Rektorica izrazila nezadovoljstvo

Dijana Vican uputila pismo Kolindi Grabar Kitarović: ‘Pothranjujete profesionalno sektaštvo’

Hina

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

»Iskazujem žaljenje što ovakvim izjavama pothranjujete profesionalno sektaštvo, zbog čega će, budite sigurni, popriličan broj stručnjaka napraviti odstupnicu od davanja sebe javnom dobru, a što ću nakon Vaše izjave i sama učiniti«, stoji u pismu predsjednici, koje je objavila TV N1



ZAGREB Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican uputila je pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović u kojem izražava žaljenje što predsjednica svojim izjavama »pothranjuje profesionalno sektaštvo« zbog čega će popriličan broj stručnjaka napraviti odstupnicu od davanja sebe javnom dobru, a što će nakon predsjedničine izjave i sama učiniti.


»Iskazujem žaljenje što ovakvim izjavama pothranjujete profesionalno sektaštvo, zbog čega će, budite sigurni, popriličan broj stručnjaka napraviti odstupnicu od davanja sebe javnom dobru, a što ću nakon Vaše izjave i sama učiniti«, stoji u pismu predsjednici, koje je objavila TV N1.


Vican ističe kako je predsjednica svojom izjavom obezvrijedila rad svih stručnjaka koji su se očitovali, jer Ekspertna radna skupina još nijedno očitovanje ni prijedlog kurikuluma nije ni dotakla.




»Poštovana gospođo predsjednice, iskazujem žaljenje što kao predsjednica Republike Hrvatske niste našli riječi za ostvarenje sinergije, nego javno podupirete ministricu Divjak, uzdižući dostojanstvo ministrice, a rušeći moje dostojanstvo kao sveučilišne profesorice i rektorice«, naglašava Vican.


Ocjenjuje kako se predsjednica svojom izjavom u jednim novinama pridružila »glasu ulice kojemu pripada ministrica Divjak, a ne kulturi rada onih koji rasprave vode za stolom i služe se argumentima«.


»Ovakvom izjavom napravili ste crtu razdjelnicu koje sam se ja cijelo vrijeme uljudno suzdržavala, ne nadolijevajući ulje na vatru, pružajući ruku ministrici Divjak, a koju je ona uporno odbacivala«, stoji, između ostaloga, u pismu rektorice Dijane Vican predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.


Predsjednica je u programu N1 televizije u nedjelju rekla kako je »više kompatibilna s ministricom Divjak« te da »razmišljaju na isti način«. Vican je, dodala je Grabar Kitarović, »radila na prvoj reformi i odradila je svoje i može pridonijeti, ali definitivno treba biti timski rad«.