Nove brojke

Do jutros u Hrvatskoj još 49 novih bolesnika: Starica iz Pule četvrta žrtva epidemije koronavirusa

P. N.

Foto Ronald Goršić CROPIX pool PIXSELL

Foto Ronald Goršić CROPIX pool PIXSELL

Jučer smo imali 56 bolesnika, brojka je danas manja u odnosu na 56 jučer ujutro. Oporavljenih je 45. Epidemiološka slika u Hrvatskoj je i dalje optimistična i zadovoljavajuća, a vjera je potrebna u ovom trenutku da bi prebrodili ovu svjetsku ugrozu



U Hrvatskoj je do jutros potvrđeno još 49 bolesnika s Covidom-19 – ukupno ih je sada 635. Loša je vijest da je zabilježen i četvrti smrtni slučaj od koronavirusa, radi se o 92-godišnjoj bolesnici u Puli sa značajnim komorbiditetom.


Na respiratoru se danas nalazi 19 pacijenata.


– Jučer smo imali 56 bolesnika, brojka je danas manja u odnosu na 56 jučer ujutro. Oporavljenih je 45. Epidemiološka slika u Hrvatskoj je i dalje optimistična i zadovoljavajuća, a vjera je potrebna u ovom trenutku da bi prebrodili ovu svjetsku ugrozu. Hvala svima koji aktivno doprinose nastojanjima, želim ohrabriti zdravstvene radnike jer oni su glavni oslonac u ovoj borbi. Hvala građanima koji su disciplinirani u samoizolaciji. Hrvala svima koji provode i poštuju mjere koje propisuje Stožer. Svatko tko ih se drži je naš heroj, jer pomaže suzbijanju infekcije. Hvala i onima koji pomažu starijima, hvala medijima, rekao je ministar Vili Beroš.




Poslao je i poruku psihologa ljudima da se ipak ne usmjeruju non stop na situaciju oko koronavirusa.


– Radite ono što niste radili ranije. Postoje virtualne knjižnice, virtualni muzeji i slično, dodao je.


Krunoslav Capak potvrdio je da je procjena lokalne epidemiološke službe u Šibeniku o zatvaranju Murtera bila dobra.


– Dobro je da smo zatvorili Murter, gdje je na snazi karantena, jer nam rezultati testova koji su se počeli raditi nakon osnivanja trijažne ambulante, nakon prvih osam slučajeva otprije, pokazali još sedam novih pozitivnih, dodao je.


Capak se osvrnuo se i na onečišćenje zraka u Zagreb


– Riječ je o sitnim česticama koje mogu ući u grlo i izazivaju respiratorne probleme. Ovo zagađenje nema nikakve veze sa situacijom u Hrvatskoj, ono je došlo iz drugih zemalja. Preporučujem da se ne planiraju aktivnosti na otvorenom, sve dok čestice ne nestanu s područja Hrvatske, kaže Capak.