Pokrenuta interna provjera

Direktor HEP-Toplinarstva Ivica Martinek podnio ostavku, Uskok provjerava navodna zapošljavanja preko veze

Hina

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iz HEP-a u očitovanju ističu kako su "svi postupci zapošljavanja novih radnika u Hrvatskoj elektroprivredi provode sukladno zakonskim propisima i internim aktima"



Hrvatska elektroprivreda (HEP) je u petak izvijestila da je direktor HEP-Toplinarstva Ivica Martinek podnio ostavku, a Uprava HEP-a pokrenula internu provjeru postupka odbira kandidata za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku


“Povjerenstvo o odabiru kandidata u postupku natječaja za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku, na sjednici održanoj u četvrtak, 8. prosinca, odabralo je kandidata u statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata”, navodi se u očitovanju HEP-a o odabiru kandidata na radno mjesto u HEP-Toplinarstvu u Sisku.



Kristić i Vrdoljak sukobili se zbog kadroviranja


Mostov zastupnik Maro Kristić danas je u Saboru napomenuo da su HNS i SDP zbrinjavali svoje ljude, spomenuvši “jutrošnji slučaj skandaloznog zapošljavanja u HEP-u, gdje se preko leđa branitelja zapošljava nećak jednog od direktora”. 




Zbog takvog kadroviranja u HEP-u imamo ovakve probleme u sektoru koji idu na teret građana, naglašava Kristić i nabraja zapošljavanja HNS-ovaca, ali i SDP-ovaca od Zadra i Benkovca, do Virovitice, Dubrovnika, Osijeka, Vrgorca, u HEP, Plovputu, Croatia Airlinesu, Narodnim novinama, bolnicama, komunalnim trvtkama…


Vrdoljak mu uzvraća da nema ozbiljan komentar na to nabrajanje, ali spominje ime Tomislava Šerića. Bio je predsjednik Uprave HEP-a, godinu dana, nije bilo dobrih rezultata i mi smo ga smijenili, Šerić je član Mosta, pa ga je Mostov ministar Tomislav Panenić imenovao u Nadzorni odbor Končara, kaže Vrdoljak i poručuje Kristiću da pita Panenića zašto je “picamajstora” stavio u NO Končara.


Mislite da ne znamo da je Božo Petrov na čudan, ilegalan način dobio tri tisuće maraka za svoj doktorat, poručio je Vrdoljak.


Petrov uzvraća da mu je Zavod za zdravstveno osiguranje, kao i svim stipendistima, dao mogućnost stipendiranja doktorata. 


 



Zapisnik povjerenstva o odabiru kandidata temelji se na rezultatima selekcijskog postupka, obavljenog razgovora, provjere znanja i dosadašnjeg radnog iskustva te istaknutog statusa hrvatskog branitelja, a u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, ističu iz HEP-a.


Naime, prema pisanju medija, u HEP-u su posao htjeli ‘namjestiti’ nećaku predsjednika Uprave Perice Jukića, a na štetu nezaposlenog hrvatskog branitelja.


Iz HEP-a u očitovanju ističu kako su “svi postupci zapošljavanja novih radnika u Hrvatskoj elektroprivredi provode sukladno zakonskim propisima i internim aktima”.


Kao i u svim dosadašnjim postupcima zapošljavanja, kandidat treba biti odabran na prijedlog povjerenstva potpuno neovisno, zadovoljavajući sve tražene uvjete i uvažavajući sve zakonske propise, navode iz HEP-a.


Također naglašavaju “kako Uprava HEP-a pa tako ni predsjednik Uprave nisu imali saznanja o provedbi selekcijskog postupka sve do napisa u medijima”.


“Taj postupak je provela tvrtka-kćer HEP Toplinarstvo, te se ograđujemo od postupaka direktora HEP-Toplinarstva Ivice Martineka, koji je s današnjim danom podnio ostavku na mjesto direktora HEP-Toplinarstva, a koja je prihvaćena”, ističu iz HEP-a.


Dodaju i kako je s obzirom na ovlasti, a temeljem dostupnih informacija, Uprava HEP-a  pokrenula internu provjeru postupka odabira kandidata, s ciljem utvrđivanja svih okolnosti.



 Nulta stopa tolerancije na korupciju i klijentelizam


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je da je nadležnom državnom odvjetništvu proslijedilo na daljnje postupanje saznanja iz kojih proizlazi opravdana sumnja da su jedna ili više osoba posegnule za nezakonitim i nedopustivim metodama, uplićući se izravno u provedbu javnih natječaja, konkretno za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku.


