Sjednica Vlade

Do novca za božićnice preraspodjelom među ministarstvima

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak, uoči Vladine sjednice, da će Vlada osigurati sredstva za božićnice javnih i državnih službenika preraspodjelom sredstava između ministarstava.


Govoreći o sporazumu sa sindikatima po kojem će oko 240.000 javnih i državnih službenika do kraja godine dobiti božićnice od po 1250 kuna, Marić je podsjetio kako je u proračunu predviđeno oko 700 milijuna kuna za povećanje mase plaća za zaposlene za iduću godinu.


Rebalansom ovogodišnjeg nisu predviđena sredstva za božićnice, ali s obzirom da je to postala naša obveza, jer s javnim službama nije postignut dogovor o nekakvim drugim alternativama, u okviru preraspodjele sredstava imamo zakonsku mogućnost namaknuti ta sredstva i to radimo, rekao je Marić novinarima pred Banskim dvorima.




Upitan otkuda će namaknuti potrebna sredstva, Marić je odgovorio – na svim ministarstvima i podsjetio da je zakonska mogućnost preraspodijeliti do pet posto s pojedinih stavki.


Odgovarajući na novinarski upit je li današnja sjednica Vlade posljednja u ovoj godini odgovorio je kako se nada da nije.


Premijer Andrej Plenković pohvalio je u četvrtak postizanje dogovora predstavnika Vlade sa sindikatima državnih službi o povećanju osnovice za plaće, ocjenivši da je riječ o vrlo dobrom i kvalitetnom dogovoru koji pokazuje duh partnerstva i poštovanja Vlade prema sindikatima, a istovremeno je poticaj za nastavak razgovora sa sindikatima javnih službi. 


»Smatram da je postignuti dogovor vrlo dobar i kvalitetan i pokazuje duh partnerstva i Vladina poštovanja prema sindikatima«, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade te pohvalio angažman svih ministara koji su sudjelovali u uspješnim pregovorima.


Premijer smatra da su dogovorene izmjene osnovice za plaće vrlo kvalitetne i da će biti korisne u dizanju stupnja povjerenja, a isto tako i poticaj za daljnje razgovore sa sindikatima javnih službi.


Pritom je napomenuo da je pronađeno dovoljno sredstava za isplatu božićnica u iznosu od 1250 kuna najkasnije do kraja godine.


»Mislim da na ovaj način naša Vlada šalje važnu poruku u ovo predbožićno vrijeme«, kazao je.


Vlada i sindikati državnih službi postigli su u srijedu dogovor o porastu osnovice za plaće za šest posto, što će biti isplaćeno u tri navrata po dva posto, odnosno u siječnju, kolovozu i studenome, a božićnica u iznosu od 1250 kuna bit će isplaćena do kraja ove godine.


Sa sindikatima javnih službi dogovor nije postignut zbog nesuglasica oko isplate duga za 2016. godinu i mogućeg usklađivanja s rastom plaća u gospodarstvu, tako da će se pregovori nastaviti u siječnju, nakon što se imenuju novi pregovarački odbori.