Zasad ništa od generalova političkog angažmana

Dilber: HDZ ne vrbuje Gotovinu, on je svoj

Dražen Ciglenečki

Ma kakvi, to ne bi niti bilo moguće, kaže Gotovinin prijatelj Željko Dilber, dodajući da bi i on volio da je Gotovina u redovima HDZ-a, ali ga nije  vrbovao

ZAGREB Nagađalo se da bi Ante Gotovina izlaskom na slobodu mogao stati na stranu HDZ-a i tako pozitivno djelovati na rejting stranke koja se nalazi u velikim problemima. Međutim, njegovi dosadašnji javni nastupi nisu na tom tragu, pa se u javnosti, naročito nakon izjave da je sadašnju vlast izabrao narod, već postavlja dvojba »hoće li SDP prisvojiti Gotovinu od HDZ-a«. 

Ironična izjava


Ministar branitelja Predrag Matić putovao je vladinim zrakoplovom po Gotovinu nakon puštanja iz pritvora. Stoga smo ga pitali nisu li možda on i Ante Kotromanović »nešto na tom letu napravili Gotovini«, tako da on trenutačno istupa kao da mu je SDP bliži nego HDZ.


– Mogu vam reći samo da je Gotovina čim je ušao u zrakoplov izrazio zahvalnost državnim institucijama, što je kasnije ponovio na Trgu bana Jelačića. Oduševio me svojom mirnoćom, a, naravno, da ga mi nismo ni na što nagovarali. Poštujem njegov stav da je običan građanin i ne pada nam napemet uvlačiti ga u bilo kakve političke igre. Međutim, drago mi je ako su se neki prevarili priželjkujući da Gotovina drugačije govori, rekao nam je Matić.





Ljubo Ćesić Rojs dobro poznaje Gotovinu i ističe da oslobođenog generala politika nikad nije zanimala.– On je posve apolitičan, nikad nije vjerovao političarima. Zato me ne iznenađuje što se i sada drži po strani, ali u pravu je kad kaže da je narod izabrao ovu vlast. Što god mi mislili, građani su glasovali, kako su glasovali. Uvjeren sam da će se Gotovina skroz posvetiti obitelji. Dok je bio u bijegu nekoliko me puta nazvao i uvijek je naglašavao da je obitelj najvažnija. A što se tiče njegove religioznosti, Gotovina je i prije nego što je optužen bio duhovan, često je obilazio crkve i samostane. Logično mi je da se u Haagu njegova vjera još pojačala, za Darija Kordića kažu da je u zatvoru naučio Bibliju bolje nego papa, rekao nam je Rojs.



U HDZ-u ističu da nisu nimalo zabrinuti Gotovininim rečenicama o narodnoj vladi u čijim dobrim potezima uživa.


– Moglo se vidjeti da se Gotovina smješkao dok je to izgovarao, bila je to ironična izjava. Uostalom, u petak kad se vratio u Zagreb, u trenutku kad je grlio našeg tajnika Brkića odmah ga je upitao: Gdje je Tomo. Karamarko se, međutim, ne želi gurati oko Gotovine, nama nije niti bio cilj da se politički koristimo našim generalom, ispričao nam je sugovornik iz vrha HDZ-a.


Novo stanje


I Željko Dilber, Gotovinin kum i šef HDZ-ovog odbora za branitelje, tvrdi da nije ni pokušavao vrbovati generala za svoju stranku.


– Ma kakvi, to ne bi niti bilo moguće. Gotovina je takav, ne može se na njega utjecati na taj način. On je, naprosto, svoj. Vidjet ćemo što će dalje biti, hoće li se možda politički aktivirati ili ne. Ima sigurno ljudi u HDZ-u koji bi htjeli da Gotovina malo drugačije govori. Volio bih i ja da bude u našim redovima, no to isključivo ovisi o njemu, poručuje Dilber kojeg, kaže, ne iznenađuje Gotovinina retorika jer »nije on nikad bio nekakav desničar kakvim ga se prikazivalo u medijima«.



Nogometni klub Široki Brijeg najavio je da će zatražiti od Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine kompenzaciju za plaćene kazne zbog isticanja plakata potpore oslobođenim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. »NK Široki Brijeg će tražiti zadovoljštinu, odnosno povrat sredstava od NS BiH zbog kazni koje je ranije platio zbog potpore svojih navijača generalima Gotovini i Markaču koji su po pravomoćnoj presudi slobodni i nevini ljudi«, navodi se na službenoj stranici nogometnog kluba iz Širokog Brijega.  NK Široki Brijeg je to naveo u sklopu prosvjeda što njihovim navijačima nije bio dopušten dolazak u Zenicu gdje su igrali susret četvrtzavršnice Kupa BiH. Takvu zabranu donio je Nogometni savez BiH, dok su istodobno navijači zeničkog kluba prije tjedan dana mogli doći na njihov stadion Pecaru. Nogometni savez je do sada u više navrata kaznio NK Široki Brijeg jer su njihovi navijači isticali simbole iz rata među kojima je potpora i dvojici hrvatskih generala Gotovini i Markaču. (Hina)



Glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, pak, upozorava da njegovo zalaganje za radikalan zaokret u državnoj politici nema veze sa samim Gotovinom.


– Za mene je oslobađajuća presuda važna zato što označava kraj prljave politike koju su vodili Mesić i kompanija. Hrvatska je sada čista, ovo je u potpunosti novo stanje, gotovo kao da smo ponovno međunarodno priznati. A kako će se Gotovina dalje ponašati, to je doista njegova privatna stvar. Naravno, sretan sam što je slobodan čovjek, zaključuje Miklenić.