Poništen natječaj za izbor hale, odbijene dvije ponude

Diktatura HNS-a: Tvornica po političkom dekretu preseljena s Kukuljanova u Krapinu

Ladislav Tomičić

Postoji više nego osnovana sumnja da Uprava Narodnih novina ima ili je imala namjeru preseliti proizvodnju toaletne konfekcije u Krapinu kako bi Anđelko Topolovec zaradio političke bodove za HNS



ZAGREB » Narodne novine poništile su natječaj za izbor hale u kojoj će staviti u pogon proizvodnju toaletne konfekcije, koji se trebao nalaziti u bakarskoj industrijskoj zoni Kukuljanovo. Podsjetimo, smijenjeni predsjednik Uprave Narodnih novina Petar Piskač za naš list ustvrdio je da nova Uprava javnog poduzeća, u kojoj se nalazi i šef HNS-a za sjeverozapadnu Hrvatsku Anđelko Topolovec, pogon želi smjestiti u Krapini, a kako bi Hrvatska narodna stranka dobila političke bodove za naredne izbore.


Za ovu priču važno je napomenuti da je u adaptaciju hale na Kukuljanovu, koja je u vlasništvu Narodnih novina, već uloženo oko devet milijuna kuna. S ovim ulaganjem, investicija u pogon toaletne konfekcije ukupno je teška oko 40 milijuna kuna.


  Za izbor hale u kojoj će proizvodnja biti puštena u pogon javile su se dvije tvrtke – Kontejner d.o.o. iz Krapine s proizvodnom halom u tom gradu, na adresi Frana Galovića 15. i Spiller farmer iz Zagreba, koji je ponudio svoju proizvodnu halu u Zagrebu. U natječaju je stajalo da hala mora biti u – sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Obje ponude su na koncu odbijene, s obrazloženjem da niti jedna ponuda nije zadovoljila uvjete natječaja. Iz izvora detaljno upoznatih s radom Narodnih novina dobili smo informaciju da je natječaj poništen jer predsjednik Povjerenstva za odabir Slavko Hainski nije pristao potvrditi da je ponuda tvrtke Kontejner iz Krapine bolja od ponude tvrtke Spiller iz Zagreba. Ovu informaciju kod Hainskog smo pokušali provjeriti.




  – Ja jesam bio predsjednik tog povjerenstva. Dobio sam od Narodnih novina nekakav zadatak, napravio sam ga po zakonu i više o tome za novine ne bih htio govoriti, rekao je Hainski. Na pitanje je li odbio potvrditi da je hala u Krapini bolji izbor, Hainski je odgovorio: »Ja nisam bio tamo da nešto potvrdim ili ne. Obavio sam svoj zadatak po zakonu i više o tome ne bih htio govoriti.«


Na ovom mjestu važno je naglasiti da je stroj za proizvodnju toaletne konfekcije već je istovaren u Krapini, i to upravo na adresi Frana Galovića 15. Riječ je o hali koju je ponudila tvrtka Kontejner, bivšem pogonu Šavrića, a koja je na natječaju ocijenjena kao nezadovoljavajuća. Naš fotoreporter fotografirao je u Krapini stroj koji se trebao nalaziti na Kukuljanovu. Prvi istovar dijela postrojenja i preuzimanje od strane djelatnika Narodnih novina obavljen je 17. rujna, a preostale isporuke obavljene su 23. do 29. rujna. To je učinjeno na temelju privremenog ugovora o zakupu prostora na mjesec dana, a taj ugovor nosi datum od – 19. rujna.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…