Stupa na snagu

Danas se raspušta Hrvatski sabor: Vladi zabranjeno zaključivanje ugovora značajnih vrijednosti i imenovanja

Zdenko Duka

Od danas će Vlada imati ovlasti da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, »osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te onih pitanja koja prema Ustavu Republike Hrvatske može uređivati samo Hrvatski sabor«. Te ovlasti vrijede do konstituiranja novog Sabora. Vidjet ćemo kako će Oreškovićeva vlada te ovlasti koristiti, već je najavljena Vladina predizborna mjera o dodjeli 1.000 eura za svako dijete



ZAGREB – Danas stupa na snagu odluka o samoraspuštanju Hrvatskog sabora koju su zastupnici donijeli još 20. lipnja sa 137 glasova »za«, jednim suzdržanim i dva »protiv«. Od danas teku zakonski rokovi za parlamentarne izbore – moraju biti održani minimalno u roku od 30 dana, a maksimalno u roku od 60 dana. Poslije dana u kojem je Sabor, s odgodom, raspušten, nije više ni zasjedao.


Vidjet ćemo kada će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisati izbore i koji će izborni datum odrediti – najvjerojatnije će to biti posljednji mogući – 11. rujna. Prije nekoliko dana je DIP izabrao stalne sastave izbornih povjerenstava za izborne jedinice.


Još od izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću 16. lipnja, Vlada može obavljati samo tehničke poslove i takve njezine ovlasti će se nastaviti sve dok, nakon prijevremenih izbora u rujnu, ne bude konstituirana nova Vlada.




Članak 4. Zakona o postupku primopredaje vlasti utvrđuje da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, može u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti.


A po čl. 5. tog zakona, od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ukoliko je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora.


Od danas će Vlada imati ovlasti da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora, »osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te onih pitanja koja prema Ustavu Republike Hrvatske može uređivati samo Hrvatski sabor«. Te ovlasti vrijede do konstituiranja novog Sabora. Vidjet ćemo kako će Oreškovićeva vlada te ovlasti koristiti, već je najavljena Vladina predizborna mjera o dodjeli 1.000 eura za svako dijete.