiju na Lošinju definitivno nije vezan uz otvaranje Muzeja, kaže direktorica TZ Grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić.