Arbitraža sa Slovenijom

“Dežela” od Vatikana traži podršku oko graničnog spora: Slovenci žele okrenuti papu protiv Hrvatske

Denis Romac

Reuters

Reuters

Nije običaj da se Sveta Stolica miješa u ovakvu vrstu sporova ili arbitraža, posebno ne u korist jedne strane, kazao nam je Ivica Maštruko, sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici



RIJEKA Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez boravio je u dvodnevnom posjetu Vatikanu, a kako javljaju slovenski mediji, Brglez očekuje da bi Sveta Stolica mogla djelovati na Hrvatsku da prihvati buduću arbitražnu presudu o granici, pa čak i da bi Sveta Stolica mogla preuzeti određenu posredničku ulogu, sličnu onoj kakvu je Sveta Stolica, po Brglezovim riječima, imala i u vrijeme zaključivanja arbitražnog sporazuma.


Projekcija želja


Brglez je u Vatikanu nakon kratke opće audijencije kod pape Franje, duže razgovarao s dekanom kardinalskog zbora kardinalom Angelom Sodanom, koji je imao veliku ulogu u odlukama o međunarodnom priznanju Slovenije i Hrvatske, potvrdivši nakon sastanka da je u razgovoru bilo riječi i o arbitraži.


»Naše je očekivanje da će Sveta stolica oko arbitraže odigrati neku ulogu, sličnu onoj koju je imala u vrijeme zaključivanja arbitražnog sporazuma«, kazao je Brglez dodavši da međunarodne sporazume poput arbitražnog sporazuma treba poštovati. Brglez, međutim, nije želio reći ništa više o mogućoj diplomatskoj akciji Vatikana, kazavši da se Vatikan o tome nije i ne može opredijeliti ako želi odigrati posredničku ulogu kakvu Slovenija priželjkuje. Valja znati da je ovo drugi posjet visoke delegacije iz Slovenije Vatikanu u zadnje vrijeme, s obzirom na to da je slovenski predsjednik Borut Pahor bio u Vatikanu lanjskog listopada, a nema sumnje da je i tada bilo riječi o propaloj arbitraži između Hrvatske i Slovenije.Premda nema nikakve dvojbe da vatikanska diplomacija ima velik utjecaj na Hrvatsku, no je li realno očekivati pritisak Vatikana na hrvatsku vlast u pravcu prihvaćanja odluke arbitraže o granici, koju, kao što je poznato, Hrvatska ne priznaje nakon što je pretprošlog ljeta, nakon arbitražnog skandala, konsenzualnom odlukom istupila iz arbitraže?

»Mislim da se u ovom slučaju radi o projekciji želja predsjednika slovenskog parlamenta Brgleza, no te se želje ne temelje na činjenicama i nema nikakve mogućnosti za takav angažman vatikanske diplomacije, a nije ni običaj da se Sveta Stolica miješa u ovakvu vrstu sporova ili arbitraža, posebno ne u korist jedne strane kao što se sugerira. Prema tome, apsolutno isključujem bilo kakvu mogućnost miješanja Svete Stolice u ovaj problem«, kazao nam je Ivica Maštruko, sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, koji je ujedno i jedan od najkompetentnijih sugovornika za ovo pitanje.


Bez učinka


Maštruko, koji ne vjeruje ni da je vatikanska diplomacija imala bilo kakvu aktivnu ulogu u zaključivanju arbitražnog sporazuma, ne vjeruje ni da će opsežno lobiranje slovenskih dužnosnika u ovom slučaju, o čemu svjedoči i ovaj vatikanski posjet, imati značajnijeg učinka. »Takvi postupci nisu neuobičajeni jer često jedna strana u takvim sporovima u svojim diplomatskim kontaktima pokušava dobiti potporu za svoje vanjskopolitičke stavove. Međutim, sasvim je uobičajeno i normalno da sugovornici na takvim sastancima takvu vrstu lobiranja i inzistiranja ne uzimaju previše k srcu. Iz vlastitog iskustva mogu reći da takva lobiranja i uvjeravanja obično ne urode plodom i u pravilu nemaju nikakvog učinka«, objašnjava Maštruko.

Poznato je da se slovenska strana u svom lobiranju koristi argumentom da bi upravo arbitraža trebala biti model za rješavanje sličnih graničnih sporova na Balkanu, što Hrvatska, kao što je poznato, ne prihvaća, inzistirajući na rješavanju ovih sporova ili bilateralnim putem ili na stalnim međunarodnim sudištima, poput Međunarodnog suda pravde u Haagu.