“Ministarstvo je informirano o slučaju te je odmah naloženo provođenje mjera usmjerenih na rasvjetljavanje svih činjenica, a u cilju poduzimanja konkretnih mjera sankcioniranja odgovornih”, navodi se u informaciji Ministarstva o poduzetim radnjama vezano uz slučaj zapošljavanja u HEP-u.


 Dodaje se i da su “zaprimljena saznanja iz kojih proizlazi opravdana sumnja da su jedna ili više osoba posegnule za nezakonitim i nedopustivim metodama uplićući se izravno u provedbu javnih natječaja, konkretno za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane, proslijeđena i nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje”.


 “Naš je stav jasan – nulta stopa tolerancije na korupciju i klijentelizam. Očekujemo da nadležne institucije utvrde sve relevantne činjenice i sankcioniraju odgovorne, ukoliko se utvrdi njihova odgovornost, i to u najkraćem roku”, zaključuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.



“HEP i Uprava HEP-a posebno su osjetljivi na pitanje statusa branitelja i u pitanjima radnog prava i svim drugim aspektima u potpunosti poštuju zakone Republike Hrvatske te  između ostalog, imaju primjeren odnos s HEP-ovom Udrugom hrvatskih branitelja”, zaključuje se u očitovanju HEP-a.


Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je kako Uskok već postupa po pitanju navodnog namještanja natječaja u HEP-u o čemu danas izvješćuju mediji.


“Ako mislite ovo danas što je objavljeno, Uskok već postupa po tome, od jutros kada smo vidjeli sve što piše. Nismo znali, nemamo mi uši pa da možemo biti na cesti i vidjeti što se dešava. Čim nešto saznamo na taj način se reagira”, rekao je Cvitan novinarima u Saboru.


Cvitan je odbio komentirati optužbe ministra Vlahe Orepića na račun ustavnih sudaca kao ni slučaj Davorina Mlakara.


“Ja se neću upuštati u rasprave, niti ministra unutarnjih poslova, niti reakcije Ustavnog suda, niti reakcije politike. Radi se ono što se treba raditi”, poručio je.


Novinari su ga podsjetili kako je u kolovozu rekao kako zajedno s kolegama iz Austrije istražuje navode oko Hypo banke i ustavnog suca Davorina Mlakara te su ga pitali je li istraga što pokazala, no Cvitan im je odgovorio kako nije tako rekao.


“Nisam rekao tako izrijekom, niti imenom i prezimenom osobu da se istražuje jer ja to ne radim i nemam pravo raditi. Dakle, sve što sam onda rekao to stoji i danas”, poručio je Cvitan.


Novinari su ga pitali i oko promptne reakcije u slučaju zastupnika Ivana Pernara kojem je zbog pisanja grafita skinut imunitet.


“Niti je brzina svjetlosti niti je to nešto što se desilo jučer. Prije godinu dana je podignuta optužnica za kazneni nalog protiv gospodina Pernara. Općinski kazneni sud u Zagrebu nije donio kazneni nalog i tada ostaje jedino državnom odvjetništvu da povodom podignute optužnice s kaznenim nalogom zatraži skidanje imuniteta zastupnika”, pojasnio je Cvitan.


Na novinarski upit čini li mu se da mu se šalje neka politička poruka time što se odugovlači sa raspravom o radu Državnog odvjetništva, a proziva ga i HDZ-ov Božidar Kalmeta Cvitan je uzvratio kako se ne bavi politikom i dok gleda TV ili čita novine ne želi iščitavati nikakve političke poruke.


“To što je kazao gospodin Kalmeta, to je njegovo mišljenje, mi smo na to reagirali, odgovorili na našoj web stranici vrlo jasno i transparentno i mislim da to ne treba više komentirati. Činjenica je da je u zakonu propisano da glavni državni odvjetnik jedanput godišnje podnosi izvješće o radu odnosno o stanju i kretanju kriminaliteta i radu u predmetima radi zaštite imovinskih interesa RH. Mislim da je Izvješće za 2015. vrlo jasno i transparentno, s čitavim nizom podataka koji postavljaju određene temelje za čitav niz pitanja i rasprave koje se mogu odvijati u parlamentu i drugim institucijama. I činjenica je da Sabor može prihvatiti ili ne prihvatiti izvješće, ali isto tako zakon kaže da to nema utjecaja na poziciju glavnog državnog odvjetnika, a ja kao čovjek, ponovit ću, nisam rođen kao glavni državni odvjetnik i ovaj posao radim najbolje što mogu, a što će biti – bit će”, zaključio je Cvitan.