Ponedjeljak, 8. veljače 2016.
Stop gomilanju gubitaka

Devet bolnica ide u sanaciju: I riječki KBC preuzima sanacijski upravitelj

Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor: HINA
Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 11:54

Obveze bolnica bit će podmirene na teret državnog proračuna

ZAGREB Vlada je danas donijela odluku o sanaciji devet kliničkih bolnica, čiji je osnivač država, a čije su ukupne obveze krajem prošle godine dosezale gotovo 1,9 milijardi kuna.

Vlada je zbog gubitaka odlučila sanirati šest zagrebačkih kliničkih bolnica (Klinička bolnica Dubrava, Klinički bolnički centar »Sestre milosrdnice«, Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, Klinika za dječje bolesti, Klinička bolnica »Merkur«) te Klinički bolnički centar Osijek, Klinički bolnički centar Rijeka i Klinički bolnički centar Split.

Postupak sanacije obuhvaća analizu i utvrđivanje uzroka nastalog gubitka, pregovore s vjerovnicima, podmirivanje obveza, otpis potraživanja i svođenje rokova plaćanja u zakonom utvrđene rokove te provođenje Programa sanacije kojim se utvrđuju mjere reorganizacije i racionalizacije poslovanja kojima će se osigurati stabilnost poslovanja i onemogućiti stvaranja novih gubitaka.

U postupak sanacije ulaze obveze i potraživanja bolnica utvrđeni na dan 31. prosinca 2012. godine.

Obveze tih bolnica podmirile bi se na teret državnog proračuna, a predviđeno je da se za sanaciju imenuju sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća u kojima bi bili predstavnici ministarstava zdravlja i financija te same bolnice.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić obvezan je donijeti Naputak o metodologiji izrade i provođenju programa sanacije tih bolnica u roku 10 dana od stupanja odluke na snagu, a sanacijska vijeća obvezna su donijeti Prijedlog programa sanacije pojedine bolnice u roku 30 dana od stupanja odluke na snagu.

Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Komentari

17
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Pancho Pancho
  Pancho Pancho   Objavljeno: 22. ožujka 2013. u 12:59

  najbolje da zatvore riječki KBC,možemo u Pulu,sad je bilo nikako a što nas čeka sačuvaj bože.

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 22. ožujka 2013. u 11:41

  Ajme kako to ljudi moji, pa što će sad čuveni NO dvojac Obilix-Vujić bez svog potrčka Hallera, zvanog "Gradisca", tako uslužnog svima ?!

 • the best
  the best   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 21:01

  U jednoj siromašnoj državi pokušavamo imati besplatno zdravstvo koje bi još k tomu trebalo poslovati financijski pozitivno ?!?!?! Nemoguća misija !!!

 • the best
  the best   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 20:58

  Za ovog ministra zdravlja sam odmah napisao da je običan blefer i prodavač magle, do zlaboga nesposoban ! I da će se rezultatima pokzati kao jedan od najlošijih ministara u ovoj lošoj vladi ! Premda je konkurencija loših ministara, žestoka !!! Evo ga sada bježi !!! To govori i koliko je bio ozbiljan i dgovoran i koliko mu je stalo do zdravstva !

 • suton
  suton   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 20:25

  Programa sanacije kojim se utvrđuju mjere reorganizacije i racionalizacije poslovanja kojima će se osigurati stabilnost poslovanja i onemogućiti stvaranja novih gubitaka. Samo ako na rukovodećem tronu u budućnosti sjedi menađeri zdravstva, a ne ravnatelji postavljeni političkom podobnošću

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 17:11

  Nesposobni ministar sjebo zdravstvo i želi pobjeći u grad Zagreb za gradonačelnika !!!

  • the best
   the best   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 20:54

   Došli su na vlast da budu bolji od onih prije !!! Ako to nisu u stanju nisu trebali ni dolaziti !!! Što će nam novi, još lošiji ?!

  • the best
   the best   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 20:52

   Po toj izopačenoj logici i država je sjebana još i prije, pa bi nesposobni kukuriku trebao ostati vječno na vlasti !!!! Došli su na vlast da poprave, a srozali su još i više !!! Nisu napravili ništa dobrog, to se računa, a ne ono prije njih !!!

  • baka
   baka   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 19:38

   Joj što ti lupetaš. Zdravstvo je sjebano već odavno. Teško je čak i razlučiti tko ga je, da li još iz Juge ili iz Hrvatske. A ravnatelji su uvijek postavljani političkom podobnošću.

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 17:10

  Ako SVE bolnice u državi, idu u sanaciju, onda je nešto trulo u sustavu !!!! Onda treba u sanaciju Ministarstvo zdravlja i treba pod hitno sanirati ministra !!!

  • the best
   the best   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 20:48

   U sanaciju idu SVI KBC-i u državi ! To su najveće i najbolje bolnice ! Idu i Opće bolnice !!! To je 99% bolnica ! Iznimke nisu vrijedne spominjajna !!!

  • baka
   baka   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 19:36

   Čitaš li ti prije nego napišeš komentar. Ne idu SVE bolnice, nego njih devet. Ukucaj u google bolnice pa ćeš vidjeti da ih ima dosta koje posluju pozitivno, t.j. nisu na ovom popisu.

 • the best
  the best   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 17:07

  Vlast kao plijen !!! To je to !

 • the best
  the best   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 17:06

  To je samo krinka da se bez previše galame i buke izvrši siječa glava i postavi partijske nesposobne činovnike !!!

  • baka
   baka   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 19:36

   Je, a sadašnji ravnatelji su biseri!!:P

 • BladeRunner
  BladeRunner   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 15:57

  Treba se zapitati hoce li ih, kao sto je ucinjeno s bankama, tako sanirane novcima poreznih obveznika, kasnije predati stranim konzorcijima ili javno-privatnom partnerstvu? A po preporukama MMF-a i EU. A onda se mi u njima vise necemo moci lijeciti jer ce biti preskupo. Jer, zdravlje je biznis...

  • baka
   baka   Objavljeno: 21. ožujka 2013. u 19:39

   Točno. Toga se treba bojati.