Tradicija

Diljem Hrvatske građanima podijeljene tisuće porcija ribe

Hina



Osječanima je u nedjelju, na Badnjak, u baroknoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetog Trojstva podijeljeno 3.500 porcija poznate slavonske delicije – ribljeg paprikaša.


Riblji paprikaš tradicionalni je dar grada Osijeka sugrađanima, a dijelili su ga gradonačelnik Ivan Vrkić i njegovi zamjenici Žana Gamoš i Boris Piližota.»Želja nam je sa sugrađanima na ovaj način podijeliti radost Božića i da se svi zajedno vratimo iskonskim ljudskim vrijednostima, da jedni druge uvažavamo i budemo bolji jedni prema drugima. Mi koji smo dobili mandat da vladamo gradom moramo služiti našim sugrađanima. Čestitam svima Božić i Novu godinu i želim da prevladamo prepreke koje su pred nama, na dobrobit svih građana i da Osijek bude grad iz kojeg djeca ne odlaze. Profit ima svoj smisao, ali ne smije prevladati našim dušama«, izjavio je gradonačelnik Vrkić. Ovogodišnji riblji paprikaš, kao i proteklih pet godina, kuhali su članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje i to u 11 kotlića.Za spravljanje tradicionalne delicije utrošeno je oko 350 kilograma ribe, uglavnom šarana uz dodatak štuke i soma.

Vinkovčanima na Badnjak podijeljno više od tisuću obroka ribe


 Više od tisuću obroka pečenih srdela i krumpir salate podijeljeno je u nedjelju, na Badnjak, Vinkovčanima,u organizaciji Grada Vinkovaca i Nezavisnog sindikata Vinkovci.


»Ovom akcijom željeli smo prvenstveno pomoći našim sugrađanima slabijeg imovnog stanja da na Badnjak imaju tradicionalni posni obrok. Ujedno svim Vinkovčankama i Vinkovčanima čestitam Božić i uspješnu Novu godinu«, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i sam poslužio dio obroka, a koje su pripremili i dijelili učenici vinkovačke Srednje strukovne škole.




Dijeljenje ribljih obroka na Badnjak ispred vinkovačke Gimnazije svojom nazočnošću podržali su i pročelnici vinkovačke gradske uprave te predstavnici gradskih tvrtki, a pridružio im se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.


Na Prokurativama podijeljeno pet tisuća porcija bakalara


 Na splitskim Prokurativama u nedjelju je podijeljeno pet tisuća porcija bakalara u tradicionalnoj manifestaciji »Splitu s ljubavlju« koja se već 12. godinu održava na Badnjak i na kojoj sudjeluju gradski i županijski splitsko-dalmatinski čelnici. Porcije bakalara tradicionalno pripremaju kuhari iz Saveza kuhara mediteranskih regija. Čestitajući Splićanima Božić i Novu 2018. godinu gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako je ponosan na ovu manifestaciju kojom se razlijeva dobrota, a koju je prije 12 godina pokrenuo tadašnji splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.»Istovremeno sam i dirnut što ima puno građana kojima je ovo danas jedini topli obrok«, rekao je.Dodao je kako se po ugledu na Split u mnogim gradovima Hrvatske proširio običaj dijeljenja bakalara za Božine blagdane. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo da je akcija »Splitu s ljubavlju« iznimno važna jer se njome pomaže onima koji su u potrebi.»Mi ćemo u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom cijele 2018. godine imati niz aktivnosti pomaganja socijalnim kategorijama,« rekao je Boban.Predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar kazao je kako je važno što se manifestacijom »Splitu s ljubavlju,« njeguje zajedništvo.