Predsjednički kandidat u Metkoviću

Dejan Kovač: Od diplomacije želim napraviti gospodarsku kičmu Hrvatske

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Prva stvar je da ću kao predsjednik otvoriti financije Pantovčaka kako bi se transparentno mogla vidjeti svaka potrošena kuna«, rekao je



METKOVIĆ Ekonomist s američkog sveučilišta Princeton i kandidat za hrvatskog predsjednika kojeg podržava HSLS, Dejan Kovač, u subotu je u Metkoviću rekao kako od hrvatske diplomacije želi napraviti gospodarsku kičmu Hrvatske.


U Metkoviću, gdje prati Maraton lađa, Kovač je rekao da je to prekrasan i razvojan projekt, da takvi projekti trebaju Hrvatskoj i da će se za takve projekte zalagati.


Odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako ne vjeruje ni u ljevicu ni u desnicu ni u centar nego u ono što je optimalo za Hrvatsku kako bi građani mogli živjeti u blagostanju.




»Prva stvar je da ću kao predsjednik otvoriti financije Pantovčaka kako bi se transparentno mogla vidjeti svaka potrošena kuna«, rekao je.


Također, istaknuo je da se korupcija može riješiti jedino transparentnošću i političkom odgovornošću.


Korupcija, dodao je, nije nešto apstraktno već nastaje kada politički interesi prevladaju oko upotrebe javnog novca na državnoj ili lokalnoj razini. To se ne može riješiti zakonima jer to već 30 godina pokušavamo riješiti na taj način pa smo u situaciji da sad imamo devet tisuća zakona, a po korupciji smo i dalje na razini nekih afričkih zemalja. To se jedino može riješiti transparentnošću i političkom odgovornošću koje su manjkale Hrvatskoj za što ću se zalagati i čime ću se baviti u kampanji, rekao je.


Druga stvar je, istaknuo je, rekonstrukcija starog isluženog sustava diplomacije te podsjetio kako su ostali predsjednički kandidati Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro i Zoran Milanović bili konzuli ili aktivni sudionici diplomacije koja je, kako je ocijenio, u zadnjih 30 godina bila mjesto uhljebljivanja nepoželjnih kadrova na račun hrvatskih građana.


Kovač je rekao i da primjerice Slovačka ili Slovenija, države čiji je udio izvoza u BDP-u veći nego u Hrvatskoj, imaju manji broj veleposlanika.


»Rekonstruirat ću hrvatsku diplomaciju da postane kičma izvoznog gospodarstva«, poručio je Kovač te dodao kako će diplomati morati opravdati svoju prihodovnu stranu te će ih pitati koliko su povećali izvoz, koliko su poduzetnika spojili sa novim, stranim tržištima i koliko su turista doveli u Hrvatsku iz te zemlje.


»Zadnjih 10 godina nismo napravili nikakve promjene ni na političkom niti na ekonomskom planu i ako vrlo brzo ne napravimo neke promjene i ako nastupi nova recesija – vrlo blizu smo bankrota, poput Grčke«, zaključio je Kovač.