Učinci fiskalizacije u 2013. I 2014.

Dnevni promet u kafićima povećan za gotovo 55 posto

Jagoda Marić

Ugostitelji su 2010. prikazivali prosječan dnevni promet od 620 kn, koji se 2013. skoro udvostručio na 1.128 kuna. U odnosu na 2012. veći je za 54,75% 



ZAGREB  U prošloj su godini pravne i fizičke osobe u ugostiteljstvu zabilježile rast prihoda od 20 posto u odnosu na 2013. godinu, zaključili su to u Ministarstvu financija na osnovu analize prijava poreza na dobit pravnih i fizičkih osoba i taj su učinak pripisali ne stvarnoj potrošnji građana nego primjeni fiskalizacije. 


   Uz to izračunali su i da je prosječan dnevni promet kod ugostitelja u 2013. godini bio 1.128,35 kuna, što je za 54,75 posto više nego godinu dana ranije, dok je dnevni dohodak kojeg su ostvarivali ugostitelji na osnovu tog prihoda u 2013. godini bio 210 kuna, a to je rast od 96,65 posto. 


  Protiv sive ekonomije


U priopćenju o učincima fiskalizacije i uspjesima u borbi protiv sive ekonomije Porezna uprava uspoređuje 2013. i s 2010. godinom, pa naglašava kako su prije četiri godine ugostitelji dnevno prijavljivali prosječan dnevni promet od 620 kuna, dok je u prvoj godini fiskalizacije on gotovo dvostruko veći, kao i dohodak kojeg su na osnovu toga ostvarili. 




   Uz to, u 2013. godini, priopćili su iz Porezne uprave, naplata poreza na potrošnju je porasla za 48 posto u odnosu na 2012. godinu. Taj se trend nastavlja i u ovoj godini pa je u prvih pet mjeseci registriran porast naplate poreza na potrošnju od 20 posto. 


   Usporedbom PDV obrasca izračunali su i to da su male pravne i fizičke osobe u ugostiteljstvu u prošloj godini prijavili čak 40,52 posto, odnosno 2,6 milijarda kuna više oporezivih isporuka nego u 2012. godini koja je prethodila uvođenju fiskalizacije. U djelatnosti trgovine prijavljeno je gotovo 14 posto više oporezivih isporuka, odnosno 5,2 milijarde kuna više nego godinu dana ranije. To znači da su male pravne i fizičke osobe u djelatnosti trgovine i ugostiteljstva u prošloj godini prijavile ukupno 7,8 milijarda kuna prometa više nego godinu dana ranije. 



Govoreći o budućnosti fiskalizacije, ministar Boris Lalovac jučer je u Rovinju najavio novu nagradnu igru, čiji je ukupni nagradni fond težak pola milijuna kuna koje će dobiti građani za prijavu, odnosno slanje ispravnih i neispravnih fiskalnih računa. Na pitanje o rezultatima fiskalizacije, rekao je da se ona nastavlja kako na tržnicama i na drugim mjestima, s tom razlikom da se zbog dvije, tri kune neće kažnjavati ali da za neizdavanje računa neće biti oprosta.    – Uz račune će se lakše obavljati kontrole onih koji i danas ne razumiju da moramo plaćati poreze da bi imali mirovinski sustav, dali plaće liječnicima, policiji, vojsci, kazao je Lalovac. Uz nagradnu igru najavio je i start jednog novog ureda, odnosno početak posebne jedinice koja će se baviti velikim utajama.    – Krećemo s uredom za porezne utaje koji će biti specijaliziran za velike porezne utaje, u kojemu se nećemo baviti malim prijevarama, već je on isključivo formiran za one tzv. zlatne dečke, pa da i na njih neko pazi. U tom će uredu, dakako raditi najsposobniji i najstručniji ljudi, obećao je ministar Lalovac. (N. O. R.)


  Cjelodnevni nadzor


Ipak, u trgovini je fiskalizacija donijela manje promjena nego u ugostiteljstvu. Uspoređujući prijave poreza na dohodak za 2013. godinu s onima iz 2012. godine, u Poreznoj upravi su zaključili da su u ugostiteljstvu primici rasli za gotovo 70 posto, kod trgovaca za 16 posto, a kod odvjetnika za oko šest posto. 


   Iz Porezne poručuju i da će nastaviti s cjelodnevnim nadzorom, pogotovu na Jadranu i pogotovu u razdoblju do 15. rujna. Ove su godine dosad odradili 6.604 nadzora fiskalizacije i utvrdili su čak 2.002 nepravilnosti, što znači da su se nepravilnosti pokazale u gotovo svakom trećem slučaju. Radi toga su u 388 slučajeva izrekli privremenu mjeru zabrane rada. Najviše nepravilnosti inspektori su zabilježili u Zagrebu, Splitu pa Rijeci.