Velečastivi na Filozofskom

Do najteže krize u povijesti Filozofskog fakulteta došlo je zbog – Crkve

Ljerka Bratonja Martinović

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Aktualna kriza na Filozofskom fakultetu posljedica je nezadovoljstva studenata i profesora izazvanog ugovorom o zajedničkom dvopredmetnom studiju, što ga je dekan Previšić namjeravao potpisati s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. Za mnoge, sporan je bio ne samo ugovor s KBF-om, jer bi studente FF-a doveo u neravnopravan položaj na tržištu rada i otvorio put jačanju utjecaja Katoličke crkve na javnom fakultetu, već i sam način na koji je Previšić nastojao »progurati« ugovor ispod stola, bez otvorene rasprave.



ZAGREB – Sjednica Vijeća Filozofskog fakulteta prekinuta je jučer bez glasovanja o smjeni dekana Vlatka Previšića, nakon što su zaštitari studentima uoči sjednice zapriječili pristup dvorani, a većina članova Vijeća u znak protesta napustila sjednicu tog »krnjeg i neregularnog tijela«. Oči su sada uprte u rektora Sveučilišta u Zagrebu, Damira Borasa, od kojeg se očekuje očitovanje o zahtjevu plenuma FF-a za smjenom dekana Previšića.


U situaciji krize upravljanja jednom od sastavnica Sveučilišta, tumače profesori, rektor ima sve ovlasti intervenirati. On je još uvijek neodlučan, a jučer je poručio kako je »situacija na Filozofskom fakultetu ozbiljna, a svi elementi sustava moraju funkcionirati legalno«. Moramo uzeti malo vremena i razmotriti kako se postaviti u novonastaloj situaciji – izjavio je Boras.


Samovolja dekana




Aktualna kriza na Filozofskom fakultetu posljedica je nezadovoljstva studenata i profesora izazvanog ugovorom o zajedničkom dvopredmetnom studiju, što ga je dekan Previšić namjeravao potpisati s Katoličko-bogoslovnim fakultetom. Za mnoge, sporan je bio ne samo ugovor s KBF-om, jer bi studente FF-a doveo u neravnopravan položaj na tržištu rada i otvorio put jačanju utjecaja Katoličke crkve na javnom fakultetu, već i sam način na koji je Previšić nastojao »progurati« ugovor ispod stola, bez otvorene rasprave.


Ugovor je odbijen na Fakultetskom vijeću, ali sukob s dekanom tu nije prestao. Netransparentnost i samovolja karakteristike su koje zaposleni na fakultetu pripisuju aktualnom dekanu, a u posljednjih nekoliko mjeseci lista je proširena i novim grijesima, pa mu danas predbacuju i nepotizam, pogodovanje osobnim interesima i interesima utjecajnih skupina na štetu fakulteta, ušutkivanje, vrijeđanje, zastrašivanje profesora i studenata… Odlučni da takva osoba ne može voditi Filozofski fakultet, članovi Vijeća pokrenuli su postupak razrješenja dekana, ali je Previšić, uz podršku rektora Borasa, proces uspio zaustaviti raspuštanjem Studentskog zbora FF-a.



Zbivanja na Filozofskom fakultetu, gdje su jučer zaštitari stajali na vratima koja, osim u dvoranu gdje zasjeda Vijeće, vode i u studentsku knjižnicu i referadu, svrstali su među »neke od najtamnijih stranica u povijesti fakulteta«. Studenti tijekom prijepodneva, naime, nisu mogli podići knjige niti potvrde u referadi. Zbog zabrane kretanja zgradom, članovi Vijeća pozvali su policiju, ali bez rezultata. Nekoliko se policajaca pojavilo pred zgradom FF-a, ali u nju nisu ulazili. Snimanje unutar zgrade, gdje se pred prolazom prema vijećnici okupilo 50-ak studenata, medijima je i jučer bilo zabranjeno, ali je okupljene čitavo vrijeme snimala kamera fakulteta.



Grupa profesora koja je jučer napustila sjednicu Vijeća FF-a osporava legitimnost rada tog tijela dok u njemu nema studentskih predstavnika i traže njihov povratak u Vijeće. Nakon što su izašli iz dvorane, u njoj je ostalo sjediti tek dvadesetak članova od ukupno 75, koliko ih je u Vijeću ne računajući izbačene predstavnike studenata.


Na početku sjednice, a onda i studentima okupljenima pred zgradom Filozofskog fakulteta, profesor Nenad Ivić pročitao je izjavu Inicijative Vijeća FF-a, u kojoj se u sedam točaka profesori osvrću na postupke i izjave dekana Previšića te upozoravaju na pat-poziciju u kojoj se našlo glavno upravljačko tijelo fakulteta. Traže trenutačno povlačenje zaštitara s fakulteta, jer jedini razlog njihova dovođenja vide u zastrašivanju studenata i profesora.


Narušen ugled


Odbacuju insinuacije kojima ih se  »potpuno neutemeljeno i maliciozno povezuje ne samo sa stranačkom politikom, nego i s ekstremističkim političkim opcijama« te poručuju da zatvaranje fakultetske knjižnice i izbacivanje nastavnika i studenata kroz sporedne ulaze predstavlja »posljednju točku urušavanja temeljnih načela akademskog djelovanja«. Takvim upravljanjem, tvrde, dekan sramotno i skandalozno narušava ugled fakulteta i onemogućuje mu rad.


– Briga za legalnost rada institucije, pa i regularnost sastava Fakultetskog vijeća, odgovornost je dekana, a Statutom je predviđena stegovna odgovornost dekana za sve neregularnosti. Ta se odgovornost ne može prebaciti na studente. Izrazito negativna slika fakulteta koja je stvorena uslijed naglog raspuštanja Studentskog zbora FF-a i podizanja neosnovanih kaznenih prijava protiv naših kolegica, u direktnoj je suprotnosti s mandatom dekana koji bi trebao štititi ugled institucije, a zapravo ga stalno narušava – poručili su članovi Vijeća.


Osiguranje regularnih uvjeta za rad Vijeća preduvjet je, kažu, za okončanje postupka razrješenja dekana i sve druge odluke Vijeća, a ono će biti regularno tek ako se u njega vrate isključeni studentski predstavnici. Zahtjev studenata i profesora za ostavkom dekana Previšića i dalje stoji, a očekuje se da će se za njegov odlazak, ako to ne učini sam, do 3. listopada pobrinuti rektor Boras. U protivnom, studenti su spremni blokirati fakultet.