Studija UNDP-a

Do 2050. u Hrvatskoj 80.000 novih ‘zelenih’ radnih mjesta

Hina

Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ove godine projekte subvencioniraju sa 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna



ZAGREB – Prema studiji UNDP-a (Program UN-a za razvoj) izradom Strategije niskougljičnog razvoja koja bi pomogla u ostvarenju smanjenja emisije stakleničkih plinova i potaknula gospodarski razvoj u skladu s klimatskim i energetskim ciljevima Europske unije, do 2050. u Hrvatskoj bi se moglo otvoriti 80.000 ‘zelenih’ radnih mjesta.


Plan izrade Strategije za razdoblje do 2030. s pogledom do 2050., predstavila je u četvrtak pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Marija Šćulac Domac na okruglom stolu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.


Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ove godine projekte subvencioniraju sa 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti investicije vrijedne više od 1,2 milijarde kuna. Stoga se provode mjere kojima se potiče energetska učinkovitost u zgradarstvu, obiteljskim kućama, komercijalnim zgradama, turizmu i prometu.




Niskougljična strategija je krovni dokument društveno-gospodarskog razvoja, proteže se kroz razne sektore gospodarstva i djelatnosti – prvenstveno energetike, industrije, poljoprivrede, šumarstva i gospodarenje otpadom, te je u njenu izradu potrebno uključiti brojne dionike. Strategija bi trebala omogućiti tranziciju prema niskougljičnom gospodarstvu, poticati konkurentnost i rast gospodarstva na održivim principima s ciljem gospodarskog oporavka, naglasio je Vladimir Jelavić s Instituta za energetiku i zaštitu okoliša.


Gospodarski razvoj Hrvatske treba se uskladiti s klimatskim i energetskim ciljevima EU, stoga smo krenuli s izradom Strategije uz čiju bi primjenu do 2050. mogli otvoriti 80.000 ‘zelenih’ radnih mjesta«, istaknula je Šćulac Domac. Dodala je da krovnom gospodarskom, razvojnom i okolišnom strategijom, otvaramo priliku da inovacijama, prijenosom naprednih tehnologija i strukturnim promjenama potičemo rast gospodarstva.


Klimatski i energetski ciljevi za 2030. u pogledu konkurentnog, sigurnog i niskougljičnog gospodarstva, uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na 1990. i udio obnovljivih izvora energije od najmanje 27 posto u ukupnoj potrošnji energije u EU. Iako ne primarni, postavljen je i cilj povećanje energetske učinkovitosti za 27 posto, istaknuto je na konferenciji.


Hrvatska se želi priključiti EU tokovima, a posebno je važno uključivanje poslovnog sektora s obzirom na činjenicu da promjene često znače i dodatne troškove, no benefiti su dalekosežniji. UNDP je u svojoj studiji izračunao da se do 2050. u Hrvatskoj može otvoriti 80.000 zelenih radnih mjesta, kazao je Jelavić.


Niskougljična strategija daje osnovu za političke odluke i smjernice koje će morati provoditi svi sektori kako bi se značajno smanjile emisije stakleničkih plinova. Ova strategija trebala bi omogućiti tranziciju prema niskougljičnom i konkurentnijem gospodarstvo čiji se rast temelji na održivom razvoju. Cilj je ostvarivanje održivog razvoja koji je dio programa Vlade u poticanju gospodarstva.