Redatelj "Gazde"

Dario Juričan poslao otvoreno pismo predsjednici: ‘Vi biste morali Sessi reći da je vrijeme da podnese ostavku’

P. N.

Danas, kad povjerenje u pravosuđe doseže novo dno, potrebno je djelovati, djelovati snažno i aktivno te podržati USKOK koji napokon svoje bilješke o korumpiranim sucima mora pretočiti u djela i vratiti vjeru u pravosuđe



Autor dokumentarnog filma “Gazda” o Ivici Todoriću Dario Juričan poslao je danas otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.


Pismo prenosimo u cijelosti.


Poštovana Predsjednice!




U istraživanju za novi dokumentarni film o hrvatskoj tranziciji i privatizaciji pouzdano smo utvrdili da je sadašnji predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa 2000., tada predsjednik Općinskog suda, znao za nelegalne posjete pritvorenom Miroslavu Kutli u zatvoru Remetinec. Sessa je tada propustio djelovati, štoviše, vršio je utjecaj na tada podređene mu suce Općinskog suda i zataškavao cijeli slučaj. Miroslav Kutle je, da podsjetim, već godinama bjegunac od hrvatskog pravosuđa.


Đuro Sessa kasnije će službeno odbiti rekonstrukciju ortačkog ugovora iz afere Dubrovačka banka, u kojoj je također sudjelovao Miroslav Kutle. Riječ je o jednoj od najvećih afera devedesetih te dozvolite da Vas informiram, prema svježim podacima Ministarstva financija sanacija Dubrovačke banke je do danas koštala 3,5 milijardi kuna i plaćena je na teret državnog proračuna. A krivaca nema, barem što se tiče hrvatskog pravosuđa.


Sam Miroslav Kutle imao je od 2000. do danas 11 kaznenih postupaka (Zagreb, Split, Dubrovnik), a osuđen je pravomoćno samo u jednom. Samo u Zagrebu u ovom se trenutku vode tri kaznena postupka (Gradski podrum, Tisak, Diona) u kojima se namjerno odugovlači, a Kutlina imovina je netaknuta.


Đuro Sessa se natjecao za suca Europskog suda u Strasbourgu i s podsmjehom je odbijen od strane komisije nakon što je njenim članovima pokušao objasniti zašto kupljeni stan nije stavio u imovinsku karticu. Sessa nije bio dobar za suca Europskog suda, ali je zato prikladan za predsjednika Vrhovnog suda RH i to nakon što se nije odazvao pozivu Sabora da dostavi svoju imovinsku karticu iz 2007., a u koju nije uvrstio stan kupljen novcem dobivenim od Agrokorove tvrtke Mediator.


Đuro Sessa, sakupljač funkcija i perjanica hrvatskog pravosuđa, je osoba koja nemilice i drsko godinama proziva sve one koji pokušavaju kritički preispitivati ulogu sudbene vlasti u RH.


Udruga sudaca postala je regrutno tijelo za napredovanje klimoglavaca, a Državno sudbeno vijeće (DSV) njeno opredmećenje.


Znate li Predsjednice, koliko je trajala rasprava o prijedlogu Đure Sesse za predsjednika Vrhovnog suda na sjednici tog istog suda? Rasprave nije bilo, samo su se digle ruke.


Danas, kad povjerenje u pravosuđe doseže novo dno, potrebno je djelovati, djelovati snažno i aktivno te podržati USKOK koji napokon svoje bilješke o korumpiranim sucima mora pretočiti u djela i vratiti vjeru u pravosuđe. Bez toga gubi se smisao svake istrage, trgovine, poduzetništva, obrazovanja, ako hoćete i smisao postojanja države Hrvatske.


Pogledajte Rumunjsku, njenu Agenciju za borbu protiv korupcije (DNA). Rumunji su procesuirali 24 gradonačelnika, petero zastupnika, dvoje bivših ministara i bivšeg premijera te više od 1.000 drugih pojedinaca, uključujući i suce i tužitelje, sa stopom osuđenosti iznad 90 posto.


Da budem posve iskren, u Hrvatskoj broj procesuiranih može biti samo veći, a ona osoba koja će Đuri Sessi morati reći da moralni ljudi znaju kada treba podnijeti ostavku, ste Vi Predsjednice.


Uz nadu da ćete znati pravilno postupiti, srdačno Vas pozdravljam!


Dario Juričan, redatelj