Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
Stop gomilanju gubitaka

Devet bolnica ide u sanaciju: I riječki KBC preuzima sanacijski upravitelj

Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2013. u 11:54 2013-03-21T11:54:18+01:00

Obveze bolnica bit će podmirene na teret državnog proračuna

ZAGREB Vlada je danas donijela odluku o sanaciji devet kliničkih bolnica, čiji je osnivač država, a čije su ukupne obveze krajem prošle godine dosezale gotovo 1,9 milijardi kuna.

Vlada je zbog gubitaka odlučila sanirati šest zagrebačkih kliničkih bolnica (Klinička bolnica Dubrava, Klinički bolnički centar »Sestre milosrdnice«, Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, Klinika za dječje bolesti, Klinička bolnica »Merkur«) te Klinički bolnički centar Osijek, Klinički bolnički centar Rijeka i Klinički bolnički centar Split.

Postupak sanacije obuhvaća analizu i utvrđivanje uzroka nastalog gubitka, pregovore s vjerovnicima, podmirivanje obveza, otpis potraživanja i svođenje rokova plaćanja u zakonom utvrđene rokove te provođenje Programa sanacije kojim se utvrđuju mjere reorganizacije i racionalizacije poslovanja kojima će se osigurati stabilnost poslovanja i onemogućiti stvaranja novih gubitaka.

U postupak sanacije ulaze obveze i potraživanja bolnica utvrđeni na dan 31. prosinca 2012. godine.

Obveze tih bolnica podmirile bi se na teret državnog proračuna, a predviđeno je da se za sanaciju imenuju sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća u kojima bi bili predstavnici ministarstava zdravlja i financija te same bolnice.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić obvezan je donijeti Naputak o metodologiji izrade i provođenju programa sanacije tih bolnica u roku 10 dana od stupanja odluke na snagu, a sanacijska vijeća obvezna su donijeti Prijedlog programa sanacije pojedine bolnice u roku 30 dana od stupanja odluke na snagu.

Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka