Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4n
Sutra: 4° 4° 4n
14. prosinca 2018.
Prijedlozi za dokumentarac

Dario Juričan piše Jiriju Menzelu: 'Dođite snimiti Kulmerove dvore, mogli bi postati Muzej korupcije'

'Sada imamo Prvo plinarsko društvo (PPD). To vam dođe kao neki novi Agrokor, o njima se u mainstream medijima jednako tako ne smije pisati kao nekoć o Agrokoru', piše Dario Juričan
'Sada imamo Prvo plinarsko društvo (PPD). To vam dođe kao neki novi Agrokor, o njima se u mainstream medijima jednako tako ne smije pisati kao nekoć o Agrokoru', piše Dario Juričan
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2017. u 21:59 2017-10-20T21:59:00+02:00

'Ako ćete tražiti Trg maršala Tita, e njega, od Vašeg zadnjeg posjeta, više nema. Nije bio dobar. Titove biste možete naći u Muzeju Hrvatskog zagorja. A ako naletite na biste zašarane sa znakom U, ništa ne brinite, to je stari hrvatski pozdrav, baš kao i prst u anusu', poručuje redatelj Juričan

Redatelj filma 'Gazda' Dario Juričan uputio je otvoreno pismo češkom redatelju, scenaristu i glumcu Jiriju Menzelu, savjetujući mu koje bi lokacije mogao posjetiti ako želi snimiti dokumentaca o Zagrebu.

Prenosimo njegovo pismo u cijelosti:

'Dragi Jiri Menzel,

upravo sam pročitao vijest da dolazite u Zagreb snimiti dokumentarac o Zagrebu u kojem bi u ulozi pripovjedača govorili o glavnim zagrebačkim znamenitostima. To je sjajna vijest i još bolji tajming!

Predlažem da prvo odete pod Sljeme, s Kulmerovih dvora pruža se sjajan pogled na grad. U dvorima je nekad stolovao poduzetnik Ivica Todorić, sada se razmišlja o prenamjeni u Muzej korupcije. Gradonačelnik Milan Bandić uvijek osluškuje puls naroda i znat će povući prave poteze, uostalom, pa on je i omogućio izgradnju  Kulmerovih dvora u parku prirode.

Kad se spuštate prema gradu i dođete do Ciboninog tornja ugledat ćete bordo helikopter. To je prvi eksponat budućeg Muzeja korupcije, za čiju kupnju osnivači muzeja  DORH-u nude dokumente koji pokazuju sočne trgovinske odnose između tvrtki Pet-Prom i Agrokora.

Svakako navratiti do Piruške Canjuge. Trenutno ima blagu amneziju, ali možda baš Vama, oskarovcu, uspije probuditi njeno sjećanje na obilaske Gradskog ureda za urbanizam u kojem je dogovarala gradnju SuperKonzuma po cijelom gradu. Izdvojio bih SuperKonzum Sesvete koji je u projektu označen kao trgovačko-kulturni centar. Zagrepčanima nikad dosta kulture!

Držim da bi u film svakako morala ući i vožnja znamenitim plavim tramvajem. Možete se voziti za četiri kune. Donedavno se po užem centru moglo voziti i besplatno. Gubitak od 20 milijuna kuna ZET-a gradonačelnik Bandić će kompenzirati uvođenjem naplate parkirališta u cijelom Zagrebu. Mudra je lija naš gradonačelnik!

Ako ćete tražiti Trg maršala Tita, e njega, od Vašeg zadnjeg posjeta, više nema. Nije bio dobar. Titove biste možete naći u Muzeju Hrvatskog zagorja. A ako naletite na biste zašarane sa znakom U, ništa ne brinite, to je stari hrvatski pozdrav, baš kao i prst u anusu.

Ako ćete pak tražiti Agrokor, ni njega onakvog kao što je bio više nema, ali sada imamo Prvo plinarsko društvo (PPD). To vam dođe kao neki novi Agrokor, o njima se u mainstream medijima jednako tako ne smije pisati kao nekoć o Agrokoru. Ako ih sada snimite, za koju godinu, ako im na vrata pokuca Uskok tijekom istrage o širenju ruskog kapitala po RH, Vaš će film jednom zatražiti čak i HRT.

Jedan od ciljeva Vašeg dokumentarnog filma je, kako prenose mediji, i da čeških turista bude više u Zagrebu, ali i drugih, jer bi taj film bio za svjetsko tržište budući da ga radi oskarovac, svjetski poznati režiser.

Nadam se da će tako i biti, pa nije Zagreb selo moje malo!', piše u pismu što ga potpisuje Dario Juričan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka