Slučaj Agrkor

Dioničari Vupika i Belja odlučili gubitak pokriti na teret budućih razdoblja

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Dioničari su na skupštini, koju je Uprava sazvala na zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokora, odlučili da se gubitak iz 2016. godine, koji je iznosio 50,9 milijuna kuna, pokrije na teret rezultata budućih razdoblja



ZAGREB Dioničari Vupika na glavnoj skupštini održanoj u ponedjeljak odlučili su da se gubitak kompanije za 2016. pokrije na teret budućih razdoblja, a reviziju poslovanja za ovu godinu obavit će PricewaterhouseCoopers, priopćeno je iz Vupika.


Dioničari su na skupštini, koju je Uprava sazvala na zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokora, odlučili da se gubitak iz 2016. godine, koji je iznosio 50,9 milijuna kuna, pokrije na teret rezultata budućih razdoblja.


Također, skupština je odbila prijedlog da se imenuje posebni revizor vođenja poslova Vupika, s posebnim naglaskom na vođenje poslova prema najvećem pojedinačnom dioničaru – Agrokoru.




Za revizora poslovanja za 2017. skupština je izabrala revizorsku tvrtku PricewaterhouseCoopers, koja je radila i reviziju prošlogodišnjih financijskih izvještaja nakon što je na snagu stupio ‘lex Agrokor’.


Dioničari su na skupštini dali razrješnicu Upravi Vupika, kojom se odobrava radi i način na koji su vodili kompaniju u 2016. godini.


Razrješnica je dana i članovima Nadzornog odbora Stankici Berić, Jovici Živanović i Stipi Šeremetu, ali ne i predsjedniku Nadzornog odbora Ivici Todoriću te njegovoj zamjenici Ljerki Puljić.


I dioničari Belja na glavnoj skupštini održanoj u ponedjeljak odlučili su da se gubitci kompanije za 2016. i 2015. godinu pokriju na teret budućih razdoblja, a reviziju poslovanja za ovu godinu obavit će PricewaterhouseCoopers, priopćeno je iz Belja.


Dioničari su na skupštini, koju je Uprava sazvala na zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokora, odlučili da se gubitak iz 2016. godine, koji je iznosio 41,4 milijuna kuna, pokrije na teret rezultata budućih razdoblja, izvijestili su iz te kompanije iz sastava Agrokora.


Također, budući da je revizijom kod Belja utvrđen veći gubitak u 2015. nego što je prije bilo objavljeno, dioničari su promijenili odluku o pokriću gubitaka iz 2015. godine, donesenu na skupštini u kolovozu 2016. godine. Naime, ranije je bilo objavljeno da gubitak Belja u 2015. godini iznosi 62,5 milijuna kuna, dok je ispravljeni gubitak već i iznosi 97,8 milijuna kuna. I taj će se ispravljeni gubitak, prema odluci skupštine, pokriti na teret rezultata budućih razdoblja.


Skupština je odbila prijedlog da se imenuje posebni revizor vođenja poslova Belja, s posebnim naglaskom na vođenje poslova prema najvećem pojedinačnom dioničaru – Agrokoru.


Takav je prijedlog, naime, iznijela Kreditna banka Zagreb (KBZ) u svojstvu banke skrbnika, a na temelju naloga klijenta koji u Belju drži 14,67 posto dionica, koji je sredinom studenoga zatražio sazivanje skupštine Belja i predložio da se Deloitte imenuje za posebnog revizora vođenja poslova Belja s posebnim naglaskom na vođenje poslova spram Agrokora, čije bi troškove snosilo Belje. No, na skupštini na kojoj je, kako se navodi, bilo zastupljeno 41.340.641 glasova odnosno 90,36 posto temeljnog kapitala, taj prijedlog nije dobio potrebnu potporu.


Dioničari su na skupštini dali razrješnicu Upravi Belja, kojom se odobrava radi i način na koji su vodili kompaniju u 2016. godini.


Razrješnica je dana i članovima Nadzornog odbora Darku Knezu, Ivici Buconjiću i Marici Mirković, ali ne i predsjedniku Nadzornog odbora Ivici Todoriću te njegovom zamjeniku Tomislavu Luciću.


Za revizora poslovanja za 2017. skupština je izabrala revizorsku tvrtku PricewaterhouseCoopers, koja je radila i reviziju prošlogodišnjih financijskih izvještaja nakon što je na snagu stupio ‘lex Agrokor’.